“長期爆滿! 高級炭燒烤肉!”
柞木炭家的評論

柞木炭家
香港排名第1,454 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年5月31日 透過行動裝置

位於旺角的柞木炭家,是全港首家以柞木炭做原料的高級韓式燒烤餐廳。採用炭燒方式烹調,比一般的鐵板燒,更能鎖住食材的原汁原味。

特別的煮食方法,令餐廳長期爆滿呀。雖然已經開業很久,但依然深受客人歡迎。當天光顧,早已全院滿座,不接受沒提前預約的客人,人氣旺盛唷!

店內裝潢走摩登韓舍路線,以灰啡色為主調,再配上船木材料,盡顯高級燒烤店的感覺哦。餐廳提供上等的韓牛和和牛,有單點和套餐可以選擇。

和牛三文治 $318

賣相超吸引的和牛三文治,肉質相當軟腍,可惜呈上時不夠熱,熱一點會更好呀。

柞木炭家Premium Set $698/2人

Premium Set 包括: 擔擔味噌茄子、紅蝦配大墨魚、是日雪下覓灸四款(名品小排、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、韓牛牛肩肉)、慶州五花肉、海鮮豆腐湯 和 時日甜品。

五款前菜,色彩鮮艷,可以仼點仼食。當中我最愛吃泡菜,嗆辣惹味。

擔擔味噌茄子。軟腍的茄子配上濃香擔擔醬,味道超好呀!

紅蝦配大墨魚。墨魚非常新鮮,彈牙美味,質素甚佳。

雪下覓灸四款(名品小排、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、韓牛牛肩肉)。頂級牛肉,脂肪含量高,肉質軟腍鮮嫩。我們最愛吃名品小排,肉香濃郁,好好吃呢~

海鮮豆腐湯。豆腐湯內有大量豆腐、蘿蔔、蝦和蜆肉,湯頭鮮中帶辣,把白飯加入鍋中,變成湯飯更美味。

時日甜品是蜂蜜蛋糕,蛋糕更吱上蜂蜜,更加濕潤香甜。

造訪日期: 2021年4月
感謝 yanyanfoodie

2021年5月24日 透過行動裝置

星期六晚上突然想吃韓燒, 上網搵到位於旺角彌敦道700號T.O.P 5樓501號舖的柞木炭家, 記得朋友之前亦推介過, 今晚就一試吧! 店內環境寬敞, 每張卡位闊落舒適, 餐廳更是首間用柞木炭作韓式燒烤的餐廳, 以炭燒燒出來的食物更加原汁原味, 還散發出獨特的炭香味道。 二人套餐價錢相宜,王道套餐2人$698:擔擔味噌茄子+是日雪下覓炙四款配慶州五花肉(和牛牛胸腹肉+韓牛牛肩肉+和牛牛板腱肉+名品牛小排+慶州五花肉)+紅蝦配大墨魚+海鮮豆腐湯+是日精選甜品, 再點和牛三文治$318、 菠蘿梳打$36、 士多啤梨紅莓梳打$36。️

⭕前菜~ 有幾款韓式泡菜、 沙律菜、醬汁和芝士粟米, 每款味道都幾好。

⭕擔擔味噌茄子~ 味道濃郁又開胃, 前菜涼拌首選。

⭕是日雪下覓炙四款(和牛牛胸腹肉+韓牛牛肩肉+和牛牛板腱肉+名品牛小排)~四款牛肉味濃厚,油脂甘香,口感嫩滑,不用沾醬汁,加少許鹽,已經很美味了。

⭕慶州五花肉~偏小肥而肉質軟,烤後非常香口, 我喜歡配生菜、泡菜和蒜片一起吃, 口感豐富又滋味。

⭕紅蝦配大墨魚~ 紅蝦好大隻, 燒起來好鮮甜, 大墨魚有兩款味道, 一濃一淡, 口感爽滑。

⭕海鮮豆腐湯~ 海鮮味濃厚的湯配嫩滑豆腐, 味道鮮甜而惹味,有蝦、蜆和青口, 湯料豐富。

⭕是日精選甜品~ 蜜糖雞蛋糕, 鬆軟的口感配上甜甜的蜜糖, 美味的飯後甜點。

⭕和牛三文治~炸得嫩粉紅的厚切吉列和牛, 三成熟口感軟腍,保持酥脆口感。

⭕菠蘿梳打~ 清新的菠蘿味, 消暑解渴。

⭕士多啤梨紅莓梳打~ 甜美的士多啤梨梳打, 一邊韓燒一邊飲,好爽!

