“台式小店價錢親民”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第4 (共220家小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2021年3月1日 透過行動裝置

呢間台式小店價錢親民又大碟
仲要免加一服務費
認真超高CP值呀
鹽酥雞扒($38)
雞扒炸得香脆可口
雞皮脆卜卜,非常滋味
但略嫌調味不夠
似普通炸雞扒多d喔!

台南手工餡餅($28)
咬落外皮脆口
入面餡料飽滿,肉汁非常豐富
食嘅時候要小心肉汁燙唇喔!

秘罈酸菜魚米線($68)
冬日限定❣️
魚片又多又大塊
聞落好香酸菜味,辣味唔突出!
但食落超大驚喜...
先食到咸酸味,然後麻辣味慢慢湧現
辣勁超強勁
真係估佢唔到呀
以主打台菜嘅小店嚟講...
呢碗酸辣米線嘅水準唔錯喔!
推介愛辣嘅朋友仔不妨一戰呀

紅燒半筋半腩牛肉麵($64)
牛筋軟稔,牛肉肉味香濃
兩者份量都好多
紅燒湯底香濃惹味
加埋蘿蔔做配料,索盡湯汁,超好味呀!

夏日水漾鮮果茶(跟餐$25,微糖)
微糖甜度剛好,唔會太甜膩
飲到清新果香
水果份量激多
有火龍果、藍莓、士多啤梨

鐵觀音珍珠奶茶(跟餐$23,微糖)
珍珠嚼勁十足,份量超多!
飲哂成杯飲品,仲有好多珍珠剩喔
茶底香醇濃郁,奶香味較淡

造訪日期: 2021年1月
感謝 Foodietiff

2021年2月23日 透過行動裝置

今日同朋友去咗將軍澳睇戲,作為一個住喺將軍澳嘅人,咁你要帶朋友去將軍澳廣場食過最鍾意食嘅台灣餐廳今次我哋係下午茶時段,原來下午茶都超級抵食!

紅燒牛筋三寶米線 $69
今次我哋都揀咗清雞湯同轉左米線
有勁多芫荽,啱晒鍾意食芫荽嘅人
配送嘅比例好平均(牛腩好林、肥瘦分明

酥炸排骨麵 下午茶 $39
米線份量足夠
估唔到下午茶嘅排骨都咁大塊
新鮮炸起,好似食緊吉列豬扒咁
排骨真係好好食

鹽酥雞扒 $38
每次去親我都必食!!
皮脆 雞唔會好鞋
夠大份抵食!!

台南手工餡餅兩件 $28
呢一個真係必食!!
入邊有勁多餡
仲有勁多肉汁

特飲 跟餐-$5
芝士奶蓋阿華田 $25
一定要少甜
味道好夾好好飲!

蜜桃烏龍蘆薈 $19

味道:
服務:
價錢:
環境:
地理位置:
回頭機會:

#人總有一飽今餐我最飽!

桂花小幸 (將軍澳廣場) (將軍澳)
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖

感謝 iamhungryhkfoodie
2021年2月21日 透過行動裝置

最近疫情稍有好轉,帶上家人去海濱公園休閑散步,順便到將軍澳廣場“桂花小幸”臺式餐廳去吃個下午茶。餐廳門面挺大,裏面寬敝整潔,舒適明亮,吃飯的人絡繹不絕,壹看餐牌就知道是地道的臺灣美食。

酸菜魚湯飯,新上的菜品,碗中魚肉鮮美,片薄嫩滑,酸菜夠味,湯汁爽口,配上香甜的白飯,頓感自己又回到了家鄉!

鹽酥雞排滷肉飯,是臺灣最有特色的飯,雞排皮香肉嫰,金黃量足,滷肉燥肥瘦搭配,爛而汁醇,與黑芝麻、白飯攪拌在一起好吃又美味!

鹽酥花枝丸,炸至金黃,外脆內軟,鮮味十足,入口彈牙!

紅綠豆薏米黑糖冰仙草,造型好棒哦!裏面的食材個個營養健康,飯後食之,清心涼爽,倍感幸福!

桂花雞翼,第一次嘗到這種甜味做法,好奇特!

仙氣火龍果茶和魔力水晶可可,更是甜味適中,冰涼爽口,超級好喝!

在香港臺灣菜還是很受歡迎的,而桂花小幸更是味道正宗,價格實惠,對我們上班族來說是壹個不錯的選擇!

感謝 jys0307j
2021年2月16日 透過行動裝置

去將軍澳行下行完都係時候買外賣翻屋企食,就揀咗一間台式休閒餐廳「桂花小幸」
麻辣雙丸米線套餐雙丸即係牛丸同花枝丸而麻辣湯真係幾辣下麵質雖然幼身,但都好掛湯仲有蔬菜手拍小黃瓜平衡一下又解辣
古早味滷水拼盤有腱心牛肉牛肚、雞翼蛋、金菇,滷水汁味道鹹甜大部分都滷得好入味,份量剛好☺️
台南手工餡餅(2件)外皮焦脆,入面餡料係菜肉咬開見到肉汁
雜果黑糖冰仙草有紅肉火龍果、藍莓士多啤梨等配上綠豆、仙草、黑糖冰沙非常豐富
夏日水樣鮮果茶色彩繽紛嘅新鮮水果茶底微甜,清新果香
黑糖仙草凍鮮奶黑糖味香濃順滑鮮奶,配上唔太甜嘅仙草就啱啱好

1  感謝 0907kinki
2021年2月16日 透過行動裝置

我嘅口袋名單之一「桂花小幸」好高CP值,菜式真材實料。

雞翅膀雞肉飯定食配上湯浸時菜及原盅燉湯,雞翅膀雞肉飯,雞翅膀有5隻,充滿豉油味道,肉質肉嫩多汁,雞肉食落鮮味十足,配以洋蔥、香蔥食用,味道更佳;原盅燉湯,紅蘿蔔椰子燉雞湯,味道淡香帶甜;上湯浸時菜,湯底味道咸鮮,蔬菜味道清甜。

手帕小黃瓜,口感爽脆,味道酸香。

涼拌貓耳朵,味道酸辣,食落好惹味。

大辣麻辣牛肚麵,份量多,大辣麻辣湯底好足料,內有大量辣椒、花椒,辣度7.5分,牛肚有18條,配菜包括有白菜、紅蘿蔔、白蘿蔔,麵條口感爽滑,容易掛湯。

紫薯薏米黑糖冰仙草,紫薯口感厚身、綿密,薏米口感Q彈,冰仙草口感滑溜,味道甜帶回甘。

現做煎餃子四隻,餃子口感外脆內嫩,肉汁飽滿,食落好香口。

魔力水晶可可,水晶食落有咬口,可可味道濃郁,類似摩卡咖啡味道。

黑糖珍珠鮮奶,珍珠口感煙韌,黑糖味道香甜,鮮奶口感細滑,味道醇厚。

感謝 ohysf

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!