“今晚老公又帶我食船粉”
泰浓面的評論

泰浓面
使用外送服務
香港排名第1,424 (共15,297家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

本來想食海南雞船粉,點知賣晒‍♀️唯有叫安格斯牛肉船湯要蛋麵:
哩間個湯底好好味,安格斯牛肉冇得輸,魚蛋好爽,豬皮香口,索埋湯一齊食好正!不過蘿蔔唔甜而且唔入味,哩度扣左少少分。

香茅斑斕梳打:佢攞左三分一杯”香茅斑斕汁”另外再俾枝泰國梳打汽水,我先試一試個”汁”,好香香茅同斑斕味,但加左梳打汽水落去就完全飲唔到味!所以又扣左少少分。

泰式拼盤:雞翼炸得香口;炸芝士雲吞,有驚喜,加埋泰式辣醬食,一流;炸蝦餅,超彈牙,推介!

造訪日期: 2021年4月
感謝 kongcnine

2020年10月29日

尖沙咀樂道的「泰濃麵」,若非牆上掛了很多泰式美食照,以及一大張船麵艇家的相,單是卡位、小圓枱、格仔地磚,還以為是家茶餐廳,其實她主打是泰式粉麵。

其實早前從飲食雜誌所知泰式的「船麵」是加入豬血做湯底的濃味湯粉,由移居泰國,在水上市場工作的潮州人所創,多數是艇上吃,故刻意做成小碗份量,防止倒瀉,可謂泰國廉價地道美味,是勞動階層的恩物。看看餐牌,除各款泰式粉麵,還有小食、飲品。

小弟選了「泰式香茅班蘭梳打特飲」($28),先上一杯由香茅跟班蘭煮成的「汁底」,再附上一枝泰國樽裝梳打水,入口梳打水的汽不會太強,而香茅味較為突出,班蘭味則稍為隱若。

友人的「泰式龍眼冰特飲」($28)是常見的泰式飲料,友人說龍眼不是罐頭貨,因為不是只得一個甜宇,而是嚐到清潤的龍眼味,加上龍眼份量多,好喝。

除粉麵,我們還試了一客小食「泰式炸蝦餅」($38),蝦餅做成水泡形,不知是否因為賣船麵關係,回應一下個主題。實際上,蝦餅既彈牙,又有蝦鮮味,兼且香而不膩,做得有水準,就連伴碟的蝦片都十分脆口。

老友很喜歡吃肥牛,選了這「頂級美國肥牛船湯金邊粉」($68),就算沒有揀安格斯,他也覺得肥牛高質素,軟滑富油香,伴菜還有白魚蛋、蘿蔔、芽菜、秋葵及炸豬皮,十分豐富。金邊粉口感滑溜,份量又足,深沉色的船湯極為香濃,當然可能因應港人口味,湯中就沒有加豬血、牛血了,不過,面面就有點碎碎的豬紅碎粒。

我則要了一客「卜卜蜆冬陰功湯黃麵」($88),雖然主題是卜卜蜆,但當中還有些青口、蟹柳、大蝦及秋葵作配料,而主角卜卜蜆大隻,亦厚肉,味道亦很鮮甜,至於黃麵我想大抵就是平常吃車仔麵的油麵;至於個冬陰功湯底就很足料,香濃惹味,甚具辣勁。

今回初嚐的泰式湯粉麵,印象亦不錯,兩款湯底都各有特色!

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 garycwm
2020年10月11日

第N次食「泰濃麵」~
點解成日都揀「泰濃麵」?
因為在尖沙咀食粉麵黎講,確實係相當經濟實惠嘅好選擇,
食物又keep得住水準!

推薦❗️卜卜蜆冬陰功湯薯粉($88)
一碗有5隻好似半個拳頭咁大嘅蜆,肉質鮮甜,
冇諗過卜卜蜆同冬陰功湯咁match!
冬陰功湯底酸酸辣辣,
仲有好多海鮮配料如青口、蝦、蟹柳、菇菌等,好足料!
薯粉幼身,口感幾煙韌~

牛肉有美國肥牛、安格斯牛肉、飛驒和牛三種選擇,
性價比最高嘅一定係頂級安格斯牛肉!
推薦❗️頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉($88)
冬陰功湯底一如既往的好,
金邊粉香滑,比薯粉更吸湯,
安格斯牛肉比美國肥牛肉肉質更香更有嚼勁,果然一分錢一分貨!

鍾意食小食嘅小妹點會放過食小食嘅每個機會呀!
推薦❗️泰式炸蝦餅($38)
一客有三件,份量都算合理,
蝦餅即叫即炸,外皮炸得香脆,蝦膠又夠口感爽彈,
蘸上泰式辣醬,惹味!

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 foodie_talk
2020年10月11日 透過行動裝置

又再次到泰濃麵吃晚飯, 位於尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖, 地點方便。 今次仲大排長龍, 幸好我是第三位好快就可以入店內。 每次必點頂級安格斯牛肉船麵$88,即興又想試下黑豚肉船麵$68,再加烚生菜配秘製腐乳醬$28,飲品有青檸梳打$28和支裝可樂$15。✨✨✨

⭕頂級安格斯牛肉船麵⭕~ 船麵湯底香濃惹味, 忍唔住口飲了大半碗。牛肉的油脂分佈平均, 牛味香濃,蘿蔔入味, 魚蛋粒粒Q彈, 黃麵有口感,配埋湯底更滋味,還有脆卜卜的豬皮做配菜, 真心抵讚。

⭕黑豚肉船麵⭕~ 黑豚肉份量多, 厚切有咬口 ,配金邊粉和船湯,兩者的味道是最夾的。 金邊粉又滑又幼身,吸曬船麵的香濃美味。

⭕烚生菜配秘製腐乳醬⭕~ 生菜口感脆卜卜,青綠又新鮮,濃香又滑的腐乳醬, 食落更加惹味。

⭕青檸梳打⭕~ 青檸梳打酸酸甜甜,開胃又解渴。

⭕支裝可樂⭕~ 好耐冇飲支裝可樂, 間中飲下感覺超爽。

很喜歡到泰國吃船麵, 現在疫情關係未有得飛, 唯一可以吃到我喜歡的味道就是到泰濃麵了。

泰濃麵 (樂道)
地址: 尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖

造訪日期: 2020年10月
感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年10月9日 透過行動裝置

泰濃麵@TST

朋友幫我買左口罩交收!
去唔到旅行都可以食餐泰國風情味
近近地係isqaure 後面

卜卜蜆冬陰公湯金邊粉($88)
酸酸辣辣既冬陰公!重有大大隻肥厚既卜卜蜆
大蝦!香茅同山葵惹味既配料! 金邊粉份量都好足!
真係泰@好味

泰式小食拼盤($68)
有三種小食每種兩件
泰式蝦餅、炸雞翼、炸芝士雲吞!
芝士雲吞熱辣辣輕拉絲
炸雞翼外脆內軟!蝦餅好重香茅味!正

生菜配秘制腐乳醬($28)

泰式鳳爪($48)
酸辣無骨鳳爪生津開胃!

龍眼冰(+$18)
比較甜既龍眼冰!粒粒龍眼肉!解暑
正呀

造訪日期: 2020年10月
感謝 marblejjj

去過泰浓面嗎? 請分享你的經驗!