“不止是豬的「豬」門店|食肉獸或素食者都大飽口福”

The Salted Pig (Sha Tin)
香港排名第2,611 (共15,304家餐廳)
價位: US$13 - US$26
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界

豬、牛、雞、魚等各種肉類當中,個人對豬肉的喜愛程度向來相對較低,這次在朋友推薦下到訪沙田新城市廣場的The Salted Pig一試卻令我喜出望外,雖然顧名思義是一間主打豬肉菜式的餐廳,但不論豬肉或其他食物都面面俱圓。

除了招牌德國鹹豬手、歐式脆皮乳豬及慢煮醬燒豬肋骨等豬肉料理之外,更有燒斧頭牛扒、經典英式炸魚薯條、西班牙海鮮飯等各式各樣的美食,從小食以至是意粉或甜品都一應俱全,選擇比想像中豐富。

慢煮脆皮豬腩 ($228)
雖然豬腩往往予人一種肥膩的感覺,但這份脆皮豬腩卻能做到肥而不膩,配以薯仔沙律、烤甘筍及蘆筍,豬腩外層烤得鬆脆之餘又不如中式燒肉般硬實,肥瘦均稱而肉質軟嫩,脂香豐腴配以酸酸辣辣的香辣醋汁恰好能夠中和油膩感,

雜菌松露意大利飯($168)
意大利飯雖然比起正宗意大利飯稍為軟糯,但口感稠密細緻亦保持粒粒飽滿,除了混入大量雜菌之外醬汁本身帶有濃厚馥郁的黑松露香,加上芝士與忌廉令感覺更加綿密香醇。

墨西哥芝士新豬肉薄脆 ($148)
最近新推出三款以「新豬肉」炮製而成的素食菜式,令素食者在這裡用餐都能夠大飽口福,相當貼心。墨西哥芝士新豬肉薄脆配上番茄沙沙、牛油果醬、純素車打芝士及欖欖,味道實在以假亂真,另外更有蘇格蘭溏心炸雞蛋和新豬肉肉醬意粉選擇。

Apple Delight ($82)
雲呢拿雪糕加上煙韌的蜂巢蜜、粒粒蘋果醬、Mascarpone忌廉、香脆的核桃與脆餅令口感相當豐富,但以價格而言份量實在太少,而且感覺上技巧不多不算太物有所值。

The Salted Pig’s “Tea” ($88)
出乎意外地這裡的雞尾酒選擇絕不比一般酒吧少,而這款以餐廳名稱命名的相信就是招牌款式,有芒果、長島冰茶、士多啤梨或酸蘋果四種口味,加上Gin、冧酒及伏特加調製而成。

士多啤梨香蕉乳酪奶昔 ($68)
滴酒不沾的我還是選擇個人最愛的奶昔,面層唧滿忌廉,口感綿密細滑而味道酸甜自然,另外美祿香蕉、奇異果藍莓蜜糖、藍莓芝士及OREO曲奇朱古力忌廉奶昔都相當吸引。

造訪日期: 2021年4月

我和朋友今天尋味沙田
去了親愛的The salted pig吃久違的好滋味
這裡不只是食豬者的好去處
出品的牛扒原來也很不錯
今次試了海陸胸的味道,呵呵
出色好吃

陸:Ribeye Medium
肉眼厚切,五成熟
流口水級別的粉紅色
肉質軟嫩,多汁香滑
真.薯條充滿五香粉,非常香脆
確令人回味

胸:Chicken Salad
招牌唔失禮,必食!
雞胸唔乾、唔鞋
入口鮮嫩多汁,seasoning剛剛好
原來是先慢煮、再煎香,最後烤焗
經過三重功夫才出來的效果
難怪口感極佳,伴以濃香軟芝士和沙律菜
非常出色!

Banoffee Pie
香蕉貴妃,好香濃,好香甜
朱古力迷又怎能錯過?
是的,我總會帶朱古力迷來吃這個
因為味道夠晒朱古力!

造訪日期: 2021年3月
感謝 applepeggy
2021年2月9日 透過行動裝置

Come to @thesaltedpighk
餐廳裝修嘅靈感來自於所在區域
沙田而賽馬聞名
所以餐廳牆壁或者裝飾亦會加入賽馬嘅元素
位置寬躺舒適,坐得舒服都唔願走
野食賣相打卡一流,食落都有質素保證
好鐘意佢地既mojito 本身 #雞尾酒控 鐘意飲
唔知叫咩cocktail好 mojito就無死先
岩曬懶人諗都唔使
意粉好多汁條條粉都痴實曬
食落口感味道豐富,朋友話可以再濃郁啲
而我就覺得除非正係叫一個主食,唔係就剛剛好
咁多野食仲要黎個濃郁版會好滯
甜品係拖肥批,點可以無甜品架我
如果忌廉用手打就更加正, 鮮忌廉係我最愛因為
不過焦糖蕉蕉搭救
成個lunch滿足死
又係飽到晚餐都唔使食

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 foodiebuhk
2021年1月11日

The salted pig.這樣食豬就對了!

一種味道,可以令人一再回味
就是一種味力
告訴朋友愛上了The salted pig
她就興致勃勃的想去吃
趁著天氣好,和她一起去沙田走一轉

The salted pig在沙田的分店很開揚
位於城市廣場一期7樓
陽光很好,透過玻璃窗射入來
特別精神

沙田最出名可能係賽馬
因此餐廳牆壁或裝飾都見到有賽馬元素
賽小豬令不少客人都舉機影相
十分搞笑

吞拿魚沙律
感覺十分清爽,肉質好
菜菜子較新鮮
流心蛋亦明顯非常成功
中意薯仔保留了香甜的原味

西班牙蒜片蝦、辣肉腸、多士
好香的醬汁,蒜味與蝦味都突出
蒜片蝦夠彈牙又大隻
以多士沾汁而吃,特別滋味
如果有意粉,我會加入汁汁來吃

歐式脆皮乳豬(半份)
這款招牌不得了!
份量非常足,而且做到了皮脆肉嫩
口感細膩,吃到油香肉鮮
好喜歡這個菜式,令少食豬的朋友都吃得很高興
食豬是對的!
同場的薯蓉香滑又味道好
雜菌的濃香加上牛油味
令全碟菜式都十分吸引!

隻豬肶仔真係好香脆

切開都是脆卜卜的

Banoffee Pie
香蕉拖肥批配雪糕
好靚又好味
香蕉有焦糖的刺激,加點雪糕更好吃
個批內置香濃拖肥

造訪日期: 2021年1月
感謝 applepeggy
2020年9月17日

2020年9月9日
今日上左黎新城市廣場七樓搵食,見到呢間The salted Pig 的下午茶幾吸引,有八款選擇,有英式炸魚薯條丶醬燒豬肋骨丶挪威煙三文魚牛油果多士丶手撕燒烤豬肉三文治丶迷你安格斯牛肉漢堡,仲有三款意粉,煙肉芝士焗通心粉丶卡邦尼蛋汁煙肉意粉丶雜箘松露意大利飯。全部都係$68,已經包飲品,另外仲可以加$20 配小食。叫左一份英式炸魚薯條,炸漿唔厚,唔錯,而且幾大舊魚,薯條普普通通。另外仲叫左迷你安格斯牛肉漢堡,有2個迷你漢堡,賣相好精緻,好香牛肉味,加$20配酥脆魷魚圈(5件),普通。整體來說都可以,環境丶服務都好好,坐位舒適,有卡位。

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 pakkawu

查看過The Salted Pig (Sha Tin)的旅客也查看過

去過The Salted Pig (Sha Tin)嗎? 請分享你的經驗!