“唔可以錯過嘅甜品”

HeSheEat - 綠楊坊
使用外送服務
香港排名第404 (共15,451家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年6月3日 透過行動裝置

某天跟朋友去到荃灣食HeSheEat餐廳,記得以往到訪HeSheEat,大家最期待莫過於最後的甜品環節。這次我也點了兩道甜品,一款重點是朱古力,另一款就是女士們熱愛的梳乎厘!

先來兩道小食:
單骨蜜糖芥末雞翼 $55
蒜香辣椒蕃茄大蝦配蒜蓉多士 $58

【單骨蜜糖芥末雞翼】$55

單骨雞翼真是超方便食用;
每隻都是中型SIZE,沒有多餘的肥肉;
雞翼炸得香口,表皮都是香脆的。
脆皮再加上蜜糖及芥末味道,香味十足,
非常惹味,忍不住一口接一口。

【蒜香辣椒蕃茄大蝦配蒜蓉多士】$58

這個蒜蓉多士小小一片,
再配上蒜香辣椒蕃茄醬,非常惹味、開胃;
而且蒜蓉多士超香脆,很吸引;
再配上爽口、彈牙而肉質實的大蝦,就是一道超開胃的小菜。

【牛油香草燒春雞配日式薯仔沙律】 $118

燒春雞非常大隻,皮脆肉厚,肉質鮮嫩又多汁,
二人分半邊,但份量都是很多,吃後非常飽肚,
配上特製醬汁,令雞味提升,每一啖肉都沒有浪費!
碟上再配有薯仔沙律,味道清新!

【朱古力三重奏】
( 朱古力慕絲蛋糕、朱古力心太軟、凍朱古力特飲) $72

朱古力心太軟,一切開已經看到滿溢的朱古力流心,
朱古力味不會太甜,正中我口味,這個甜品是最快被清光的。
朱古力慕絲蛋糕很滑又凍、非常解暑,
而且小小一件,邪惡感減半!
凍朱古力特飲,表面有上Oreo脆脆,
內裡更有些冰,感覺更加爽,
整杯朱古力材料非常多,每啖都是濃濃的朱古力,很重本!

【士多啤梨焦糖脆脆梳乎厘班戟】 $98

這碟有兩件梳乎厘班戟,周邊再配上士多啤梨和焦糖脆脆,
梳乎厘和士多啤梨,味道香甜,
而焦糖脆脆和表面脆片偏咸,
兩者共同放入口食用,味道很新奇,又出奇地相襯,這個真是大推!
另外更有數款不同口味,其中一款更是配上提拉米蘇,大家也可試試。

造訪日期: 2021年5月
感謝 Szesiblog

2021年5月25日 透過行動裝置

店內以粉紅色為主, 帶有日本西餐感覺,員工有活力、服務有禮,場內氣氛輕鬆。

第一道菜: 香辣柚子大蝦沙律 $78
沙律菜、蕃茄仔新鮮,柚子碎好鮮甜, 蝦有烤過, 好香口。香辣汁和醋配合得很好,好開胃。

第二道菜:香草燒春雞配日式薯仔沙律$118
燒春雞已去胸骨,以輕烤方式焗熟,外皮肉內仍然保存到肉汁,一點都不乾。

有香濃的香草和牛油味,連皮帶肉放入口一流!值得一題的黑醬油,甜甜的咸咸的,份外滋味。

日本薯仔沙律是凍食, 口感不溜, 微香薯仔味,配上沙律菜,整體配合很好。必叫菜式!

第三道菜:芝士汁鮮蛋意大利粉 $85
內有芝士、蘑菇、煙肉和溫泉蛋,味道像卡邦尼意粉。意粉汁有很多,所以每吃一口都有濃郁的芝士煙肉味道。

他們的意粉有點像伊面,並不是傳統的意大利粉麵條。

第四道菜:士多啤梨梳乎釐班戟$98
這款甜品準備時間較長,要預返30分鐘。疏乎釐好香蛋味,好鬆軟,配上焦糖脆脆同忌廉慕絲,口感好特別,味道好好!士多啤梨主要作點綴,酸酸甜甜。呢款甜品好值得點!

