“超香黑松露忌廉烏冬 必點明太子雞翼”

八沢 (銅鑼灣)
線上訂購
香港排名第3,102 (共13,926家餐廳)
5 週前評論 透過行動裝置

兩個女生晚餐不想吃太多,所以只點了一個烏冬加其他小食。

*黑松露忌廉海鮮烏冬($98)
烏冬一上台就散發出濃濃的黑松露香!
海鮮有三文魚和帶子,份量都不少;
烏冬的質感很煙UN。

*芝心脆脆($38)
三角形是芝心脆脆;
外脆內軟的,因為新鮮炸起,所以要小心燙口。

*明太子雞翼($36)
明太子釀雞翼新鮮炸超;
雞皮香脆不油膩;
中間是很多汁的雞肉和滿滿的明太子餡。

*龍蝦沙律($55)
用薯蓉拌龍蝦製成的龍蝦沙律;
一點都沒有偷工減料!
裡面有多粒龍蝦肉!

*自家製薑蜜($22)
蜜糖味不算太濃,薑味很夠辣;
可以見到一絲絲的薑,真材實料!

造訪日期: 2019年9月
感謝 Eatproduct

2019年9月11日 透過行動裝置

喜歡店裡柔和燈光的氛圍,在銅鑼灣的角落處能找到一家這個風格的店實在驚喜,他們出名的黑松露忌廉三文魚烏冬,更值得一試。

造訪日期: 2019年9月
感謝 sabrinabonbon
2019年6月4日 透過行動裝置

八沢呢間餐廳由裝飾到食物都好有水準同心思。餐廳雖然細細但係潮得黎又好溫馨,牆身個幅又大又充滿日本風嘅牆畫亦係餐廳吸引到我嘅其一原因。餐廳嘅食物款式配搭新奇,仲好細心咁有素烏冬俾vegetarian選擇!

黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬 ($115)
黑松露同忌廉向來都係perfect match,呢個配搭係西餐到食得多,日式真係第一次!
黑松露令湯菌味濃郁。湯內嘅忌廉原本已經好creamy,再同好滑又掛湯能力十足嘅烏冬一齊食,令烏冬入口更香滑柔軟。呢碗烏冬幾足料,帶子有3大隻!三文魚腩熟度剛好,好嫩滑~

牛乳忌廉餅 ($32)
牛乳忌廉餅炸得脆身唔硬,食落唔會好油膩。餅內軟滑嘅牛乳忌廉同鬆脆嘅外層造成鮮明嘅對比,外脆內軟,口感豐富。食食下令我諗起中式炸鮮奶~

造訪日期: 2019年6月
感謝 yuyuleeeee
2018年9月1日 透過行動裝置

到利舞臺剪頭髮後順便在附近吃晚餐、無意中找到這間在後面巷子裡的八沢拉麵店。店子牆上有些日本風繪畫、很有特色、坐位亦很舒服。

黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬$115
賣相好吸引、忌廉汁不會太厚身、濃稠度剛好讓醬汁掛在烏冬上、加上黑松露和䓤粒、好香!不得不讚用上三文魚腩、魚肉好嫩滑、配上滑溜的烏冬、好味!

明太子雞翼$36 是我經常點的小食、雞翼裡釀了滿滿明太子、最愛那鹹香卜脆的口感。

芝麻醬有機滑豆腐 $38
有機豆腐真的特別滑、配上芝麻醬味道清新。

濃湯什菜 $55 份量幾大、有椰菜、紫椰菜、金菇等、濃湯清清地但味道不俗。

造訪日期: 2018年9月
感謝 Florycheerz
2018年8月17日 透過行動裝置

原來銅鑼灣小巷大街有好多好味餐廳;有時間不仿走走會發現驚喜,今次係時代廣場後面搵到一間日式烏冬店

其實係門口望入黎比一幅美麗既牆畫同野食香吸引入黎

依到除左主打食烏冬,仲有拉麵、飯、日式小食....

黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬$115
一上抬已經聞到濃濃黑松露香,與白色忌廉搞拌一點也不❌,味道好濃郁加上大大粒帶子 同 三文魚腩,認真推介

安格斯肉眼牛扒掛烏冬$98
煎到超級香既肉眼扒,就係比依陣香味吸引入黎‍♀️❣️非常濃既牛味,但一點也不膻烏冬係撈既,碟上分開一小格既汁可以比你沾黎食

紫薯甘粟餅$28
夾開一半你即刻見到滿滿既紫薯,咬落非常酥脆仲有粒粒粟子係裡面

自家製薑蜜(熱)$22
淋過雨飲番杯熱薑蜜個人真係暖好多,仲要一飲就知自家製,薑味超濃仲要啖啖都飲到有薑絲~正

造訪日期: 2018年8月
感謝 ayumiwy

去過八沢 (銅鑼灣)嗎? 請分享你的經驗!