“必食台式牛筋麵”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第4 (共210家小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢

紅燒牛筋三寶麵
鍾意食牛筋既我見到有牛筋三寶麵當然不能錯過啦! 三寶分別係牛筋、牛肚同埋牛腩,完全係我既至愛! 首先牛筋好有咬口但又唔會韌,爽滑同埋彈牙! 牛肚亦都係新鮮夠爽,牛腩相對上牛味冇咁濃,但都係炆到淋哂唔痴牙! 加上麵質掛湯又彈牙,成個麵都好高質!
三盛牛肉麵
三盛牛肉麵係有牛丸、牛展同埋牛腩,牛丸我認為係食過既最好味,因為肉汁多而且真係好彈牙,食落牛肉味好濃而且唔會好咸! 牛展方面牛味都濃但冇牛丸咁驚嘆!
桂花雞翼
雞翼會炸完再另上個桂花汁,沾少少已經有好香既桂花味而且蜜糖味好突出,食落口感好豐富,雞翼大大隻超抵食!
煎餃子
煎餃子每次都必食,肉汁多而且肉質鮮嫩,似係食緊有煎過既小籠包咁,非常推介!
十勝紅豆奶茶&鮮水果茶
奶茶既茶味好突出同埋比例岩岩好,解渴又唔會太漏,仲有紅豆蓉咬下,層次十足! 水果茶可以叫少甜,飲落更清新!

造訪日期: 2020年9月
感謝 Issactrevor1

2 週前評論 透過行動裝置

忙了一整天放工係時候要叉電, 將軍澳廣場嘅「桂花小幸」 是首選, 坐吓傾吓飲杯台式飲品又一個晚上。

餐廳主要提供臺式麵食,小吃, 滷肉飯套餐等

特盛紅燒四寶麵 $78 (紅燒牛肉湯底)
湯底清澈味道濃郁, 充滿牛肉湯和少許藥材嘅味道。 材料也挺豐富~ 鹵水蛋,花枝丸, 兩大件 豬手, 腱心牛肉(牛展),紅蘿蔔,白蘿蔔。 豬手又腍又入味最出色, 牛展厚切肉味香濃, 花之丸較普通。 麵條幼滑爽口, 整體美味又夠份量!

本想喝珍珠奶茶, 不過晚飯好少飲茶類怕瞓唔著。
Drink list 有很多選擇,加配隔壁「茶研社飲品」減$5, , 有得坐低飲~

黑糖珍珠鮮奶 (少冰少珍珠)
鮮奶香滑,小冰效果感覺濃郁, 配襯甘香嘅黑糖 味道太襯, 加上黑糖嘅虎紋,賣相吸引又回味。

另加了前菜: 涼拌貓耳朵,涼拌黑醋茄子。
雖然標示有辣椒,但感覺 一啲都唔辣 ,酸度恰到好處茄子尤其惹味 但感覺油份多了點。

桂花雞翼
雞翼熱辣辣炸起外皮超酥脆保持肉汁很美味。
桂花蜜另上,用嚟蘸雞翼也是很特別的味道, 好像自製蜜糖炸雞~

感謝 Man_Iron5216

桂花小幸

原盅燉湯湯時菜滷水豬手飯定食 $83
湯係椰子雞湯 屬於淡 清甜 俾咗唔少豬肉同椰子肉 味道幾好
豬手炆得好淋入味 但外皮有皮 係小小缺點

蟲草花杞子豬肚雞湯飯 $73
個湯係超級濃 飲到好重雞味 不過應該有少少味精 材料好多 有豬肚 雞 雲耳 蟲草花 菇 雞肉唔會好鞋 而且好入味 湯可以就咁飲或者撈飯都唔錯

雜果黑糖冰仙草 $40
雜果藍莓 士多啤梨 火龍果係新鮮水果唔係罐頭 所以食落有少少酸都唔介意
而且另外有綠豆 仙草 加黑糖沙冰 綠豆用糖煮過稍微偏甜 仙草正常味道唔會太軟 成兜糖水都好重黑糖味 黑糖沙冰太多 令到過甜