總括而言,所有食物都很滿意,美觀又美味;而且亦飽腹。兩人結帳$417。

感謝 EvaW2074
2021年4月21日 透過行動裝置

今次約朋友在荃灣食飯,由朋友點菜,試了些跟以往不同的菜式。

蕃茄蟹肉牛油果沙沙配墨西哥脆片 | $85
牛油果上有一層蟹肉及蕃茄,舖成一個長方形放在碟中央,側邊放了大約八塊的墨西哥脆片。蟹肉加了沙律醬味道十足,墨西哥脆片有少少鹹味。

黑松露雜菌春雞燴意大利飯 | $98
要預大約三十分鐘製作。聞到黑松露味很香,整隻雞脾放在飯上,充滿視覺效果。雞皮燒得香口,飯間充滿了芝士及黑松露醬汁。

牛油果蛋沙律煙三文魚牛角包配田園沙律 | $74,薯條+ $10
牛角包鬆脆,內裡夾著牛油果蓉、蛋沙律及一塊煙三文魚,煙文魚不鹹。沙律加了醋汁,薯條炸得較硬。

士多啤梨焦糖脆脆梳乎厘班㦸 | $98
以前總是試hot cake,今次好期待它的梳乎厘班㦸。班㦸大約要等四十分鐘,即點即做,不能後上,大家要預好時間落單。
擺碟依然精美,用士多啤梨及焦糖脆脆圍邊,沈上糖霜,整件事好夢幻。梳乎厘班㦸空氣感一般,好挺身,加上超甜焦糖脆脆,有不同口感一軟一脆口。

1  感謝 siuling1223
2021年4月14日 透過行動裝置

輕量下午茶

今日早咗開完會就陪媽咪爸爸去 HeSheEat 食個 Tea,媽咪成日讚佢地啲嘢好味,今次終於嚟試吓

「日式鰻魚炒飯」$58 包一杯飲品
又炒得幾好味喎,甜甜地仲加咗粟米粒
小朋友應該都鍾意食

「香煎龍脷柳蕃茄燴扁意粉」$58
龍脷柳煎得幾香口,意粉就硬咗少少,沒有吸到蕃茄味。

「朱古力三重奏」$72
包括朱古力慕絲雪糕、朱古力心太軟、凍朱古力特飲
媽咪大力推薦我要試,果真幾幾味喎
三樣味道都唔錯
如果朱古力特飲喺熱嘅就更加好

HeSheEat (綠楊坊) (荃灣)
荃灣蕙荃路22-26號綠楊坊地下G15-16舗

感謝 Lovecathcath
2021年3月24日 透過行動裝置

一直好想帶囡囡來這間充滿少女情懷的餐廳,今日終於有機會了!粉紅色的裝修令人耳目一新,感覺浪漫清新。

Ice Matcha $38

知道這裡的飲品、甜品也很出色,平時甚少飲這類飲品的我也忍不住試吓。這杯Ice Matcha果然香滑好味,抹茶味濃而不澀!

番茄蟹肉牛油果莎莎配墨西哥脆片 $85

喜歡牛油果的朋友一定不容錯過,牛油果份量超多,與On top的番茄及蟹肉配上香脆的Nachos,又軟又脆,口感豐富。

火辣墨魚汁意粉 $88

意想不到的好味~少少辣小朋友也可接受,意粉多汁爽滑,吃完滿咀黑黑的,非常搞笑過癮!

蜜糖芥末雞翼 $55

金黃色的單骨雞翼令人流口水,皮香肉嫩, 加上豐富的蜜糖芥末醬,風味濃厚, 惹味非常 !

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 renbyau

去過HeSheEat - 綠楊坊嗎? 請分享你的經驗!