“Lab Eat, Love Eat”

LAB EAT Restaurant & Bar
使用外送服務
香港排名第298 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

夏天天色很美,但實在太熱,想嘆着冷氣享受藍天白雲,在鬧市中一樣可以有好選擇。
這天傍晚在旺角考試前就在位於T.O.P內的4樓空中花園Lab Eat享受著這樣的一個下午茶。
下午茶套餐有多款選擇,我們選了

松葉蟹煙肉煙三文魚黑麥麵包三文治$128
松葉蟹肉質軟滑,味道鮮甜,口感綿密,加上煙肉煙三文魚,及鬆脆無比的黑麥麵包,很有層次感,口感及味道配搭一流

牛油果羅文菜沙律 $150
牛油果新鮮好味,沙律菜不會冷冰冰的,足料好味

在這裡滿足了美食及環境的雙重享受

造訪日期: 2021年5月
感謝 unizfree

4 週前評論 透過行動裝置

這個西餐很出色

昨日和C小姐去了旺角b出口一出的商場,上了五樓食午餐。這個西餐廳食物認真覺得好食,Lab eat Restaurant & Bar 下次會再來。埋單連加一服務費大概304元,平均每人152元。

我們叫了兩個set ,分別是:
頭盤要餐湯
主菜要免治黑毛豬及辣茄醬螺絲粉
甜品要焦糖咖啡布甸
飲品就叫熱檸水

另一個set,就叫:
頭盤一樣是餐湯
主菜要海鮮意大利飯
甜品要宇治綠茶班戟卷
飲品一樣叫熱檸水

先講餐湯,好幼滑,好好飲,未食主菜,淨飲餐湯都已經覺得好正。

海鮮意大利飯,每粒飯都有濃濃醬汁包住,而且意大利飯煮至軟硬適中,略有咬口,增添口感。青口又新鮮。蝦又煎得好惹味可口,略脆,略爽口,略彈牙,加上有鮮味,好味。

免治黑毛豬及辣茄醬螺絲粉,螺絲粉每條都有辣茄醬包住,不會太辣,其實只是微辣,增加食慾,又增加顏色上的視野效果。免治黑毛豬一小件一小件的,豬肉味好重,肉質又不會老,有咬口又有肉味,幾好幾好。

甜品就比較喜歡焦糖咖啡布甸。因為食完會齒頰留香,咖啡味超然地濃郁。旁邊的一些餅脆脆又好脆口,好好味,布甸上面的咖啡醬好好味,好濃密 。

造訪日期: 2021年5月
感謝 LingB_b
2021年4月8日 透過行動裝置

旺角大多數餐廳都好逼夾,Lab Eat就係例外,環境寬敞舒適,坐得好舒服㗎!三道菜午餐定價合理,百零蚊就有交易,好適合同朋友嚟嘆個lunch傾吓計!

是日沙律
估唔到辣醬可以配沙律,有創意!酸酸辣辣幾開胃,沙律菜新鮮,烤肉唔太肥唔會膩,好有泰式風情!

酥皮焗威靈頓三文魚及溫泉蛋
威靈頓牛扒就食得多,三文魚就第一次。金黃色嘅酥皮頗鬆脆,一上枱就要即刻食,淋晒就嘥咗!要讚下酥皮同餡料捲得好實,切開唔會散。如果三文魚厚身啲就更好!

炭燒美國安格斯肉眼牛扒
唔知有冇人同我一樣都覺得有網紋烤痕嘅牛扒特別吸引?外國進口嘅Rib Eye脂肪豐富,鮮嫩多汁。五成熟啱啱好,唔需要花巧,點少少岩鹽就能夠帶出鮮味!

綠茶海綿蛋糕 / 黑白朱古力二重奏蛋糕
呢度嘅自家製蛋糕唔會太甜,兩款都好啱我口味!個人比較鍾意前者。上面嘅butter cream質地軟滑,加埋紅莓脆脆好refreshing,如果蛋糕鬆軟啲就perfect!

一於下次夜晚黎試吓泡泡雞尾酒!

造訪日期: 2021年4月
感謝 Jellylyt
2021年3月25日 透過行動裝置

今天妹妹請我來到這家位於旺角T.O.P.商場內的靚西餐廳享用晚餐,環境當然舒適又有情調,而且服務殷勤,食物更不用多說了,超贊的~

先來個頭盤餐包,醮上黑醋和橄欖油,開胃下先~

法國塔蒂生蚝
蚝肉細滑,肉質爽脆飽滿,味道層次豐富,每口都富有濃厚海水鮮味和礦物味道。

蟹肉牛油果沙律
這個沙律非常出色,沙律菜清新爽脆,而且混和了牛油果蓉,吃下去每口沙律菜都非常柔滑。牛油果肉質細膩,味道鮮美,口感柔軟綿滑,絕對大讚。

龍蝦意大利飯
龍蝦肉已預先從龍蝦殼剝離,龍蝦肉超厚身,口感彈牙,味道鮮甜。米飯吸收了香濃的龍蝦汁味,米飲的硬芯半熟感很有意大利特式。

感謝 yanikachow
2021年3月12日 透過行動裝置

近來工作上不如意, 放工後約閠密食飯傾下計。佢提議食呢間, 地點又近地鐵, 而且餐廳環境令人好relax, 坐得舒服又闊落, 完全冇壓逼感, 在戶外位置更可以飽覽旺角夜景
點餐後, 待應送上新鮮麵包,麵包烘得香脆, 配上橄欖油同黑醋, 酸酸甜甜食落開胃, 我哋仲每人叫咗杯紅酒和白酒
野生八爪魚凍批配熱情果及三文魚籽$258 八爪魚好爽口,一啲都唔韌 面層放滿木魚絲同蟹籽突出咗鮮味, 再配埋個百香果醬汁好開胃
白酒煮藍青口 $228 用白酒煮嘅藍青口,
份量頗多, 粒粒肉質飽滿,嫩滑彈牙
黑毛豬鞍$388 帶有骨嘅黑毛豬鞍肉嫩多汁,帶有脂肪, 外皮煎得香脆,唔洗點醬已好惹味
熱熔法國流心芝士配香草烤薯及西班牙辣腸火腿$218呢碟熱熔芝士超好味,但又好/邪惡,待應會在你面前捧住半舊法國芝士, 然後用刀切出半溶嘅芝士, 芝士味唔太咸仲好香,配埋醋醃過的蔬菜, 薯仔和火腿,撈埋食好滋味
煙燻日式車打芝士蛋糕$118 最後呢個甜品真係好有驚喜, 加咗液態霧化效果,帶出視覺, 芝士香濃軟滑,唔會過甜過膩, 餅身又結實
餐廳食物高質,服務又好,整體CP值高

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 KKMan123

查看過LAB EAT Restaurant & Bar的旅客也查看過

去過LAB EAT Restaurant & Bar嗎? 請分享你的經驗!