“蟹痴出動了”
蟹慶的評論

蟹慶
香港排名第326 (共15,741家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2022年6月14日 透過行動裝置

蟹痴又出動嘅時候,銅鑼灣嚟間蟹專門店,質量高,絕對推介。

清甜可口嘅北海道白粟米,不用蒸煮,方便。

兵庫縣生蠔有手掌大,飽滿肥厚,入口爆膏,濃郁滋味。

蟹宴正式開始,首先係蟹肉沙律。
拆肉蟹絲,蟹籽和沙律菜,配上酸醋汁,開胃。

剌身四款,顯現出光澤,可見新鮮程度。爽甜味美。

海膽,蟹肉,帆立貝…燒,散發出焦香,不用調味己鮮味無窮。

牛柳粒好軟熟,充滿著油脂香。

咁矜貴嘅活蟹煮雜炊真係好幸福啊!
粥底軟糯香口,鮮甜鮮美。

甜品紅豆抹茶布甸也另人回味啊!

造訪日期: 2022年6月
感謝 Polly C

2022年6月5日 透過行動裝置

媽媽的生日是在4月中。那個時候我和弟弟也各有各忙,沒有正式吃一餐好的生日飯。於是今天特意嚟到銅鑼灣,吃一頓好的日本菜。

蟹慶位於銅鑼灣澳門逸園中心,地鐵站出發大約五分鐘便到達,地點方便就腳。疫情影響,餐廳也十分貼心,安排了食客一台一台分開坐,而且枱與枱之間有板間,令我們食得安心。

餐廳裝修有心思,到處也是蟹的裝飾品。我們一行二人叫了蟹慶日式會席。

前菜沙律(⭐⭐⭐⭐)
各式各樣不同的沙律菜配上一絲絲的蟹肉棒,吃起來感覺清新,令人食慾大增。

季節刺身(⭐⭐⭐⭐⭐)
季節刺身分別是海蝦,深海池魚,油甘魚和帆立貝。油甘魚吃起來油脂感十足。相比之下深海池魚較為爽身 。帆立貝是厚切的,吃起來十分鮮甜。生蠔肥美多汁,廚師事先已經調味,吃起來有點點的酸汁。

極上天婦羅(⭐⭐⭐⭐⭐)
天婦羅即叫即炸,上枱時還是熱辣辣。一份大約有六至七件,份量十足。除了比較常見的海蝦,南瓜外,還有帆立貝天婦羅,是包著紫蘇葉炸的,吃起來味道清新,中和了天婦羅的油膩感。

海鮮寄世鍋(⭐⭐⭐⭐⭐)
這個寄世鍋份量十足,包括了生蠔,帆立貝,蟹腳,海蝦等等不同海鮮。湯底本身味道比較淡,能夠突出不同海鮮的鮮味。到最後加上舞茸菇和手打烏冬,吃起來彈牙可口。

鹽燒喜知次(⭐⭐⭐⭐⭐)
喜之次是我倆喜歡吃的日本魚,但香港一般比較少有得吃,一場嚟到當然要一試。吃起來油脂豐富,魚肉十分嫩滑,簡單的配合海鹽已經很好吃。

海鮮清湯(⭐⭐⭐⭐)
海鮮清湯清甜可口,不會覺得很重味精。

飲品(⭐⭐⭐⭐)
飲品方面我們分別叫了雜果賓治和菠蘿益力多,喝起來不算太甜,都十分不錯。

甜品(⭐⭐⭐⭐⭐)
最後甜品是芝士蛋糕,吃起來不太甜,為這天的晚餐劃上完美句號。

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且地點方便。下次經過也會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
蟹慶 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫
推介菜式:極上天婦羅,海鮮寄世鍋,鹽燒喜知次

地點方便
海鮮鮮味
價錢合理

造訪日期: 2022年6月
感謝 bo_tsz_90
2022年5月28日 透過行動裝置

與朋友去咗銅鑼灣以食蟹為主嘅餐廳,餐廳環街舒適,更有魚缸養住不少鮮活毛蟹。

蟹慶一人會席($688)

蟹肉沙律
沙律新鮮,內有不少蟹肉碎,蟹籽則提升口感,味道酸爽醒胃

季節刺身4點
刺身分別有深海池魚、中呑拿魚腩、金目鯛及油甘魚腩,刺身鮮味肥美,厚切令口感更好,特別係呑拿魚腩,油份特別豐富,令人回味

海膽蟹肉活帆立貝豐盛燒
帆立貝厚肉,唔會燒得好乾身,另配有蟹肉碎、三文魚籽及海膽,賣相吸引蟹肉碎份量唔少,海膽鮮味帶甘甜,三文魚籽晶瑩剔透帶鹹鮮味,呢個配搭好夾

和御牛柳粒
一上枱就香氣十足,牛柳入味唔靭,份量多啲會更好;配菜有菇菌及秋葵,配搭牛柳同食無咁膩

季節活蟹煮雜炊
粥底加入蟹件、蘿蔔、菇菌及蛋花煮成蟹粥,蟹件令粥底充滿鹹鮮味,米亦煲到好軟綿,蟹型蘿蔔片更顯精緻

甜品
抹茶布甸配軟綿紅豆,味道唔太甜又滑身,有淡淡抹茶香;黑糖蕨餅微甜,口感軟糯煙韌,幾好食

造訪日期: 2022年5月
4  感謝 dyiongw
2022年5月16日 透過行動裝置

話說媽咪以前唔多食蟹,主要原因喺「少肉食,又有排拆蟹,搞勁耐都無啖落肚」 不過咁啱, [蟹慶️] 可以一次過解決晒媽咪對食蟹嘅擔憂

我揀咗「蟹慶會席」,包括有前菜:
蟹肉沙律 、螢光魷魚、 汁煮牛脷
蟹肉非常多,淡淡的甜味和綿密緊實的口感,實在俘虜人心 ❤️
媽咪說感受到鮮魷魚在口中滑動的質感

