香港
收件匣
搜尋

“小幸必推”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第1,689 (共13,951家餐廳)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2019年9月14日 透過行動裝置

成日以為將軍澳啲商場大部分都係連鎖店,行行下見到間台灣野就覺得好吸引,就快8點個陣都好多人排隊。餐廳都有好多吾同種類既野食,有牛肉麵、魯肉飯等。

鹽酥雞排魯肉飯,啲雞排既肉質都幾滑,好彩佢個炸皮都吾係好厚。魯肉飯好入味,佢好在除咗面個層魯肉,飯底都有汁,岩晒我撈飯。

酥炸排骨魯肉飯,豬排好難得咁滑,通常食親啲豬排啲肉質都好硬,好難咬咁。朋友仲加咗隻滷水蛋添,佢表示都整得幾入味。

煎手工餡餅,我地一開始以為係牛肉餡,原來係餃子既菜肉餡。個皮比想像中厚,似係包咁。

椒鹽花枝丸,粒丸好彈牙,而丸入面真係有由魚粒,真係值得推薦。

桂花雞翼,個雞翼係原本炸咗既,但個精粹係個桂花汁,個汁真係好特別,比人一個fresh既感覺,令到比較油既雞翼都變得清新。

造訪日期: 2019年9月
感謝 wingkkkkki

2019年9月6日 透過行動裝置

昨日同媽咪行將軍澳廣場,陪她買定旅行日用品, 呢度真係好方便, 有幾個商場連埋一起可以行足一日。 行到咁上下都係時候食午餐, 我們到桂花小幸吃台灣菜。 唔知大家有冇一個習慣, 我好多時經過店舖門口想入去食嘅時候都會睇一睇網上嘅評論, 見到桂花小幸都有好多讚好, 一於同媽咪入去試下。店內裝修風格以文青概念為主, 配上以木為主的傢俬特別有文藝氣息。 首先點了兩杯台灣特飲夏日水漾鮮果茶$30, 芝士奶蓋桂花烏龍茶$28。然後就點餐~台灣烤香腸$28, 椒鹽花枝丸$23, 滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯$65, 加配小食手拍小黃瓜$12, 三盛紅燒牛肉麵$68。 ❇️滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯~ 一碟有四大就豬手,炆得好淋又入味,絕對可以補充骨膠原。
❇️手拍小黃瓜~ 清新的小黃瓜配上醋汁, 很喜歡這個餐前小吃,特別令我開胃。
❇️上湯浸時菜~ 清清地非常健康。
❇️ 三盛紅燒牛肉麵~有腱心牛肉(金錢展),牛腩,牛丸,腱心牛肉和牛腩雖然炆得好腍,但唔夠入味。 牛腩比較大舊, 如果可以切細少少就比較好。 牛丸味道普通,但口感算彈牙。 點了清燉湯底可惜唔夠熱, 麵的質地偏軟,唔夠彈性。
❇️ 椒鹽花枝丸~ 沒有椒鹽味道,但花枝丸煙韌彈口。
❇️ 台灣烤香腸~ 很喜歡吃台灣香腸, 每次到台灣餐廳必點。
❇️ 夏日水漾鮮果茶~ 有很多新鮮水果向裏面, 但味道偏甜, 我唔記得叫少甜呀!
❇️ 芝士奶蓋桂花烏龍茶~ 飲到桂花烏龍茶的 茶味, 芝士奶蓋的味道唔夠濃郁,但清清地還可以接受的。
❇️ 整體來說對桂花小幸的印象幾好,食物質素中上,款式多,店內環境舒適,價錢平民化,最開心係冇加一服務費。

造訪日期: 2019年9月
感謝 Victoriay_eatwithvic
2019年7月30日 透過行動裝置

成年冇食,經開呢頭都係食d穩陣既好。 三拼牛肉飯 足料,牛肉煮得入味又唔會太鹹,米用左珍珠米好飽滿又香口。 上湯浸時蔬 有得跟餐食下菜好健康,我鍾意呢個娃娃菜,又脆又爽。 蘋果無花果燉排骨 呢個湯飲落都幾潤口,係呢個餐既加分位。 蕃茄花枝丸米線 呢個蕃茄湯底好香口,食落酸酸甜甜冇麥味精。 花枝丸份量都唔差。 手拍小黃瓜 系細細既一碟,正常呀因為好平ma. 不過唔多似手拍。 芒果沙冰 呢個事前唔知有cream系面,如果知會叫渠走左渠先。 珍珠奶茶 正常水準,果然系台式餐廳。

造訪日期: 2019年7月
感謝 Fearless817857
2019年7月18日 透過行動裝置

近將軍澳站都算就腳,和朋友選了這間貼地親民台灣野食下,度過飽滿的晚飯~
店光線溫和,音樂舒服,簡單樸實的風格裝潢~充滿著文青和小清新的感覺
哈~同朋友主要攻佔牛肚牛腩滷肉呢
*滷水蛋牛腩滷肉飯
滷肉入味,肥瘦適中,滷肉汁和飯一起吃頂瓜瓜
牛腩炆得入味而且是厚切呢~!
牛腩醬汁油香豐腴,肉質軟腍,啖啖都有牛腩的鮮味及醬汁的濃郁味道
*108鹽酥雞排紅燒湯面
鹽酥雞唔會太鹹,上粉上得薄唔錯,香噴噴的味道飄散著又脆口✨
台灣麵身彈牙剛剛好,紅燒湯底具火候
*麻辣牛肚
牛肚燉的剛剛好,喜歡這麻辣的調味,牛肚味道鮮美
*芒果冰沙
芒果味道香甜可口,冰和芒果融合在一起,是夏天涼快的感覺
這家餐廳座位都算舒服,如果和朋友行到累來吃地道的台式味道和聊天也不錯喔
看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~

造訪日期: 2019年7月
感謝 foodieloverlover
2019年6月29日

好多人成日覺得將軍澳一嚟遠,二嚟冇乜嘢好食,今次呢間台灣菜餐廳就話畀大家聽,將軍澳都有嘢食㗎!除咗一般牛肉麵外,大家不妨可一試下啲湯飯,其中士林胡椒豬肚湯飯同蟲草花子豬肚雞湯飯都好有誠意,前者辣辣地好送得飯,後者有陣陣蟲草花香,相當足料。

造訪日期: 2019年6月
感謝 ckn540

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享你的經驗!