芝士奶蓋阿華田(少甜) $25
好濃郁阿華田味 少甜後都偏甜 奶蓋比較偏輕奶蓋 有奶味但唔會好膩

芝士奶蓋抹茶(半甜) $23
個人幾鍾意 半甜後唔會太甜 飲得出抹茶味 稍為偏淡 配埋奶蓋幾夾 但飲到後半杯就開始無味

桂花小幸 (將軍澳廣場) (將軍澳)
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖

感謝 christinekwok
3 週前評論 透過行動裝置

嚟到將軍澳呢度想食台灣野嘅話就一定要嚟呢一間桂花小幸,環境充滿着台灣嘅氣息,木製嘅裝修令到人心曠神怡

鹽酥雞扒滷肉飯 ($59)
台灣嘢點少得滷肉飯,滷肉肥瘦適中,分量亦都好足夠,滷肉可以完全覆蓋碗飯。 鹽酥雞扒好有味,炸到皮薄肉質依然滑

麻醬雞絲冷麵 ($54)
除咗飯之外冷麵亦都係我好鍾意食嘅嘢,呢個冷麵簡直係超水準發揮。首先面質非常有咬口,上面沈上青瓜雞肉,食落好有清新嘅感覺,配上濃郁嘅麻醬,10分唔錯

椒鹽花枝丸 ($42)
一定係香港最好食嘅花枝丸,對得住呢個價錢,每一件都係大大粒炸到好脆,入邊仲有粒粒墨魚粒。

麻辣紅油抄手 ($52)
一共有八隻紅油抄手,個麻辣醬非常惹味,完全感受到麻同埋辣嘅感覺!

十勝紅豆奶茶& 香芋奶茶
不得不讚奶茶真係奶味幾足夠,而且甜度亦都調校得恰到好處,唔會太甜亦都唔會太淡,不過建議香芋奶茶唔好嗌少甜,正常甜度係最好

造訪日期: 2020年10月
感謝 Burgerexpertt
3 週前評論 透過行動裝置

今日同朋友去左將軍澳的桂花小幸食晚餐,係無得去台灣既日子,惟有去食台菜懷緬一下。雖然店舖不大,但裝潢可愛亦坐得舒適。
呢度點餐係自己出去櫃檯點餐及即時比錢既,可能因為我地去既時間都早所以完全唔駛排隊✌。
我地2個人點了2個定食,分別係紅燒牛三寶麵 (牛筋、牛腩、牛肚)及士林胡椒豬肚湯飯,再加左15蚊要多2個前菜 (滷水豆腐、上湯浸時菜)。而另外因為好想食炸物,就叫多2個小食,炸花枝丸同桂花雞翼,佢有3件同5件既選擇,我地2個人就叫左3件既食,另外我地仲叫左2杯夏日水漾鮮果茶。
點完餐D野食都好快黎,首先黎既前菜滷水豆腐真係超級好食,真係瞬間回台灣,我應該每次再黎食都會叫呢個滷水豆腐食,因為真係太好食啦❤️,而個上湯浸時菜就一般啦,比較清淡。
到主餐部份,紅燒牛三寶麵有好多餸,我地2個女仔真係食極都食唔晒。而胡椒豬肚湯就好惹味,仲食到個人暖笠笠。
然後就到我最愛既炸物啦~哈哈哈!!!個炸花枝丸真係好好食呀,真材實料啖啖花枝粒唔係CHEAP野,而個桂花雞翼原來係炸雞翼點桂花醬 (我自己心諗以為好似酒釀雞翼d fd ) ,炸雞翼點桂花醬感覺好清新,好似會無咁地熱氣咁。
最後就係杯夏日水漾鮮果茶,好清新唔太甜,好適合食煎炸野飲,Perfect❤️。

食好食滿2個人都係200零蚊,超級抵。

感謝 linglingyiu209

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