“雞肉滷肉飯好滋味🤤”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第2 (共246家小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2022年6月26日 透過行動裝置

「桂花小幸」嘅食物同質素都幾高,絕對係翻食之選
麻辣牛肚麵湯底麻香中辣牛肚份量多,腍韌度適中,另外有蘿蔔生菜麵質爽滑掛汁
蕃茄花枝丸麵蕃茄香濃偏酸仲有2嚿新鮮蕃茄花枝丸大大粒爽囗彈牙,仲有好多魷魚粒
雞翅膀滷肉飯滷水雞翅膀入味微微鹹甜,肉質軟嫩滷肉肥瘦平均相對油潤撈飯食一流
台灣烤香腸外面薄脆質感香軟帶甜
涼拌貓耳朵味道少少酸辣,好爽口
涼拌黑醋茄子厚切茄子軟腍多汁
夏日水漾鮮果茶有火龍果、藍莓士多啤梨西柚、青檸、檸檬和水果新鮮,配上少甜清新茶底
芝士奶蓋阿里山金萱阿里山金萱味清香, 芝士奶蓋鹹香濃厚

造訪日期: 2022年5月
感謝 0907kinki

2022年6月24日

#將軍澳 #桂花小幸

Friyay!!! 星期五收工一定要食返餐好☺️ 今日就約咗個住將軍澳嘅朋友食晚餐,嚟到呢間7點至9點都座無虛席嘅餐廳 - 「桂花小幸」 呢度嘢食抵食又大大份,難怪咁受歡迎!

原盅燉湯煲仔塔香三杯雞定食 ($88)
$88超多嘢食! 有一大碗香噴噴嘅白飯,上面仲有少少飯素 有一個小砂鍋嘅三杯雞,三杯雞鹹鹹香香,加埋洋蔥吊味,好味 原來三杯雞係唔辣嘅,老少咸宜㗎XD 個凼姇仲附送上湯娃娃菜同一盅原盅嘅湯,湯入面有茄子、豬肉、雞腳,個湯超清甜

蕃茄濃湯水餃 ($52/8隻)
個湯底好香濃,仲有幾舊甜甜嘅蕃茄添 水餃都好好食,個皮不太厚,裏面有好多豬肉,浸喺蕃茄湯之中吸晒啲精華!

加配小食 ($20/2)
涼伴貓耳朵
滷水豆腐
小食$12/一款,$20/兩款好抵!我哋揀咗貓耳朵(木耳)同豆腐,做頭盤好開胃

紅綠豆薏米黑糖冰仙草 ($38)
黑糖唔會太甜,個刨冰仲好大個,加上紅豆、綠豆、薏米,三種配料,好豐富好抵食!呢個$38真係大推廣‼️

夏日水漾鮮果茶($34)
仙氣火龍果茶($34)
清新嘅水果特飲

1  感謝 Yungfoodietwins
2022年6月18日

前幾日同朋友去左呢間台灣菜食dinner。

麻辣牛肚熱拌米線$65
呢個似乎係新出嘅。賣相幾靚,配料幾多,有好多牛肚、生菜、酸菜同埋紅蘿蔔等等。食落有啲辣辣地嘅滷水味,米線好掛汁。
仲送埋紫菜貢丸湯,有好多紫菜,最特別嘅係貢丸大粒到好似啲長州大魚蛋咁大粒,食落幾香幾彈牙。

腱心牛肉麵$65
轉蕃茄湯+$4
蕃茄湯底酸酸甜甜,感覺幾健康。有五大片腱心牛肉,食落軟淋得黎又有啲咬口。台灣麵煮得軟硬適中,入口彈牙。

麻辣豬肚$38
份量好多,作為小食其實直情夠4個人share。呢個辣度十足,食得辣嘅話會好鍾意。豬肚好入味,好食。

桂花雞翼$26
雞翼炸得好脆,入面仲有肉汁同好滑。我幾鍾意佢配埋嘅桂花汁,好清香又唔會太甜。

芝士奶蓋桂花烏龍茶$25
芝士奶蓋味道香濃,同桂花烏龍茶好夾。

芝士奶蓋玄米茶$25
朋友就揀左飲呢杯,同我嗰杯都差唔多,不過就變左做玄米茶。

感謝 hkfoodiencats
2022年6月15日 透過行動裝置

住喺將軍澳嘅朋友好鍾意食台灣菜,所以幫襯了位於將軍澳廣場嘅「桂花小幸」。

星期日下午2點,以為避開正午繁忙時間無咁多人,黎到都要坐5分鐘先可以入座。

餐廳內有優雅的卡位坐好舒服,仲設有自助水吧。

食物方面,今次試了以下幾樣。

1. 紫菜魚丸湯($10)、涼伴黑醋茄子($10)、滷水蛋($8)。三款小食價錢優惠,亦有一定水準,特別係涼伴黑醋茄子,味道酸酸地,食咗令人好開胃嘅前菜。

2. 椒鹽花枝丸(3粒)($26),炸得外脆內熱,內有粒粒花枝肉,配上椒鹽,十分可口。

3. 三盛紅燒牛肉麵($75),內有腱心牛肉、牛腩、牛筋。紅燒湯底濃郁,牛筋好腍,牛肉同牛腩好入味,而且份糧好足,入口好有台灣味道,一碗已令人好滿足。

4. 秘罈酸菜魚湯飯($73),湯底酸度適中,有好多芫荽,好適合鍾意食芫茜嘅我。另外,魚片肉份糧多,一碗飯食完仲有好多湯同餸,抵食之選。

5. 蜂蜜檸檬蘆薈($21)、夏日水漾鮮果茶($29)。
兩杯飲品好足料,特別係鮮果茶有好多鮮果肉,可以一邊飲一邊食,兩種享受。

整體來講,餐廳環境舒適,食物水準高尚,充滿台灣味道,價錢優惠,可以一試再試。

感謝 kelshop2013
2022年6月10日

桂花小幸除了麵食外,尚有原盅燉湯定食套餐及小食,一人獨享可以樣樣各試一點。

涼拌貓耳朵

套餐可以加錢叫點小食。涼拌貓耳朵爽脆中又帶點醋酸味,雖然見到有辣椒絲但其實味道不太辣,清清爽爽作為前菜很不錯。

滷水蛋牛腩滷肉飯

套餐已包一隻滷水蛋,滷蛋切半,滷水輕輕將蛋白染成啡色,顏色對板,入口亦帶點滷水味,蛋黃濃郁甜美而蛋白嫩滑清爽。

牛腩有四大條,肉質軟腍中帶咬口,肉味亦見濃郁。滷肉飯的豬肉粒富有油香,肥瘦均勻,醬油味道濃厚,配飯一流。

原盅燉湯

是日燉湯為老黃瓜粟米黃豆豬骨湯,燉湯顏色清澈,老黃瓜解暑清熱利濕,很合夏天飲用。

上湯浸時菜

定食附送上湯浸娃娃菜,娃娃菜味道嫩口鮮甜。

仙氣火龍果茶

仙氣火龍果茶很像紅肉火龍果汁,清甜解渴,顏色紅紅的很美。

1  感謝 ScorpionJCY

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!