“必去台餐”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第4 (共215家小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
4 週前評論 透過行動裝置

大大話話都去咗接近三四次台灣,每次都去享受去食佢嘅夜市同埋地道食物,又平又好食!香港嘅台灣菜好少會食得飯嗰種地道嘅味道,而且價錢比台灣貴好多,不過依間桂花小幸係好少可我覺得價錢同質素成正比既餐廳~

台灣烤香腸,外脆內軟勁似喺夜市食既味道呀! !

麻辣牛肚同涼拌茄子,都係好出色既開胃菜~ 牛肚食落去麻辣惹味,涼拌茄子將佢整碎咗之後撈汁食一流,酸酸地好醒胃。

今餐嘅重頭戲一定係依碗133地獄三盛牛肉麵 講到明係地獄,真係勁辣勁辣[鬼脸] 但唔係盲目得辣味喎,同湯底嘅鮮香並重,正!

叫咗份鹽酥雞扒滷肉飯,大大份勁抵食,雞扒肉十分嫩滑有口感 滷肉飯既滷肉惹味又可以撈晒成碗!
黑糖鮮奶係我每次必點嘅飲品,質素有老x堂咁好飲,仲大大杯!
芝士奶蓋白桃烏龍茶係第一次叫,一次過滿足我兩個願望,芝士奶蓋好香甜,而白桃烏龍茶比較清香,唔會濟又夠奶香[色]

造訪日期: 2020年12月
感謝 amber1117

桂花小幸,係我其中一間飯堂,因為食物價錢合理,而且周不時會有新野食,仲有手搖可以揀。 今次就外賣返屋企食。

食台灣菜,又點少得滷肉飯呢?晚餐餐單有滷肉飯配原盅燉湯。

滷肉飯可以配唔同既配菜,如滷水蛋、雞翼、鹽酥雞唔會太肥,所以食完都唔會太膩。仲有蓮排骨蓮藕,勁足料呀。而且個晚市套餐仲會包埋上湯菜添,營養夠均衡。

除咗滷肉飯,我仲好中意食牛肉麵。佢牛肉都好大塊,又夠牛味,而且麵同湯都係分開上既,所以啲麵唔會浸到淋曬。

星期五夜晚梗係要食得豐富啲,我仲嗌咗啲小菜,醋茄子同埋紫菜魚丸湯,都係加$15,相當扺食。

食完正餐,梗係要食甜品啦。
我叫咗個雜果仙草,份量勁多﹐建議可以兩至三個人Share一份食。唔中意食雜果既,仲可以㨂其他甜品,佢仲有芋圓可以㨂架。

造訪日期: 2020年9月
感謝 Tiffany T
2020年12月10日

今天行程排得滿滿的, 由早上一直忙到下午, 所以就在附近來一個下午茶.
來到這角落的台灣餐廳, 竟然已經開始排隊等候.
在等候期間, 先看看餐牌. 等了15MINS, 終於可以入座了.
快快去付款, 然後去自助區取開水和小碗, 再慢慢等待美食來到.

麻辣紅燒腱心牛肉麵
兒子到台式餐館通常會點紅燒牛肉麵.

涼拌貓耳朵
烏醋加蒜蓉加辣椒拌黑木耳. 黑木耳十分脆口.
平時光顧這家台式餐館, 大多都是點粉麵.
今次就破例, 點餃子. 一份煎餃一份湯餃, 可以嚐到二種口味!

牛肉濃湯水餃
是水餃浸在牛肉麵的湯底裡, 有牛肉味的水餃, 感覺賺了!
而剛才小米表示湯底有微微的酸味,, 原來是真的.
先嚐餃子吧!
餃子皮不太厚, 容易咬開, 椰菜和肉餡比例均勻, 還有肉汁呢!

現做煎餃子
不平均的啡色焦焦面, 是餃子在平底煎爐煎熟的証明, 並非油炸扮煎熟.
只是煎餃表皮較韌, 門牙需要多點牙力咬開.
中間餡料跟烚水餃一樣, 都是椰菜和肉餡.
餃子配附上的烏醋當然OK, 不過發現, 餃子沾上涼拌貓耳朵的醬汁更美味. 因為有額外蒜末及辣椒來提味.

