“高質日本菜”
豐勝手丼的評論

豐勝手丼
香港排名第1,625 (共15,304家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年4月6日

銅鑼灣周街都係日本嘢食,今日就試咗登龍街一間叫豊勝手丼嘅餐廳。

餐廳有熟食或者刺身壽司嘅晚餐定食,我哋就揀咗慢煮安格斯牛小排丼同埋廚師精選壽司定食配腐皮烏冬。每一個套餐都唔需要$200 ,有前菜同埋麵豉湯,喺銅鑼灣來講算係價錢合理。

加$30有三文魚刺身,三文魚脂肪分布均勻,肉質肥美。

前菜有沙律同埋芝麻醬蕃茄,非常健康。

當晚嘅廚師精選壽司,由上至下左至右有油甘魚、三文魚、真鯛魚、赤蝦、帆立貝、馬刀貝、比目魚、日本海膽同玉子,全部都非常新鮮,絕對冇欺場。有幾款魚都係平時比較少食,好食之餘感覺非常之新鮮:馬刀貝食落爽口,比目魚食落甘香。另外玉子食落去非常之甜,絕對唔失色。

腐皮烏冬比朋友食咗,好評之餘賣相吸引。

慢煮安格斯牛小排丼配有溏心蛋,牛小排煮到半生熟,食到滿滿嘅肉汁,配合埋乾蒜嘅香口,非常高質。

餐廳嘅佈置都非常之有心思。

造訪日期: 2020年11月
感謝 KaiserW27

2021年3月1日 透過行動裝置

銅鑼灣一帶素來多美食,特別是日本菜,而當天晚上來到食街登龍街,被這家店餐牌吸引,便進店一試

位置:登龍街太平洋咖啡店對面
環境:充滿日式居酒屋裝修,店面雖少但感覺不算焗促
服務:店員有禮貌,亦細心推介食物
食物:主推丼飯,選擇有接近廿款之多

廚司發辦壽司九貫($328)
當第一次光顧日本餐廳,想試真其手藝,便要選時令的廚師發辦即Omakase,於是毫不猶豫下了單
共九件新鮮的壽司整齊擺放在木板上,包括海膽、穴子、牡丹蝦、魷魚、帆立貝、油甘魚、三文魚、真鯛及吞拿魚腩,全部都很新鮮,刀工不錯,份量剛好,而新鮮的食材無論怎樣都是最美味的特別推介鮮甜的海膽及油脂比例高的吞拿魚腩,相信這兩款應該怎樣發辦都會有的吧

九鼎丼($368)
把九款精選魚生放在九個小碟上,再放入九宮格的木架,相當有氣派,更是限量發售
這次食材包括了燒鰻魚、吞拿魚、三文魚子、三文魚、油甘魚、真鯛、海膽、蟹膏及吞拿魚蓉,據說會按不同時令有所調整呢。每個小丼都在小量壽司飯上放上滿滿的食材,而且全部新鮮美味尤其是蟹膏,明顯是直接從蟹拿出的蟹膏沒有加添其他材料,所以相當鮮味,而海膽也充滿海水味,鰻魚燒得很香,整體相當出色

整體來說,這家日本料理食材出色,擺碟精美,令人回味,難怪總是客似雲來呢

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 moshui
2020年11月22日 透過行動裝置

銅鑼灣登龍街食肆林立,之前經過見到這間食刺身丼飯好吸引,餐廳裝修很有日本風格,未有得去日本之前來ff一下。餐廳中午有午市定食,牆上掛着廚師推介的餐牌,價錢不貴。

廚師精選壽司定食配腐皮烏冬 | $138
午餐的定食都有湯、沙律及前菜。

前菜有牛腩蘿蔔,加了七味粉有少少辣味,蘿蔔經湯煮過都算入味,牛腩肉質軟腍。

前菜沙律除沙律菜外,還有粟米、蕃茄仔、蟹籽,蕃茄仔十分新鮮,而且甜。沙律醋夠多,沾勻了沙律菜。

麵豉湯熱度十足,有豆腐及海帶在內,味道剛好,不會太䶢。

湯烏冬彈牙,不會粉粉的,配菜的是‘腐皮壽司’的腐皮,吸了醬油及味噌的甜味,豆亦都新鮮爽口。

真鯛味道較清,油脂較少,魚肉新鮮;火灸比目魚邊的油份好香,油脂味道滲到了壽司飯上,魚油香味十足;日本馬糞海膽鮮甜不苦,壽司定食中有海膽都幾抵;三文魚十分肥美,厚切口感十足豐富。

油甘魚厚切,油脂不多,鮮味可口;赤蝦肉彈牙,好大隻,蝦肉鮮甜;活帆立貝新鮮大件,馬刀貝爽口又鮮甜。

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 siuling1223
2020年9月8日 透過行動裝置

豊禮手丼位於銅鑼灣登龍街,地點非常旺,但前鋪是在謝斐道的。
這店是以食魚生飯出名的,但疫情關係收入減少,今天就食便宜一點,所以選擇了慢煮醬燒骨付雞腿丼定食,但又擔心唔夠飽,所以追加了忌廉蟹肉薯餅。
由於是定食,所以有前菜、沙律及面豉湯,這是日式定食常見的安排。前菜及沙律屬正常水準。而丼飯就十分大碗,飯粒粒分明,雞腿是有連骨的,不是十分大只,但外皮就煎得十分香脆,醬汁亦很惹味,還附上半只溫泉蛋,送飯一流。
薯餅則炸十分香脆,但小心咬下去,裡面仍然很熱的。點燒烤醬食亦是送飯的好選擇
整個餐以價錢來說,都算十分滿意,還有兩點是餐廳的小溫馨,一是白飯可以任意添加,其次是店員會送上杯墊放在杯上以防止細菌漂進去。這兩點都令餐廳加分

造訪日期: 2020年9月
感謝 JoeSio0408
2020年3月26日

今天和閨蜜來到銅鑼灣逛街,但是先來醫一下肚子。其實每次經過登龍街,對這間丼飯店還是心思思的,今天終於下定決心進來一試。
這裏環境裝潢以日本木系設計,環境舒適,樓底甚高空間感十足。而且提供超過20款丼飯,實在有 選擇困難症。

四菱海鮮丼
刺身包括加拿大海膽、赤蝦、真鯛、三文魚!
赤蝦鮮甜美味,厚肉彈牙,甚有蝦膏呀係。
加拿大海膽入口即溶,厚肉廷身比較實淨,雖然 大有海膽獨特的苦味,但是挺新鮮的。
丼飯的醋飯底是有驚喜的,日本醋味恰當美味。
日本珍珠米鮮甜飽滿,煙韌黏口,感覺相當幸福。

波子汽水
日本波子汽水,一如以往甜蜜有氣,味道就不到描述了。

總體而言,食物質素新鮮可口,服務專業細心, 下次必定再來光顧。

造訪日期: 2020年3月
1  感謝 Christine C

去過豐勝手丼嗎? 請分享你的經驗!