“🌟超推薦大家來吃的一家深水埗日式餐廳”
茶屋町的評論

茶屋町
香港排名第1,885 (共15,304家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
2021年4月8日 透過行動裝置

超推薦大家來吃的一家深水埗日式餐廳

行過深水埗,已經被茶屋町嘅日式裝修門面吸引。都行到入去,就好似走咗入去另一個世界 - 宮崎駿嘅世界咁樣。
全間餐廳嘅裝修都係以木為主,仲配有好似火車車窗一樣嘅裝飾,而火車車廂入邊就係宮崎駿動畫嘅海報或者figures。餐廳入邊亦都播住宮崎駿動畫嘅歌曲,真係超有feel。

食物方面就點左:
蒲燒鰻魚湯烏冬 - 鰹魚湯 ($82) - 首先講吓個鰹魚湯湯底真係超鮮甜同好飲,烏冬都好Q彈。最緊要,最緊要係個鰻魚真係好厚肉同埋好大塊,真係食得超開心。

明太子雞翼 ($28) - 燒雞翼入面饟咗明太子,加埋燒雞翼嘅味道真係超級推薦。

水信玄餅 ($12) - 呢個水信玄餅,上桌時超驚喜,因為佢係一隻趴喺度嘅熊仔嘅造型,食落又好清甜。

(熱)宇治金時 ($28) - 呢一杯宇治金時入面,有好龍嘅抹茶,而且仲有好多紅豆同埋冇遇到會有嘅煙韌小丸子。

我呢幾日係點嘅樣食我都食得好開心。
同埋最開心嘅係,係店員小姐超有禮貌,而且時時都好好笑容。

喺香港呢個咁高壓嘅社會,見到笑容好好嘅店員,真係好舒壓同埋好開心。
我會好樂意好樂意再嚟呢一間餐廳。

下次黎會好想試下個三文魚籽丼同店員極推介嘅雪糕
#FoodieS #FoodieSAdventure #深水埗美食 #深水埗搵食 #日式餐廳 #深水埗日式餐廳 #香港美食 #蒲燒鰻魚 #茶屋

造訪日期: 2021年4月
感謝 foodieSsAdventure_HK

2021年3月10日

到深水埗配畫框,完成好安心揾食肆。

選擇吃日式料理,在「茶屋町」午膳。

很多千與千尋拼圖作裝飾。

小食:明太子雞翼與炸紫薯餅。

主食:汁燒雞扒烏冬 追加配菜鳴門卷與烏冬。

甜品:抹茶千層蛋糕。

明太子雞翼~~雞翼釀有豬肉碎及明太子魚子,令香烤雞翼味道層次更豐富!

炸紫薯餅~~很喜歡這款紫薯餅,香脆可口,紫薯饀香軟綿糯,清甜不膩。

汁燒雞扒湯烏冬~~
木魚絲與紫菜絲提升我味覺與視覺的享受,雞扒是蛋白質高、脂肪低的雞胸肉,$15追加配湯烏冬是物超所值,再追加配$6的鳴門卷,十分美味、豐富。

我看餐牌發覺抹茶甜品類別頗多,相信抹茶甜品是主打,我們楝抹茶千層糕分享,抹茶千層糕夾有很幼滑紅豆蓉,與抹茶十分配合!

人均消費$88,抵食。

美少女侍應親切有禮,值得一讚!

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Stella L
2021年3月8日 透過行動裝置

日本甜食可謂把抹茶、紅豆、牛奶發揮得淋漓盡致。
先來一份甜品套餐,一件抹茶千層蛋糕伴一碗冰淇淋,加上一杯飲品。抹茶千層蛋糕很柔軟,叉子輕輕已經能順滑地把一角蛋糕戳出來,每層的抹茶奶油都是薄薄的,疊加一起一點都不苦膩,配上蛋糕面的十勝紅豆蓉,味道剛好。
再舀一小口牛奶冰淇淋,那股奶香又為抹茶加添了層次。
呷一口柚子蜜糖,柚子的清新又清爽了口腔。
再來一份茶屋混合芭菲,有抹茶白玉加上抹茶脆米,絕對能滿足抹茶控的你!
辛勞整個星期總希望好好犒賞自己,尤其在這段抗疫日子,苦中一點甜應該能讓心靈得到一些安慰。

