“自由配搭魚生丼”
鉄火堂的評論

鉄火堂
香港排名第4,711 (共13,978家餐廳)
價位: US$8 - US$64
2020年6月29日 透過行動裝置

中午同同事出去尖沙咀厚福街搵食 見呢間鉄火堂都幾多人 所以唔執輸都試試佢先

睇餐牌都幾抵 原來係自己配既魚生丼 岩晒平時有d魚生唔食既我 4個餸都係59蚊 5個餸都係69 好抵食呀! 仲要配埋味噌湯!加8蚊可以有埋罐汽水 佢配料有非常多選擇 搞到有d選擇困難

最後我叫左碎蔥吞拿魚、汁燒帆立貝、甜蛋同火炙三文魚腩 加罐可樂

因為都好多人食地方又比較細 所以坐得比較逼~ 先黎左個味噌湯~ 都幾好 唔會勁多味精仲有d豆腐同海帶 而個丼都幾好~ 都好飽男同事都夠飽 先講下d餸~ 碎蔥吞拿魚好好味! 入口即溶既感覺 不過汁燒帆立貝就小d同細d 但食落都唔會太硬 都幾好~ 甜蛋就甜味適中 唔會只得死甜 火炙三文魚腩就比較薄身~ 但三文魚腩既魚油都好香好滑

每碗丼飯佢仲配埋少量既酸薑碎!非常之好味又fresh酸酸地勁開胃 不過lunch time真係比較多人~夏天係條街等位真係等到出晒汗

造訪日期: 2020年6月
感謝 Penguinbb28

2020年2月17日

9點半入座都仲好多人,服務員好快手俾茶俾餐牌,又俾左個籃我地裝袋。 男朋友見到牆上貼左promotion。Like 鉄火堂個Facebook page 就可以以半價食到兩款壽司盛。 (鐵盛,火盛) 即刻覺得好抵食。 晚市時段(5pm後)有兩款丼又有特價
今次叫咗厚切五式藍鯨吞拿魚丼($158)同埋火盛(~$149), 兩個餐都會附上面豉湯。 吞拿魚丼真係有好多吞拿魚 不過份量方面,如果男仔食嘅話就可能要加多碗壽司飯(是免費加壽司飯的)。 整體嚟講都幾,好食得出佢哋嘅分別。
個火盛黎到第一個感覺就係“咁多一定好飽“。 一共有12件壽司 兩件反捲 一個沙律 一個溫泉蛋 同埋一杯吞拿魚蟹籽飯。。 淨係見到個賣相都覺得好食 12件壽司當中我覺得最好食係象拔蚌, 好鮮甜又爽口, 其次吞拿魚都好甜。
除咗我哋叫丼同埋壽司盛之外, 呢度仲有其他小食、沙律,仲可以自選丼 同壽司
總括而言: 呢度壽司同丼個質素都幾好, 個人覺得原價偏貴。我哋叫咗兩個特價食物, 佢收嘅加一服務費都係以減左價之後計。 唔知佢個promotion做到幾時呢!

造訪日期: 2019年5月
感謝 jillstaste
2019年12月16日

去開尖沙咀行街,又唔想用太多時間等餐廳,lum去左厚福街碰下運氣,咁岩見到呢間食魚生飯,又唔洗等位(可能好彩)見個價錢okay,最後就入左去試喇!

可能時間尚早,餐廳未滿座~因爲太肚餓既關係,我同男朋友好快就點左想食既魚生飯組合,我叫左一個自選魚生飯,揀左帆立貝、吞拿魚、油甘魚、三文魚,另外再叫左海膽帶子三文魚丼。

上菜時間快,魚生飯望落似樣,件數亦唔少,以百幾蚊食到咁多款刺身,價錢都幾經濟實惠。整體味道都唔錯幾新鮮,唯一不足係魚生有點薄,性價比黎講算唔差,特別適合想食early dinner之後仲想行街既朋友!

造訪日期: 2019年6月
感謝 eatwithbabe
2019年10月14日 透過行動裝置

因為公司係附近所以一星期都至少食二日,而且性價比超高,通常都會點六項的飯,而且佢地既lunch 有好附選擇
個人比較喜歡有三文魚子,火炙三文魚腩,蟹鉗同埋吞拿魚,仲可以加飯岩哂大食點既同事同朋友,不過注意有時人多要排長龍,因為太受歡迎啦

造訪日期: 2019年10月
感謝 EvaYeung1031
2019年7月29日

聽說好像是名牌,價錢的確不算太貴,食物質素也不錯的,但未算得上十分頂級,食物是新鮮的,但我覺得味道不足。

造訪日期: 2019年6月
感謝 kelvin319

去過鉄火堂嗎? 請分享你的經驗!