“抵食台灣菜”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第4 (共211家小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2020年7月3日 透過行動裝置

懷念以前住將軍澳區的日子,於是專程在附近逛逛,記起桂花小幸有午餐便宜~這裡有好幾個大型商場連接,逛累了確實是好選擇

一份午餐加前菜,都只是幾十元,即有齊前菜,主食,小食及飲品,一盤捧上來的時候,確實滿足感爆發的~

鹽酥雞扒滷肉飯~鹽酥雞很香脆,配上甜甜的滷肉飯,菜及麻辣豬肚,最後再加一杯黑糖珍珠鮮奶,不錯吧~

酥炸排骨很大的一塊,豬扒鬆脆~

酥炸花枝丸是我最愛,花枝味濃郁,大愛❗❗

桂花雞翼,炸雞翼沾上清甜桂花,甜甜的挺可口

黑糖珍珠鮮奶,少少甜,剛剛好,珍珠軟硬適中QQ感,奶味濃郁

造訪日期: 2020年7月
感謝 angelkwok911

2020年6月29日 透過行動裝置

放咗工之後,突然間好想食滷肉飯,同同事好好relax下先。

餐廳好有文青feel,有一黎小確幸感覺
晚餐好抵食,唔洗$100又有上湯浸時菜,又有原盅燉湯!
<鹽酥雞排滷肉飯> 次次去台灣都必食滷肉飯同鹽酥雞排,呢碗滷肉飯完全滿足到我嘅台灣思鄉病,滷肉半肥瘦,撈飯一流雞排炸到好脆,雞肉又唔會太乾身
<酥炸排骨滷肉飯> 炸排骨非常甘香,咬落juicy!
平日好少有得飲湯,呢盅青粟米湯超甜好幸福❣️
<台南手工餡餅> 比想像中大件,外層煎到好香好脆,咬落啖啖都係肉同肉汁正!<仙氣火龍果茶> 推介推介推介!消暑一流,每啖都有好清新嘅火龍果味,感覺好健康❣️杯上面寫住嘅字句,比到我一個好好嘅鼓勵

感謝 MaLuckFoodie
2020年6月28日 透過行動裝置

星期五晚市都多人等位 好彩等咗十五分鐘就入得!鐘意桂花小幸多選擇 有飯有麵仲有晚餐套餐!

古早味滷水拼盤
份量唔少 滷水都好入味唔會過鹹!所以食落就啱啱好!

鹽酥豬扒配雞肉飯
豬扒嘅外皮唔會過鹹 都做到外脆內軟 仲要係即炸熱辣辣!另外雞肉嘅份量亦都唔少 且雞肉嘅質地都唔會太鞋!

蕃茄水餃麵
首先係超濃味嘅蕃茄湯底!味道自然得來又唔會太甜太酸!水餃亦都大大粒再配上台灣麵 係勁飽肚!

另外加咗兩款小食 上湯浸時菜同涼拌貓耳朵 都只係$15!

飲品就叫咗遇見珍珠可可同珍珠奶茶!珍珠都夠煙韌!

感謝 Tifff_foodie
2020年6月27日 透過行動裝置

初嚐「桂花小幸」

將軍澳對我來講都算幾熟悉嘅,因為都有一班親朋戚有都係將軍澳度住啦,而我經常都會入將軍澳去探佢哋嘅,今日呢我又去將軍澳探我親戚啦,一場入到黎啦順便去搵好嘢食啦,行行吓就見到有間食台灣野,月眼見門口都幾多人等緊位,一於就食呢間啦⋯⋯

我就叫左果麻辣紅燒腱心牛肉麵$63,為食嘅我架加$15叫左滷水蛋及滷水豆腐,而朋友就叫咗麻辣三寶米線套餐(牛丸、豬肚、水餃)$69,朋友梗係唔執輸照跟我一樣那兩款小食啦,佢就叫左滷水蛋及上湯時菜,而香腸控嘅我架要叫碟台灣烤香腸$28來食下啦。首先講下我碗牛展炆得好冧及入味,而最好係麻辣醬係另上的,鐘意食幾辣就自已加幾多,而朋友碗麻辣三寶米線都幾多水準,滷水蛋都好入味,但滷水豆腐比較淡及菜有啲老,最後架要叫杯台式特飲埋果靚尾啦,朋友就叫左黑白配珍珠豆乳,而我就叫左黑糖珍珠鮮奶啦

感謝 Dingdingdonstory
2020年6月26日

將軍澳廣場裝修之後,環境唔同晒,而且引進咗好多新嘅食肆,今次就試吓呢間台式料理,叫桂花小杏,下午二時,店內都好多人食下午茶,睇嚟都信得過lol 我叫咗一個紅燒牛肉麵,另加滷水豆腐及涼拌貓耳朵。紅燒牛肉麵嘅牛肉份量多,牛肉夠晒入味,面積都夠彈牙,湯底也不會太鹹。兩款涼拌小吃,都非常適合夏天食,貓耳朵即係木耳,非常爽口,味道好。mad 令一個套餐點左三杯雞定食,上菜時真係話一聲,因為好精緻,白飯一大碗配上滋味既三杯雞,雞肉嫩,呢個比較濃味,非常之好送飯。king 飲品方面呢度有好多台式特飲,我哋叫咗仙氣火龍果茶及紅豆豆漿,飲品嘅包裝紙杯都非常精緻,看出佢哋好用心,飲品味道也不錯,不會太甜,比較健康。wow

感謝 Lin L

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!