#dessert #matcha #japanese #hkfoodie #hkrestaurant #hkfoodblogger #hkblogger #吃貨
#香港食客 #抹茶控 #千層蛋糕

茶屋町 (長沙灣道) (深水埗)
深水埗長沙灣道217號地舖

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 GL0115
2021年2月11日

與男朋友吃了拉麵後,第二個胃也要填得滿滿的。我們來到相鄰的日式甜品店,這間餐廳是以抹茶和輕食為主的。環境裝潢也是木系設計,室內右邊牆壁上的窗花設計,與日本列車的窗花有點相似,我們也按奈不及,快點坐下。

宇治金時
宇治金時分量充足大杯,特意選用日本出產的牛奶和自家製的綠茶粉一同製作,飲用時口感特別嫩滑香甜,茶味濃郁,綠茶的味道清香出眾,再加入綿蜜軟腍的紅豆作配料,甜而不膩的味道,為飲品再增添一番風味。

布丁燒
色澤金黃厚身的布丁燒,輕碰時有着微微震動的效果。師傅會先加入糖漿、蜜糖然後再進行燒製,因而表面呈現少量焦黑,最後灑上糖粉即可奉上。上層口感鬆軟綿密,滑溜香甜,相比一般的布丁較為結實,下層則是餅底,其蛋味香濃突出,甜度亦製作得恰到好處。

白玉雪糕
雪糕端上時已可聞到濃郁的牛奶香氣,不禁讓人垂涎欲滴。甜品配料豐富眾多,用上原味牛奶雪糕、紅豆、抹茶大福、白玉製作而成,雪糕軟綿滑溜,入口即化,奶味香濃,配搭表面淋上的焦糖醬,更是加添滋味。紅豆甜香綿密,抹茶大福和白玉柔韌軟糯,香滑帶甜。

汁燒鰻魚丼
鰻魚丼飯量眾多充足,配搭淋上的燒鰻魚汁攪拌同食,味道鮮香帶甜,米飯製粒粒分明,柔軟並具有米香。而配料正是其驚喜特色之處,師傅使用上原條鰻魚作配搭,外觀可見寬長厚身,而且肉質偏向瘦身,較為健康不肥膩,鰻魚口感細嫩幼滑,緊緻彈牙,魚味濃郁,骨刺細小可連同食用,頂部配上白芝麻、紫菜、燒鰻魚汁,令整體味道更豐富滋味,層次十足。另外配搭有麵豉湯,飲用時鹹香鮮美,比較清淡,用作飯後清味蕾和解膩滯是適合不過。還有一小碟的昆布拼蟹子,昆布爽口鮮嫩,蟹子則鹹中帶甜,結實彈牙,清脆並富有口感。

總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境佈置亦整齊衛生,食材豐富足料,製作高質新鮮,價格親民合理,是富有驚喜的日式小店,為不可錯過的必嚐餐廳。

造訪日期: 2021年2月
感謝 ladysfoodstory
2020年10月14日 透過行動裝置

芝士唐楊雞肉丼|76
‼️痴線爆多芝士,仲要拉哂絲
本身以為係醬,原來係實實在在既芝士
雞仲好脆,撥開芝士飯面有味素
可惜整體上太乾,如果有d汁可能會好D
但係佢係我食過最多芝士既丼
汁燒鰻魚丼|88
好大塊,燒得好香,皮仲燒到脆脆地
鰻魚汁送飯一流
茶屋町究極蟹籽沙律28
可惜冇乜蟹籽
海藻係Base,芝麻醬帶少少檸檬酸好清新開胃
仲有白玉同埋抹茶白玉
抹茶味就偏淡,只會食到最後有少少清香
個人黎講覺得真係物超所值✨鋪仔細細,啲嘢又唔貴,竟然嘢食都算高質又足料
即到Ig @snacklife_keepfit 查看更多食評

造訪日期: 2020年10月
感謝 snacklife_keepfit

去過茶屋町嗎? 請分享你的經驗!