“令人回味的午市定食 ”
蟹慶的評論

蟹慶
香港排名第336 (共15,541家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年3月26日 透過行動裝置

令人回味的午市定食

疫情肆虐超過一年,除了無得外遊,出外用膳都少了很多,今午約了友人聚舊,當然要吃餐好的。由於我們都喜愛日式料理,於是揀選了銅鑼灣一間頗有人氣的食肆「蟹慶」。此店位於澳門逸園中心地庫,與地鐵站只有咫尺距離。此店環境佈置簡約,舒適寧靜,實為閒談聚舊的好地方。餐牌食物的選擇相當豐富,分別揀選了極上壽司定食和蟹御膳定食。
壽司定食有十件之多,特別喜愛油甘魚 - 每口都充斥魚油香氣,具獨特清爽口感,營養價值又高,絕對是不可錯過。
三文魚 - 脂肪紋分佈均勻,肥美甘香。
赤蝦 - 大大隻,啖啖肉,新鮮彈牙。
拖羅 - 魚肉佈滿魚油花紋,入口甘香,油香四溢,不愧為刺身的極品。
蟹御膳定食的松葉蟹份量雖少,但貴精不貴多,蟹肉鮮甜軟滑,天婦羅外脆內軟,還有蒸蛋和烏冬。意猶未盡還多點了一客和牛定食,用陶板燒出來的和牛相當滋味,入口甘香軟滑。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 lkflorence

2021年3月19日 透過行動裝置

優質日本料理

今午約了朋友在銅鑼灣食晏,揀選了一間頗負盛名的食蟹專門店,此店位於銅鑼灣澳門逸園中心地庫,一入去便可見一大缸來自日本的螃蟹,非常耀目。店舖極富和風色彩,卡位擺了蟹形咕臣,相當趣緻。看過餐牌,點了兩客套餐,再加一客和牛定食分享。
蟹御膳 - 松葉蟹新鮮,加了少許秘製醋汁,入口鮮甜醒胃。天婦羅蟹柳,薄薄的粉漿令蟹柳外脆內軟。蒸蛋香濃嫩滑,加入三文魚子和蟹肉,非常鮮甜。
極上壽司定食 - 十件壽司經師傅精挑細選,件件精品,令人垂涎欲滴。
金目鯛 - 油脂含量適中,肌理緊實,肉質細膩,入口鮮甜。
海膽 - 新鮮軟滑,入口即化,無腥味。
拖羅 - 刺身的極品,油脂分布均勻,入口鮮甜嫩滑,令人回味無窮。
三文魚子 - 色澤橙紅通透,大大粒非常飽滿,入口鮮甜甘香。
陶板燒和牛定食 - 把整塊上等和牛放在高溫陶板上烤,既能鎖住肉汁,保留牛肉的原汁原味,加上和牛油脂均勻,入口甘香嫩滑,齒頰留香。
每人一客定食和分享一客和牛,盡享一頓優質豐富的午餐。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 RYWLEE
2021年2月24日 透過行動裝置

#小秘書 早排貪得意申請咗張 #信用卡,#醉翁之意 都係為咗份迎新禮物,不過簽帳額就夠喇,就連換領信都就快過期,但就係的起唔到心肝走過銅鑼灣 好彩早兩日有人約我過海食飯,成件事即時變得合理化

估唔到佢仲記得我鍾意食海鮮,仲book咗SOGO附近(咁啱喺禮品換領中心背脊)間 #蟹專門店 #蟹慶 食晚餐... 細心得佢吖 接待員呢日安排我哋坐卡位,旁邊係一架新引入嘅 #Saka 自動售賣機,鍾意飲酒㗎大家,只要比$198就可以任飲90分鐘,可惜大家第2日都要返工吖,如果唔係一定要試吓佢

