“冬陰功湯底幾有驚喜”
泰浓面的評論

泰浓面
使用外送服務
香港排名第127 (共15,684家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年11月29日

當日去到都幾多人排隊,不過派得都唔耐,好快就輪到我哋。

頂級安格斯牛肉船湯($8️⃣9️⃣)
除咗牛肉外,仲有魚蛋同炸豬皮。魚蛋好彈牙,牛肉好入味,湯底係偏濃味嗰隻,薯粉超好食,幼得嚟好Q彈,一定要order薯粉!

卜卜蜆冬陰功湯黃麵($8️⃣9️⃣)
呢個配料仲多,又有青口,蝦,仲有大大隻嘅蜆,真係好大隻,好鮮甜。佢呢冬陰湯底係我食過比較清嘅一款,偏甜少少,冇平時食得咁油膩,幾中意咁樣既湯,食落去冇咁有罪惡感☺️!同埋配黃麵好夾,有蛋香,呢個係我會encore 既一款!

烚唐生菜配備制腐乳醬($2️⃣9️⃣)
菜都幾多,幾爽脆,個腐乳醬幾濃味,第一次用生菜配腐乳醬食,幾新鮮!

泰式小食拼盤($6️⃣9️⃣)
一次過滿足晒三個願望,芝士雲吞入面係拉絲芝士,我覺得配冬陰功湯底一齊食幾好。炸雞翼都好正,有香茅味,炸得幾入味。但最正都係個蝦餅,好厚好彈牙,炸粉又薄,好有蝦味,我覺得我一個人可以叫一碟嚟食!

感謝 Kyfoodloversdiary

選擇多 味道出色
下次黎試埋其他款

感謝 ver0n97
2021年11月27日 透過行動裝置

✨ 尖沙咀不得不再去我最鍾意食嘅泰式麵檔呀 卡位好舒服面 呢間連鎖店主打 冬陰功湯麵同埋船麵湯底濃郁加上去裝修幾有特色價錢又唔貴所以成日幫襯

廣島蠔還湯配飯 廣島蠔好大隻啖啖肉好多隻, 湯底濃郁加上啲豬皮 好咬口浸落啲飯度 食真係好有飽肚感 啲湯配飯就啱啱好喇

另外朋友嗌咗個黑豚肉冬陰功湯和麵 湯底唔太辣但係非常之詩味濃郁 黑豚肉 薄切有六七塊 非常好咬口 加埋我最鍾意嘅 黃麵一流 好飽肚

小食拼盤加咗個泰式鳳爪酸酸辣辣幾好味 有啲泰式沙律喺上面酸酸味味好清新

另外點咗個泰式小食拼盤有炸蝦 炸芝士雲吞同雞翼 呢個配搭真係好出色好正呀有其是係嗰啲詩雲吞真係 好香

特色嘅嘢飲龍眼冰去解一解辣凍冰冰真係幾下火 邊度地點環境乾淨店員上菜速度快又有禮貌真係 同朋友自己食飯首選

@siam.noodles
#泰濃麵 #銅鑼灣 #船河 #船麵 #SiamNoodles #ThaiNoodle #尖沙咀 #泰國菜 #香港美食

餐廳資料
餐廳: 泰濃麵 (尖沙咀)
地址: 尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖

感謝 realmeal420
2021年11月19日

樂道有間泰濃麵,專門食泰式船麵,選擇都幾多吓,仲有唔少小食,尋日下午茶時段去,好抵食。

雞髀肉船湯,$49

無論係雞肉定粉,份量都好多。我哋要咗金邊粉,好滑好入味,主要係個湯底夠味道,肉用咗雞髀肉,所以好嫩好滑,成個粉好易入口。

黑豚肉冬陰功湯,$49

冬陰功湯底反而淡咗啲,帶有少少辣,如果再濃味啲會更正。份量好足,仲有隻蝦,根本唔係平時嘅下午茶份量。

青木瓜沙律、泰式鳳爪,各加$26

下午茶仲可以優惠價加配小食,我哋配咗兩款,每款都只係$26,大大份,好正,酸酸甜甜又帶少少辣嘅小食真係勁開胃。

小食拼盤,$69

想試唔同嘅小食,最鍾意炸蝦餅,好彈牙,雞翼都唔錯。芝士雲吞可能要趁熱食,我哋食嘅時候已經係一舊芝士係入面,拉唔到絲。

炸蝦片,$19

好鍾意食炸蝦片,卜卜脆,我見仲可以外賣一盒返去慢慢嘆。食完咁多嘢,夜晚嗰餐都唔洗食。

感謝 ablelauablelau
2021年11月18日 透過行動裝置

泰麵好選擇

同女朋友去尖沙咀行街,佢話想食泰國嘢,好在isquare對面有一間,即刻入去食先。餐廳叫泰濃麵,面積都幾細下,但環境算唔錯。圓枱整齊排列,兩個人坐一張,好鬆動!

呢到有泰國野食,但主要係食湯麵,幸好女友都啱食。平均$70一碗麵喺尖沙嘴區算係咁,又有得以優惠價嗌飲品。

1️⃣ 頂級美國肥牛船湯薯粉$69
船湯幾正,佢無平日咁濃咁重藥材味,並滲出豬骨香,湯底夠熱已經贏咗一半。肥牛有好多片,肉質係中上水平,開初係半生熟,所以放耐左都無變韌。薯粉幼身爽彈掛汁好食。湯底配以魚蛋同炸豬皮,夠正宗。

2️⃣黑豚肉冬陰功湯金邊粉$69
冬陰功湯同預期有啲出入,因為我地鍾意酸同辣,我會形容佢係入門level,但都OK啦!估唔到嘅係冬陰功係配海鮮,有鮮蝦、蟹柳同青口。黑豚肉同樣地有好多片,所以我認為算抵食。金邊粉正常發揮啦,如果有檬粉就好。

3️⃣泰式小食拼盤$69
拼盤唔錯,一次過食到三款小食,包括炸蝦餅,仲有雞翼同炸芝士雲吞。蝦餅彈牙,酥炸香口,食多幾件都仲得呀!雞翼都出色,皮脆肉嫩多汁。芝士雲吞好特別,中間除咗芝士外,仲覺得好似有啲年糕咁。每人每樣一件係最佳比例!

飲品+$18
我哋要咗龍眼冰同青檸梳打。龍眼冰雖然有少少甜,但好清潤,飲完喉嚨好舒服,而且有好多龍眼肉可以食。青檸梳打都有誠意,唔係剩係得兩片。

埋單每人百二蚊,性價比高。

感謝 masonchl

查看過泰浓面的旅客也查看過

中國香港

去過泰浓面嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。