“好食台灣菜”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第4 (共219家小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2021年3月20日

尋日突然好想食台灣菜,聽一位住將軍澳嘅朋友介紹呢間嘅台灣菜好好食,於是專程去食。去到門口見到好多人等位,本身差啲想放棄,但諗起喺香港多人食嘅野食多數無伏,所以就等左一陣位再入去食啦。

秘罈酸菜魚米線 $68
首先一定要講講酸菜魚嘅份量,以$68嘅價錢,佢嘅份量真係物超所值,女仔應該唔會食得曬,所以真係好抵食。湯底有少少辣味,加埋酸菜就係酸辣湯啦,魚好滑同埋唔會有魚骨,越食越開胃,越食越爽。

腱心牛肉麵(地獄湯底)$63
牛肉麵我哋叫咗地獄湯底,辣得好香,偏向麻辣,但辣得又唔會太油。好耐無食過咁辣嘅野食,辣得好爽。

鹽酥雞排 $38
鹽酥雞排炸得好香,味粉唔會太多,所以唔會好鹹,炸皮亦唔會太厚。雞排肉滑嫩。

蕃茄濃湯水餃 $28
蕃茄湯好濃好香,好想成碗湯飲晒佢,餃子係白菜豬肉餃,啲肉好濃豬肉味,好夾酸酸哋嘅蕃茄湯。

黑糖仙草凍鮮奶(少甜少冰)$24
加配飲品有得減$5,所以我地兩個都加左飲品。食咗咁多辣嘢,叫番杯黑糖仙草凍鮮奶解解辣就最啱。

芝士奶蓋玫瑰茶(微甜少冰)$23
奶蓋奶味較重,好香好滑,玫瑰茶有種甜蜜香嘅味道,兩者幾夾。

果然多人等位係有原因嘅,食完我都覺得值得等位,大件夾抵食,又好食。

感謝 hkfoodiencats

2021年3月10日 透過行動裝置

遇上桂花真係小確幸
休閒的星期日,繼續尋找美味好食的台灣料理!排隊等位10分鐘,終於有卡位坐非常開心!牆上佈置簡潔精美
食物美味,服務態度很好
特飲準備一個外賣杯,隨時飲唔哂可以帶走,非常細心

感謝 R3864ENsusans
2021年3月7日 透過行動裝置

想吃台灣食物,不一定要飛去台灣吃的,近近地將軍澳站便能吃了

小食是點麵及飯加配的,15蚊便能有兩樣,很抵吃手拍小黃瓜,涼伴貓耳朵,涼伴黑醋茄子,款款份量也不少,絕對超值

椒鹽花枝丸,很濃郁花枝味,充滿台灣味

特盛紅燒四寶麵,有豬手,牛肉,滷蛋,白蘿蔔,菜及花枝丸配台灣麵,真的是大集會,很滿足的一碗麵!豬手炆得冧軟的,充滿骨膠原!牛肉味濃郁,香蘿蔔滑嫩無渣!

蟲草花杞子豬肚雞湯飯,雞肉很嫩滑,豬肚也乾淨冧軟,湯頭有點像肉骨茶,好味

黑白珍珠豆乳,是豆漿沖的珍珠鮮奶那種,味道也不錯,多了豆香味,珍珠冧軟QQ

夏日水漾鮮果茶,很清涼的一杯飲料,看得見的水果,感覺較健康

感謝 Jeffanchan
2021年3月4日 透過行動裝置

今個冬天實在是凍,加上疫情,所以留在將軍澳區搵食,又來到將軍澳廣場時常人頭湧湧的台灣菜餐廳,入內看看桌號到收銀處點餐,送餐都算快的。

點了冬天暖笠笠之選-胡椒豬肚湯飯,胡椒味道濃郁,豬肚片亦幾多,加上咸酸菜撈飯吃,開胃又暖胃,正!還點了一個三寶麵線,這次選的是清湯,比較清淡,也不錯。跟餐可加配小食,當然選了最喜歡的紫菜肉丸湯,紫菜多又好飲,必選。另外,還加了一客四隻的煎餃子,煎餃子煎得金黃香脆,料亦充足,很好味!

造訪日期: 2021年1月
感謝 Bearbearman
2021年3月1日 透過行動裝置

香港咁近台灣所以有好多台式餐廳,但要一間好食又正宗嘅唔易揾,呢間位於將軍澳嘅餐廳正正就符合以上,每次都食過番尋味嘅!

簡約嘅台式設計

鹽酥雞扒配紅燒湯麵 ($59)
鹽酥雞扒炸得好脆唔會太厚粉,調味唔會太咸,而且肉質都嫩滑,配上紅燒湯麵好夾好香

秘譚酸菜魚飯 ($68)
雖然一向忠於台式食物,但呢樣新出嘅食品又令到我心郁郁決定一試,酸菜魚好夠味而且好辣,湯鮮甜而魚超滑,多個選擇都唔錯

鐵觀音珍珠鮮奶茶 ($23)
鐵觀音味濃,配上淡淡鮮奶令成個飲品好易入口,珍珠都煮得啱啱好!

感謝 hungry_eating

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!