“新式台菜媽咪都鍾意”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第1 (共225家小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
4 週前評論 透過行動裝置

同媽咪去嘆台菜,外賣的人都是一個接一個,進店時亦開始滿座,我地被安排坐卡座,幾舒服的,臨近聖誕都有好多裝飾,打打卡也不錯!

原盅燉湯
超足料的燉湯,有蟲草花、菇類和瘦肉同燉,清甜美味

鹽酥雞排滷肉飯
鹽酥雞排炸得很香脆,醃得夠味,外脆內軟幾滋味

椒鹽花枝丸
剛炸起的花枝丸熱騰騰,再灑上椒鹽,色香味美

桂花雞翼
炸雞翼配上桂花汁,沾上雞翼上同吃,味道香香甜甜,不錯的

台灣烤香腸
上枱時已切成一片片,味道偏濃,外皮是脆脆的,與飯一齊食比較好

黑糖生薑茶
天氣凍冰冰飲返杯熱黑糖生薑茶,成個人都暖笠笠

蜜桃烏龍蘆薈
食得太多炸物,飲返啖凍蜜桃烏龍蘆薈很解膩,茶內有個茶膽十分足料,好有烏龍茶味,蜜桃香香甜甜,飲時仲會吸到蘆薈粒,爽口過癮

感謝 jenny1911hk

4 週前評論 透過行動裝置

桂花小幸
文青台灣小幸

行街見到呢間台灣嘢食,特別多人等,一於撳張飛食一食先

今次好彩,都係等咗四個字⏳,裏面人多到呢。。。。。。

坐我旁邊有個文青corner位,放滿書好有feel。

秘罈酸菜魚湯飯($73)
少少辣️
平時出面嘅酸菜魚多數一大兜,起碼4人食。今次呢個1至2人份量,啱啱好,可以自私食。呢個酸菜魚撈飯起碼真係可以食兩碗

惹味牛腩麵($65)
小妹係米線控,就轉咗米線
+$4 麻辣️️牛肉湯(中辣)
牛腩有4大舊、有菜、有蘿蔔、有紅蘿蔔,食出健康好味道。

menu都多選擇

現做煎餃子($28/4隻)
餃子脹卜卜
餃子餡嘅湯汁味勁濃

古早味鹵水雞翼($26/3隻)
鹵水未入曬雞肉,炆得好腍好惹味

黑糖珍珠奶茶($32)
鐵觀音珍珠鮮奶茶($32)
當然係叫台灣經典奶茶嚟飲,甜度啱啱好,奶茶味夠濃,珍珠好味又夠咬口。

----------
地址: 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖

感謝 Man_Sze_Chung
5 週前評論 透過行動裝置

今天跟朋友在將軍澳行街,夜晚一齊在這邊的商場搵好嘢食,見到呢間台灣餐廳幾靚食物選擇又多就決定入去食。

環境好小清新,好多卡位,坐得好舒服。

《三杯雞定食》$88
呢個定食非常豐富,仲有原盅燉湯,勁足料又清甜,仲有娃娃菜,成個餐感覺好健康,有肉有菜有湯,三杯雞非常入味,唔會好孩,整體都好味。

《紅燒牛筋三寶麵》$79
我哋要咗麻辣湯小辣,嚟到先知原來辣係自己加,咁樣嘅安排都幾好因為我都唔食得太辣,麵條煙韌有口感,牛三寶都炆得好淋易咬,我爺爺都大讚!

《桂花雞翼五隻》$42
呢個係即叫即炸,所以外皮非常香脆,又薄,雞肉好嫩滑有肉汁,不過略嫌有少少唔入味,幸好有桂花汁可以沾。

《特製酸菜魚》$128
估唔到呢度都有酸菜魚食,喺度諗緊會唔會係台式嘅做法,果然味道都唔錯,最值得一讚係魚片,非常滑同埋無骨,同喺出邊食貴價中式酸菜魚用嘅魚片差唔多,但呢個平好多,如果酸味再濃啲更加好,不過性價比非常高了。

《香酥五花肉》$42
呢個唔係周圍都有得食,整得非常唔錯,好酥脆,五花肉超爽口,但係如果減肥中嘅人士就唔好食太多啦。

最後飲品方面,嗌咗蜜桃烏龍蘆薈同埋水果茶,意料之外嘅好飲,茶底香濃,甜度恰到好處,好滿意,總括嚟講我哋覺得呢餐都好唔錯。

感謝 Shanoao
2021年12月11日 透過行動裝置

依家出去食嘢唔平,呢間餐廳假日都有下午茶、而且價錢相當親民!下午茶有$38至$55不等包飲品。

▶️紅燒鹽酥雞排麵
揀咗紅燒牛肉湯,轉米線
湯底夠熱辣辣、少少辣辣地,味道夠濃郁、帶少少冰糖甜味。鹽酥雞扒夠大塊,唔會太咸雞肉都幾滑。

▶️紅燒惹味牛腩麵
揀咗紅燒牛肉湯。牛腩幾夠林,大大嚿。棉質都有咬口,不錯。

▶️台式肉鬆蛋餅配地瓜薯條
蛋餅充滿肉鬆餡,有蛋香。地瓜薯條唔算太脆,但係地瓜甜甜地。

▶️豬手
豬手非常入味、而且夠林,我覺得呢個幾好食

▶️黑糖珍珠奶茶
黑糖味幾香,奶茶都幾甜,珍珠有咬口。

▶️鐵觀音珍珠奶茶
奶味幾重,淡淡茶味~ 唔會太甜。

造訪日期: 2021年12月
感謝 starrychow
2021年12月9日

位於將軍澳的一家台灣菜餐廳,走文青風格,不論裝飾、格局都是簡約卻帶格調,價錢不貴,食物的份量適中,而且沒有額外收加一,食客蠻多。主要是多款台灣小食、滷物、牛肉麵、飯類;手搖飲品也有很多款式。

台灣傳統麵食:番茄花枝丸麵
麵條:台灣麵
湯底`:番茄湯

花枝丸比平日吃的彈牙,很有嚼勁。湯底真材實料,鮮紅濃稠,番茄粒及茄蓉多,鮮甜微酸。台灣麵的麵條有韌性及口感。

加配小食:滷水豆腐
豆腐正方形細細粒,滷水汁把豆腐滷得相當入味。
加配小食:上湯浸時菜
本身麵條沒有蔬菜,加配一小碗時菜,湯底清清的,時菜新鮮。

天天手作/湯汁餃子:番茄濃湯水餃

4隻水餃,浸在帶酸甜的番茄湯裡面,很濃郁。水餃是豬肉餡料,肉質飽滿,肉味濃郁,餃子皮較厚,夾起來不容易爛。
現打水果茶系列:仙氣火龍果茶

火紅的火龍果汁,甜度適中,果汁配上茶底,打至起泡,清新茶香,有助解膩。

造訪日期: 2021年10月
感謝 mydailyjourney

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。