「精選廚師發辦刺身」轉咗做「水雲伴松葉蟹肉波波 」️⚗️
水雲褐藻,唔知大家有冇食過?又名琉球長壽藻,質地柔軟,隨海漂浮,所以被當地人稱為「水中的雲」。
外表與味感都同海帶相似,但口感柔軟黏滑,清涼可口,而且營養豐富。
松葉蟹肉質鮮甜美味,每一口都飽滿滑嫩。

「蒸毛蟹」️
無錯,又係蟹,唔好俾佢停! 原隻蟹上,攞碟還原,而且蟹膏滿滿,鮮味十足,又有少許海水鹹味 蟹腳多肉,而且好細心地剪開兩半,讓我們可以徒手享用

「浜燒鱈場蟹腳」️❤️
長腳蟹就食得多,但相比之下鱈場蟹腳好鮮甜好實淨! 啖啖都係戀愛的感覺!燒過的,更飄來陣陣香味,雙重享受。

「極品海鮮天婦羅盛合」
原本我唔多食坊間所謂的天婦羅,因為勁厚炸粉,肉又乾。 但呢個海鮮天婦羅,顛覆咗我以往嘅印象。我係第二次食咁好食嘅天婦羅,外皮薄過張紙,汁液全部鎖在裏面,秋葵、南瓜、蝦、蟹柳,全部都嫩滑多汁 我俾

「黑松露松葉蟹斧飯」️
松葉蟹是蟹中最鮮甜多汁、最具彈性的一種,精選出蟹箝來配飯,加上黑松露、三文魚籽、蔥花,相得益彰,炒拌在一起,香味撲鼻,狂呑口水了

「松葉蟹甲羅燒」️
松葉蟹蟹膏更是香濃甘香,日本人堪稱「蟹后」。甲羅燒方式,加入蔥花,將綿密濃郁的蟹膏發揮到淋漓盡致。 ❤️

Drinks 「粉紅戀人」 「雜果賓治」
兩款都很適合女孩子,我更喜歡前者,因為名字給人一種希望和戀愛的感覺,而後者則是酸酸甜甜的少女感覺。

甜品是滿意的,賣相很可愛,抹茶味很濃,布丁滑哷哷 仲有一個蟹形公仔️ 陪坐,一個人嚟食都唔尷尬啦

造訪日期: 2022年5月
感謝 MoonnaGoTravel
2021年10月16日 透過行動裝置

同另一半生日慶祝食好西,網上搵左一排見呢到個蟹慶會席(二人前)($1976)性價比不錯,就BOOK位來試試,餐有以下食材:-

(1) 螢光魷魚沖漬 + 青瓜漬 + 蟹肉沙律

螢光魷魚口感爽脆,青瓜牛蒡醬油味濃郁,蟹肉沙律有啖啖蟹肉絲,可以清新一吓味蕾!

(2) 精選廚師發板刺身

有四種刺身:赤蝦、油甘魚、金目鯛、帶子,新鮮冰凍,超级新鮮,厚身又彈牙,個人喜歡厚切帶子

(3) 蟹肉蒸蛋

滑嘟嘟熱辣辣嘅日式蟹肉蒸蛋,魚籽蟹肉三文魚子鋪滿蛋面,蒸蛋很滑嫩,鮮甜且不失蛋香,碗中還有帶子同雜菇,好味啊!

(4) 蒸毛蟹

餐包上一隻蒸毛蟹,每人半隻,毛蟹已經預先將殼整碎,方便食用,而且附有蟹醋,點上酸酸甜甜,更能提鮮,蟹肉好易甘拆上一排排食,蟹膏鮮甜,口感creamy,大滿足。

(5) 浜燒松葉蟹腳/浜燒鱈場蟹腳(可選擇一款)

每人各選一款就兩樣都食到,浜燒方式烹調蟹肉就較乾身同有炭香味,松葉蟹腳同鱈場蟹腳原條拆開,成條食好滿足,個人更喜歡鱈場蟹腳既肉質,彈牙又多肉,滿足。

(6) 蟹甲羅味噌燒/極品海鮮天婦羅盛合 (可選擇一款)

要曬2個蟹甲羅味噌燒,蟹膏份量驚人,味噌味濃,配以小蝦餅一齊食,十分惹味。

(7) 麵豉湯

麵豉湯時已接近尾聲湯中有蜆、豆腐、海帶等,普普通通的。

(8) 松葉蟹釜飯

店員即場喺你面前將芝麻、黑松露菌醬及香蔥係釜飯內拌勻,飯內超多蟹肉同魚籽,好味!

(9) 日式抹茶厥餅 + 抹茶紅豆凍

錦上添花既甜品加上生日快樂字牌,讚!

整體上幾好,會推薦,會再想來食。

人均: $1000+
抵食:
味道:
服務: ‍♀️‍♀️‍♀️ ‍♀️‍♀️
環境:

#銅鑼灣美食 #美食 #食貨 #食好西 #好食 #相機食先 #hkigers #chill #foodporn #yummy #food #foodiegram #foodblogger #hkig #hkfood #hkfoodie #instafood #instafoodie #yummyfood #foodlover #likes #likesforlike #hkfoodblogger #毛蟹 #蟹宴 #蟹 #crab #mittencrab #蟹料理 #crabs

造訪日期: 2021年10月
感謝 Lamlamlei333

查看過蟹慶的旅客也查看過

去過蟹慶嗎? 請分享你的經驗!