“尖沙咀性價比高日本餐廳”

岚桥丼饭专门店
香港排名第1,289 (共15,125家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

地點方便,環境舒適,服務態度很好,食物質素佳,性價比高,最近餐廳旁樓梯上去樓上雅座,更適宜三五知己聚會。

造訪日期: 2021年1月
感謝 ivyun2015

2021年1月24日

今日約了朋友在尖沙咀逛街,順便在此解決午餐,這裏有幾間日式店,我們選擇了吃丼飯。

位置:雖不是在尖沙咀中心,而是近K11商場和尖東站,也算方便。

環境:有兩層樓,地下是舊舖,樓上兩層是新開的,第二層的空間不大,有四張木桌和一行吧台,吧台正前方是師父的工作枱,玻璃櫃有新鮮的刺身。燈光較幽暗,落地玻璃全貼上海浪圖案及竹簾來擋陽光,第二層是私人房間,洗手間亦在第二層。

午市定食:每款定食已包前菜、麵鼓湯、沙律、茶碗蒸和雪糕,平日不收加一服務費。

安格斯牛肉壽喜燒$138
份量足,無論是白飯或壽喜燒鍋,鍋內的材料相當多,有半生不熟的安格斯牛肉、一隻半熟蛋、冬菇、金針菇、豆腐、小白菜、紅蘿蔔和透明的麵條,只是吃這個鍋都飽足了。不過湯底有點過甜,可以咸一點,用來整湯飯就一流了。安格斯牛肉嫩身大片,充滿牛肉味,不用點醬就已很美味。

角切魚生丼$138
刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚、甜蝦、三文魚籽、蟹籽,飯是珍珠米拌紫菜芝麻,應該加了醋或其保調味料,因為飯是紫色,黏性強但味道淡。我認為有改善的空間,調味可以重手一點,飯亦可以是微暖,不需要很黏而堆在一起。每款魚生是一口大小,厚切,帶有嚼口,甜蝦是最鮮甜,其他次之,油脂感較重,所以很有飽足感。

雪糕是芝麻和綠茶,當中芝麻雪糕的味道最濃郁,是不錯的飯後甜品。此店的定食比其他日式壽司店多了甜品和茶碗蒸,價錢不貴,平日來吃更抵,我認為是性價比高的丼飯。

造訪日期: 2021年1月

仲有啲季節限定丼 通常係啲時令魚
都幾特別

海膽牡丹蝦丼
呢個丼好豐富
有一板日本海膽 ,牡丹蝦,海膽,蔥花吞拿魚蓉,三文魚子

食材都算新鮮 賣相又吸引
性價比都幾高

造訪日期: 2020年11月
感謝 Foodaholicmanhk
2020年11月28日

有次星期五晚約咗一班friend去尖沙咀happy friday,係赫德道附近happy hour飲左幾杯之後經過後街見到有間門面好日式嘅餐廳,入面又坐得好full,唔趕時間既我哋決定排隊等試吓好唔好食
——————
等咗20分鐘終於到我哋,一入餐廳就見到入面好有日式風格既裝飾,瞬間有啲身處日本既感覺不過由於間餐廳比較細,坐位就擺得較近,要坐得迫D~環境亦唔算太靜‍♀️

北海蟹肉丼 $178 (8/10)
呢間餐廳主打刺身丼,價位係一百尾至二百中左右,我同朋友都分別叫左丼飯一上枱個賣相已經好吸引~唔同種類嘅海鮮鋪滿曬係飯上面,滿足感爆燈 影完相就忍唔住即刻食✨我揀咗個蟹肉丼,配料有甲羅燒、松葉蟹肉、蔥花吞拿魚蓉、海膽同三文魚籽,每樣野都食得出好新鮮甲羅燒蟹膏味好出好香,蟹肉份量亦唔少,吞拿魚茸幾香油脂味、口感細滑,海膽都唔會腥,連埋飯食食得好滿足有番呢個價位既水準

啲朋友都話食得幾開心幾滿足☺️下次黎開尖沙咀會想再試☃️同埋就係我哋嗰晚一直都見到有人keep住排隊,睇嚟都幾受歡迎㗎大家想唔等咁耐既話記得早d去啦‍♂️
———————

造訪日期: 2020年10月
感謝 Otoro_foodie
2020年11月10日 透過行動裝置

嵐橋-丼飯專門店

很久沒有吃魚生飯了,朋友介紹之下得知在尖沙咀一間丼飯專門店,提供多款魚生、熱食的丼飯款式,而且價錢合理,今天碰巧在尖沙咀附近工作,就和同事一起試試。

矢柄丼
季節限定丼飯系列,有矢柄魚、海膽、牡丹蝦、赤貝、油甘魚、三文魚和三文魚籽,當中最特別當然是矢柄,是白身魚的一種,味道甘甜,另外當然是最愛的海膽,鮮甜十分。

和風三文魚親子丼
集三文魚、炙燒三文魚粒和三文魚籽的丼飯,佈滿芝麻香、魚油十足的炙燒三文魚粒,厚切非常肥美的三文魚片和粒粒爆珠的三文魚籽。

免治雞肉串、雞胸雞軟骨串
餐館還有串燒提供,免治雞肉串加上醬汁和蛋黃攪拌,惹味得很,雞胸雞軟骨串比起一般雞軟骨更有咬口更有骨感。

麵豉湯、魚湯
每款丼飯也配有麵豉湯,也可以$28的優惠價錢加配魚湯,魚湯湯底有著超濃郁的魚味而且暖笠笠。

造訪日期: 2020年11月
感謝 justforshan

去過岚桥丼饭专门店嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