紫薯薏米黑糖冰仙草
店門大大塊的電子餐牌, 十分吸引, 而且這是没有牛奶的甜品, 很適合對酪蛋白敏感的兒子, 所以來一碗. 瓦碗裡, 各配料都堆得滿滿的!
紫薯没有額外的甜味, 即是原味, 我喜歡.
而綠豆和薏米皆保留豆衣的質感, 就當做膳食纖維吧!
來到後段, 黑糖沙冰仍未完全融化, 所以仙草那淡淡的涼粉味更明顯.
仙草只是涼粉的朋友, 用了甘草作基底.
但啡色仙草那煙韌滑溜的口感, 跟顏色黑黑實實的涼粉那爽口彈牙口感有很大的分別. 先篤碎仙草, 再跟黑糖沙冰拌勻, 保證每一匙都可嚐到仙草和黑糖.

芒果QQ綠茶 兒子點的綠茶
樸玉紅茶 嚐過甜品, 就想來一杯最簡單的熱茶,

造訪日期: 2020年12月
感謝 Riceoldlady
2020年11月13日 透過行動裝置

午市套餐(主食 + 小食 + 飲品)由$55至$79,主食共有十款可揀,仲可自由加配小食,相當彈性。

酥炸排骨滷肉飯
厚切豬扒外層酥脆,滷肉屬半肥瘦,碎豬肉軟腍,入味

滷水牛肚
滷得入味,好夠腍丶易咀嚼

紅燒腱心牛肉麵
自選湯底有紅燒牛肉湯丶養生清燉牛肉湯丶清雞湯,可選台灣麵或米線,我哋揀咗養生清燉牛肉湯配台灣麵。一送上枱,已聞到湯底嘅香味,似藥膳湯味,忍唔住飲咗半碗,台灣麵底相當足量,牛展嘅筋膜同肉嘅比例平均,軟腍惹味。

涼拌貓耳朵
貓耳朵已經沾滿陳醋味,蒜蓉丶辣味亦啱啱好,開胃小食

鹽酥花枝丸 (3粒)
必食推介!大大粒,食到有花枝粒,好味!

桂花雞翼 (3隻)
外層炸得酥脆,配有桂花糖漿,但雞翼肉味較淡,如果醃料多少少,可能會更惹味

鐵觀音珍珠鮮奶茶
茶味好香,原來入面有成個茶包,珍珠煙韌,鮮奶厚滑

夏日水漾水果茶
朋友話茶底有微微桂花味,鮮果有西柚丶士多啤梨丶藍莓丶青檸丶紅肉火龍果

造訪日期: 2020年11月
感謝 jy0v0
2020年11月13日

紅燒牛筋三寶麵
鍾意食牛筋既我見到有牛筋三寶麵當然不能錯過啦! 三寶分別係牛筋、牛肚同埋牛腩,完全係我既至愛! 首先牛筋好有咬口但又唔會韌,爽滑同埋彈牙! 牛肚亦都係新鮮夠爽,牛腩相對上牛味冇咁濃,但都係炆到淋哂唔痴牙! 加上麵質掛湯又彈牙,成個麵都好高質!
三盛牛肉麵
三盛牛肉麵係有牛丸、牛展同埋牛腩,牛丸我認為係食過既最好味,因為肉汁多而且真係好彈牙,食落牛肉味好濃而且唔會好咸! 牛展方面牛味都濃但冇牛丸咁驚嘆!
桂花雞翼
雞翼會炸完再另上個桂花汁,沾少少已經有好香既桂花味而且蜜糖味好突出,食落口感好豐富,雞翼大大隻超抵食!
煎餃子
煎餃子每次都必食,肉汁多而且肉質鮮嫩,似係食緊有煎過既小籠包咁,非常推介!
十勝紅豆奶茶&鮮水果茶
奶茶既茶味好突出同埋比例岩岩好,解渴又唔會太漏,仲有紅豆蓉咬下,層次十足! 水果茶可以叫少甜,飲落更清新!

造訪日期: 2020年9月
感謝 Issactrevor1

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