香港
張貼
收件匣
搜尋

“有質量的中放題”
利寶閣的評論

利寶閣
香港排名第6,097 (共13,928家餐廳)
2019年9月14日 透過行動裝置

今次去The ONE 的利寶閣食中式自助晚餐,去到幾旺場熱鬧都幾多人食,
剛好是片皮鴨牛柳粒主題的放題,全部都是即叫即做,餐紙50款任點任食的中菜,
及2款每位各一份的大蝦天使面及佛跳牆
環境就是一個開揚的婚宴的場地,仲有海景睇,店內燈光柔和有調,座位亦寬敞舒適,
餐廳自助晚餐提供的食物款式很多,花多眼亂,不錯的是片皮鴨熟食和甜品都同樣出色
仼食自助放題,戰線極長,我1900PM入可2100PM先完畢,可以慢嘆而食
*佛跳牆
足料鮑魚花膠香菇,味道香濃豐富,相信煨制時間不短有火喉
*大蝦天使面
蝦的體積絕對是幾大隻,味道很鮮甜,天使面忌廉Creamy香滑
*北京片皮鴨
烤鴨隻隻色澤都好靚,即烤至透嘅鴨胸皮,油香滿溢,配上餅皮熱辣辣食就最好呢
*香煎牛柳粒
牛柳粒很鬆軟和嫩滑,味道仲很惹味,最好叫碗飯食喇~
*避風塘肉蟹
避風塘香蒜辣椒粒甘香搶口,蟹肉結實甜美,鮮度稱心
*玻璃咕嚕肉
咕嚕肉外皮酥脆,內裡鮮嫩,味道酸甜可口
*五香牛展
牛展被炆至軟綿容易入口,咀嚼一點也不費力,五香料較重
*瑤池貴妃雞
雞肉酥嫩,酒香撲鼻,而且唔會好肥,不錯
*甜品 楊枝甘露 榴槤布甸
比較突出的是 楊枝甘露,味道帶微酸, 芒果味道清甜,柚子微酸開胃,叫了6-7碗,質量不錯~
榴槤奶凍,布甸夠滑清新,榴槤香濃香濃可口,香濃與清新感互相沖撃味蕾~ .

造訪日期: 2019年9月
感謝 foodieloverlover

2019年4月3日 透過行動裝置

跟家人在這裏做冬,套餐不合心水,所以散叫了。有些菜可選半份,可以試到不同菜式,但整體價錢都是徧貴,份量少,而且人手不足。

造訪日期: 2018年12月
感謝 kasukasumi
2019年1月3日

到達朋友的婚宴,感覺很差,座位十分迫,以夜景為賣點不過餐廳玻璃很污糟,浪費了美麗的夜景,食物方面,菜式都比較油膩

造訪日期: 2018年5月
感謝 hiuwaiwai
2018年12月22日

久違了嘅婦女兵團聚會,約了又約,終於人齊,所以當然要食番餐好。有姊妹提議試試位於尖沙咀 The ONE 17 樓的「利寶閣」,由於當晚是星期五,所以酒樓非常旺場,幾乎座無虛席,幸好一早已經訂了台,否則只能望門興歎。

今次揀了菜牌中間嗰個「滙豐指定餐」,項目非常豐富,包括有:
利寶閣小食:海蜇、叉燒同黑木耳
滋潤燉湯
六頭鮮鮑魚扣海參
牛油焗大虎蝦
豐衣足食翡翠苗
籠仔蒸雞飯
蛋白杏仁茶
回味脆麻花

原價要 $420 一位,用滙豐卡有五折優惠,真係幾抵食,而且食物水準整體都算唔錯,唯一係服務員不太專業,因為食物是位上,根本毋須不停換碟,但侍應好像完全懵然不知,服務質素有待改善。

造訪日期: 2018年11月
感謝 mjqueen7e
2018年11月21日

今晚做個孝順仔,到尖沙咀The One17樓的利寶閣請家人吃飯。餐廳不算大,眼見最近好似有人喺度擺酒,可從玻璃窗夜眺尖沙咀夜景,環境幾新淨。
一坐低,侍應就問飲咩茶,就隨即送上開胃菜一小碟,辣辣地幾滋味。
谷飼豚肉叉燒飯 配 原盅佛跳牆 做緊promotion,好抵食!原價$236,依家$188就食到兩樣嘢,因為太抵,所以叫咗兩盅。佛跳牆超足料,絕無欺場。入面湯料好新鮮,原汁原味,除左有鮑魚、花膠、海蔘、瑤柱、冬菇同瘦肉等等,非常足料。
谷飼豚肉叉燒飯流心太陽蛋撈飯,再加少少點豉油點綴,一流!可惜叉燒得兩舊,比較少,厚切半肥瘦叉燒肉鬆化軟腍,都叫做OK。
脆皮燒汁雞雞皮炸到好香脆,油脂入口即溶,雞肉好新鮮、嫩滑,好好味!

造訪日期: 2018年8月
感謝 dogdog87

去過利寶閣嗎? 請分享你的經驗!