“台灣料理貼地價”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第4 (共210家小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2020年9月11日 透過行動裝置

去不到台灣旅行,也要去台灣料理店吃頓好的

特濃番茄雞排米線~很大的一碗~炸雞扒是另上的,保證雞扒脆口不會冧~套餐加15元,還可有兩個小食我點了一客菜及一客手拍青瓜,想不到小食也挺大碟,很抵吃

現做煎餃子~肉餡很多,餃子很大隻

椒鹽花枝丸~花枝味濃郁,外皮炸得很香酥,外脆內軟,超正

桂花雞翼~脆炸大大隻雞翼,沾上滋潤甜甜的桂花,很好吃

脆脆阿華田加珍珠,我點了少冰少甜,不太甜,剛剛好

黑糖珍珠鮮奶~珍珠很好吃,甜甜的帶點煙韌,鮮奶味濃,而且還很大的一杯

感謝 angelkwok911

2020年9月11日

我唔想講個D咩因為去唔到台灣好掛住台灣野食既廢話啦
今次只係純粹過黎食餐飯,見佢唔洗點排隊,又坐得舒服
最重要價錢抵食,同埋食過幾次有信心
兩條友餓左十幾個鐘,拿拿聲拎飛等位,仲係限聚緊,比左卡位我地
呢度落單方式係自己報座號,在收銀位置直接落單,比埋錢等上菜
我地今次試下平時未試過既肉鬆蛋餅下午茶餐,配番茄通粉 另外再要左一份番茄米線加豬扒吐司加桂花蜜雞翼
另外再要左一份台式腸同埋滷牛肚
由於牛肚我上次食麻辣都覺得好正,所以轉下滷水版本好唔好食
估唔到好有驚喜,滷得非常入味,滷汁帶少少甜味,牛肚軟得黎帶少少彈性,總之就好食啦,掃曬成碟
食完牛肚就到台式腸上菜,台式腸就煎得太乾身,無左個種台式腸應有既爆汁效果
最後就到下午茶同台式茶飲上菜
雞翼外層好脆,略嫌炸粉厚左少少,但入面仍然好有肉汁既,本身無咩調味,最主要係靠個甜蜜桂花汁
桂花蜜香氣十足,係幾特別既食法黎既
豬扒多士,有生菜,沙律醬咁啦,略嫌醬唔多,食到尾好乾身,麵包夠脆,但唔似台式
番茄湯食得出係用足料,唔會有個種好假既酸味,反而係自然番茄味,食完唔會口乾
米粉米線會好過通粉既
蛋餅係好食既,煎得有八分似,但少左台式個種辣椒醬汁或沙律醬
加8蚊既特飲,菊花,杞子,冰涼透心,要左另外2杯多多綠茶,味道都調得非常好飲順口

1  感謝 alex lam 林
2020年9月7日 透過行動裝置

好耐都冇食過台式午餐啦,我又心思思想食台灣牛肉麵,就決定嚟而家人氣好高嘅台式餐廳食啦,我間唔中都會嚟寶琳,所以依間野嘅人氣係有幾高係知道的,每次嚟呢度都要排一陣隊,好彩今次食飯淨係排咗幾分鐘嘅時間,一坐低我已經決定要食呢度嘅牛肉麵,實在太耐冇食啦!
我同朋友兩個人食,佢就食下午茶餐,台式蛋餅配炸番薯條,我哋另外再要咗餃子同埋雞翼,朋友話佢今日好好胃口,所以仲要左一個酥炸排骨配滷肉飯,我就當然要依度嘅麻辣牛肉麵啦,其實佢可以揀要米線定係要台灣麵,不過我個人鍾情於台灣麵!
我哋一人一杯特飲,好掛住佢嘅芝士奶蓋,所以我就飲芝士奶蓋阿華田,朋友就要黑糖珍珠鮮奶!
上菜嘅速度真係好快,雖然滿座,但係員工好有效率!
佢嘅台灣牛肉麵真係好豐富,用粒十足,而且啲牛肉係厚切,夠晒口感,入晒味,其實碗麵都幾大碗㗎,一定夠一個人食,呢度嘅份量可以同朋友分享一齊食,入邊仲有牛丸,我好欣賞呢度嘅牛丸,夠晒彈牙,而且唔係癡牙嘅,呢度嘅牛丸真係好高質素!
朋友對依度嘅蕃薯條讚不絕口,佢話依個地瓜薯條外脆內軟,而且冇油膩感,一啲罪惡咁都冇呀!
呢度嘅酥炸排骨真係好好味,可以睇得出佢唔係剩係得骨,係滿滿嘅肉,真係好有口感好好味!
我好鍾意呢度嘅煎餃子,一樣都係外脆內軟,而且個皮唔會散,表面係趣卜卜,好過癮!
芝士奶蓋阿華田,上面嗰層芝士奶蓋鹹鹹地,就咁食好正,撈勻啲阿華田飲,又係另一種層次,另一種口感!
黑糖珍珠鮮奶,珍珠份量好足夠,黑糖味好香!

感謝 m00nhalf
2020年8月23日 透過行動裝置

最近剛好在將軍澳尋找美食,這次就決定在將軍澳中尋找台式的食物作為我和友人的午餐。經友人推介,我們決定到一間名為桂花小幸的餐廳享用我們的午餐。這次我們很幸運地能夠坐在卡位,因此我們的空間相當足夠,而且能很舒適地享用美食。這次我要向大家推介該餐廳最近推薦的美食,雞絲拌麵。我很喜歡它的雞絲不會煮得過乾,代表烹飪時間適中,而且雞肉味也不會流失。配上麻醬完全是升級了一個層次。再來向大家推介該餐廳的下午茶。蛋餅配蕃茄通心粉。我很喜歡該餐廳的蛋餅,裏面的餡料十足。而且份量也足夠。此外我想向大家推薦我當天點的特飲,台式芒果茶。這個芒果茶的芒果味很濃,而且喝下去的感覺很天然,不會覺得味道過假。若然大家喜歡的話,誠意推介。

造訪日期: 2020年8月
感謝 JackyL1369
2020年8月23日

之前吃過這家的晚市,反而午飯時間則是第一次。

台式雞肉飯定食配涼菜、蔥油時菜及紫菜魚丸湯
份量大大份,豐富且營養十足的午餐定食,有湯水、涼拌前菜、青菜及主食。紫菜魚丸湯裡的兩粒丸子彈牙,紫菜多。前菜酸甜及時菜都十分開胃。台式雞肉飯以雞肉蓋著白飯,雞肉入味,不過醬汁不夠,吃至中期有點乾。

芝士奶蓋柯華田
沒想到芝士跟柯華田的配搭也蠻匹配的,還以為會有點違和感。先呷一口鹹香的芝士奶蓋,底下的是甜甜的柯華田,芝士奶蓋中和了甜度,整體飲品的奶味偏重,本身自己較喜歡柯華田味道,所以柯華田粉若然濃厚一點更好。

造訪日期: 2020年8月
感謝 mydailyjourney

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!