坐抵先知原來自己呢晚係主角,朋友一早訂好Dinner Set(會藉料理二人前),單係望吓個餐牌就知豐富

#前菜 有 #蟹肉沙律 配 #鯊魚軟骨、#漬物
#廚師發板刺身 就有#帶子、#金目鯛、#赤蝦、#油金魚
#蒸毛蟹 點啲 #水雲蟹醋,味道更鮮甜
#蟹肉蒸蛋 內涵豐富,裡面有 #魚籽、#蟹肉... 包羅萬有,口感夠滿足
#燒松葉蟹腳、#燒鱈場蟹腳 啖啖肉、夠哂肥美
#蟹甲羅味噌燒 可以將啲蟹羔放埋喺薄脆一齊食,雙重口感
其實食到呢度已經飽到上心口,不過見到 #海鮮天婦羅盛合 嚟到面前,總係忍唔住口
最後飲埋個 #吸物(湯)
夾埋熱騰騰嘅 #松菜蟹斧飯 配 #七色芝麻、#蔥花、#黑松露 一齊入口,當時直頭以為自己飛咗日本呀
最後最後原來仲有 #甜品 㗎,好在 #紅豆綠茶奶凍、黑糖糕 都只係迷你版,不過就係少少少少,先覺得佢特別好味

哎呀一次過食咁多嘢,我之前捱咗幾日嘅生果餐咪功虧一簣?算啦 美食當前... 肥肉唯有遲啲先減 整體嚟講,我覺得間餐廳確係唔錯,食材新鮮之餘,員工又夠細心,每次上菜嘅時候都要為我哋介紹食物,加上地方幾舒服,有機會可以再encore 呀

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 SandwichesClass
2021年1月24日 透過行動裝置

這幾天,天氣轉冷。在家,出外用餐,吃了很多餐打邊爐,吃得多想試新菜式。今天特別想吃蟹,便和友人一起吃餐好的。
餐廳裝修非常別緻舒適,很多蟹的公仔在椅子上,而且每一枱放著一個玻璃瓶都養了兩隻蟹在餐桌上,讓客人可以感受店子裏充滿着蟹的氣息。
餐廳還有一幅牆,非常特別是清酒放題的自動售賣機。
我們點了一個二人餐。共有九道菜, 十分豐盛。
首先上的是前菜3點,鯊魚軟骨,蟹子蟹肉沙律,青瓜蕎頭漬物。鯊魚軟骨鹹鹹酸酸的, 十分脆口,第一次吃感覺特別新奇。沙律新鮮,蟹肉亦不少。漬物比較少見有蕎頭,值得一試。
接着是刺身四款,油甘魚,帶子,鯛魚,赤蝦,全部都切得十分厚身,肥美又新鮮。
蟹肉蒸蛋,蒸蛋十分嫩滑。
蒸毛蟹,清蒸的方法,更能吃得出蟹肉的鮮味。而且店員已經預先把蟹腳等切割好,方便客人享用。
浜燒牆腳蟹和雪場蟹,燒蟹腳,炭燒味濃,蟹肉非常多,啖啖肉,絕無扼秤。
蟹格羅味增燒,蟹膏上盛滿整個蟹殼,配上迷你蝦片,蟹膏濃郁加上脆蝦片,味覺享受。
極品海鮮天婦羅,有蝦,巨型蟹棒,南瓜,蕃薯等,即炸粉漿皮薄,熱烘烘的。
吸物,相信是指麵豉湯了,吃完幾道菜,喝碗湯也不錯。
松葉蟹釜飯,有店員專人為我們服務,把松露醬,彩色的芝麻,葱花拌入釜飯中,一邊炒,一邊飄出陣陣飯香。
最後上甜品,是我最愛的抹茶布甸和蕨餅,抹茶味特別濃郁,蕨餅軟糯。
無論裝飾環境氣氛,蟹充斥了整間餐廳。坐位非常寬敞舒適,2個多小時,慢慢享受美味的蟹肉大餐,真是人生一大享受。

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 Roseecho
2021年1月11日 透過行動裝置

疫情去不到旅行,唯有在港享受下吧!
找間我至愛的蟹來吃!
雖然價錢真是不便宜,但質素又的確不錯。
午餐全程蟹宴,很美味,由其毛蟹,肉質嫩滑juicy,一點都不乾,好像置身在日本一樣。
沙律伴鯊魚軟骨又另一風味,估不到這樣的配搭原來口感是非常絕配的。

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 ka11091109

去過蟹慶嗎? 請分享你的經驗!