“🍽活一鮮 Katsu”

活一鮮 - 北角
香港排名第3,531 (共14,141家餐廳)
4 週前評論 透過行動裝置

活一鮮 Katsuisen

推介美食:

鵝肝壽司 :
燒得好香口,厚身啲更好!

日本牡丹蝦
嗰日店員推介可以試吓俄羅斯嘅牡丹蝦,雖然肉質較彈牙,但始終都係日本牡丹蝦甜啲!

鹽燒雞翼
好入味,雞皮燒得好脆,食到停唔到口!

牛油焗雜菇
呢個有驚喜,個汁好有層次,個鮮檸將啲菇既甜味釣哂出黎,仲會食到絲絲既酒香味,雖然賣$50,但我覺得值得一試。

———————————————
活一鮮 Katsuisen
北角東發大廈A座地下
(北角地鐵站B一出行2分鐘)
☎️電話:34811928

營業時間:
星期一 全日休息
星期二至日 12nn-3pm; 6pm-10pm

❇️人均消費:$200-300

#活一鮮 #katsuisen #北角美食 #日本料理 #日本美食 #壽司 #刺身 #sushi #sashimi #japanesefood #seafood #香港美食日記 #香港美食地圖 #hkg #hkfoodie #hkfoodblogger

造訪日期: 2020年9月
感謝 hungryou_hk

2020年8月9日 透過行動裝置

溫泉蛋牛肉飯 $77 再半價!
牛肉飯啲牛肉唔系好軟淋嗰種,有啲韌韌地,但系牛味非常之濃,加埋只勁有蛋香味嘅溫泉蛋撈落本身已經有少少燒汁嘅飯度,連我本身唔系好好牛嘅都食唔停口
帆立貝刺身5切 $48
帶子BB系接近我喺北海道食到嗰啲靚帶子一掂到條脷已經知道佢系正嘢有帶子嘅鮮味同淡淡嘅海水味5切都系$48仲要勁厚肉,搞到我每咬一啖都妹勁耐先肯吞
總結,去食就對了!!你想有幾鮮就有幾鮮整體直逼故鄉水凖~~cp值勁高小店提供多款刺身同和風丼飯,同埋日式小食

造訪日期: 2020年8月
感謝 vvvfoodies
2020年7月11日

今日因我工作又黎左北角,諗唔到食咩,於是去試下活一鮮既丼飯,個飯黎到時真係有驚喜,刺身好大片,仲有幾種唔同既刺身,而有有海膽,有頭甜蝦,令個丼飯生色不少。 平時出面咁既價錢食既丼飯,一定唔會有海膽,膽埋刺身都唔會咁厚,我覺得呢個性價比係最高,比起其他既壽司拼盤仲要高,食完呢碗丼飯比起壽司拼盤仲要飽,刺身鋪滿成個丼飯,每一啖飯都可以食到刺身,刺身一樣好新鮮,好鮮味,大家黎試必點活一鮮丼飯,真係好好食

造訪日期: 2020年7月
1  感謝 ykjim
2020年2月20日

我們一行幾人,見到款式不少,價錢也合理,於是叫了很多樣來吃。我們是牛舌控,所以三款都試了,印象最難忘的是厚燒牛舌,但其實其餘兩款也很好吃。還有燒鵝肝非常好吃,這裡就連簡單的鯖魚也做得很好。在香港已很久沒吃得到甜脆的赤貝了,這裡有! 還有鰻魚壽司,一般店我都嫌不是太淋太霉就太甜,他們做得剛好,也是在香港很久沒吃得到的,當然我是指用這個價格來比較了。唯一,我嫌做得不好的是壽司飯,醋味欠了點也沒有爽口的感覺。

造訪日期: 2020年2月
感謝 721nana
2019年4月16日

今次食咗係北角嘅活一鮮日本料理餐廳,依間其實有兩間分店,一間喺堅尼地城一間就係北角。而家兩間我都食過,北角嗰間我會推介多啲,因為我覺得日本刺身飯或者刺身同埋手卷都新鮮過堅尼地城嗰間。今次我食咗帶子魚生飯,佢嗰啲帶子好大粒,同埋其他魚生都好新鮮,好夠凍!而且啲刺身飯都好夠凍,所以我都好鍾意食!另外佢可以做外賣的,打電話落去就可以幫你整定,跟住10分鐘後就可以拎,因為我太太想食外賣多啲!但我哋發現外賣嘅份量係多過係堂食,所以大家可以兩樣都試吓!

造訪日期: 2018年11月
感謝 CHIUW61

去過活一鮮 - 北角嗎? 請分享你的經驗!