柞木炭家是一間提供新鮮高質食材的燒烤店, 最欣賞餐廳用柞木炭作韓式燒烤, 更添風味。

柞木炭家
地址: 旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓501號舖

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic
2021年3月20日 透過行動裝置

見好耐冇同媽咪出街食飯,所以就去左旺角top頂嘅柞木炭家。食完仲可以周圍行下街,交通非常之方便。

首先,前菜叫左個泡菜青花魚,泡菜唔算好辣,但味道都幾濃,同煎得脆脆既青花魚簡直係絕配。

之後叫左燒物是日雪下覓炙,一次可以試哂牛嘅五款部位,牛一上枱就已經好驚喜,雪花肥瘦適中,均勻,食落口口感非常好,牛味超重!岩哂鐘意食牛嘅buddy。

另外亦叫左柞木甕漬牛肋骨,牛嘅脂肪分布分明,一入口已經感受到牛嘅鮮嫩,口感幾爽。而且配有拉絲芝士係旁邊路,可以配埋牛肋骨一齊食(餐廳職員仲會行過黎幫你手燒,仲剪成一塊塊,非常細心!)

到主菜韓國泡菜炒飯,泡菜味浸入到每一粒米飯,粒粒分明,唔會太辣,另外有大量泡菜絲,除咗可以一解牛肉既油膩感,亦為炒飯加添左口感!

題外話:呢一間餐廳服務超好,有職員會主動過嚟幫你燒肉!!!

造訪日期: 2021年3月
感謝 Twm_foodie
2021年3月3日 透過行動裝置

星期日中午懶洋洋的,想休閒地吃一個午餐。原來TOP搭電梯上高層,5樓有一個戶外草地。隔離就有高級韓燒店柞木炭家。
裝修大有韓國宮廷風,大氣優雅,而且座位相隔很遠寬闊舒服。
見到有午餐$100左右,不過難得放假就點了豐富的王道套餐。
見到爐火時用真炭,又有吸油煙管,full set有feel! 而且還會附送很多韓式前菜,包括泡菜、青瓜、生菜、蓮藕片等等,未燒先興奮。
前菜: 大醬蘿蔔牛舌 - 醃製得很入味,口感腍滑。
燒肉: 好豐富又很多完化,海鮮、豬牛、菜菇類都有,兩個人食得好飽。
海鮮:紅蝦配大墨魚 - 新鮮爽口
牛肉:韓牛牛肩肉,和牛牛胸腹肉,和牛牛板腱肉,方切和牛 - 有不同的牛部位,香郁牛肉味,燒完之後有入口即溶的感覺,正。
豬肉:黑毛豬五花肉 - 層次分明,口感豐富。
難得放開懷抱食韓燒,我們決定加配最上等牛肋骨,要加$205不算平但超值,長長長又厚身,足足有平時2-3塊牛扒的肉量,高質靚牛牛。牛肉香在口中爆發,柔韌綿滑,鮮紅色好新鮮,有明顯的雪花紋,油膩均勻,滋味無窮!
主食: 海鮮豆腐湯,入面有大紅蝦、蜆、豆腐,清甜帶有蝦香味,微辣開胃。
甜品是蜂蜜蛋糕,我們頑皮地也放去燒哈哈,食完之後真的很飽!
飲品也有驚喜:魔法梳打(原本是藍色的,加入檸檬汁後變成紫色)、忌廉鮮奶梳打,refreshing,配燒肉食一流。
食一餐好的韓燒,真的令人叉足電繼續努力!
#thecharcoalroomhk #koreancuisine #koreanbbq #柞木炭家 #柞木 #韓國菜

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 keepfithk
2021年3月1日 透過行動裝置

好耐冇食過甘高質嘅燒肉啦‼️呢間之前已經想去食,lunch 嘅二人套餐都好正
而且冇咩油煙,食完燒肉就唔怕身上有好大陣味啦

王道套餐 $698
配菜有泡菜,芽菜,蘿蔔,海帶,仲有韓味十足嘅粟米芝士,加埋生菜可以包住燒肉食

前菜系大醬蘿蔔牛舌,蘿蔔嘅火候控制得剛好,唔會炆到太乾,食落冇渣,牛舌炆得好淋好入味,又唔會韌

主食揀左海鮮豆腐湯,材料好豐富,有雞蛋,蝦,蜆,小青口,豆腐同埋翠玉瓜,味道唔會十分辣,啱晒我口味,仲配埋紫菜日本米飯

重點嘅燒肉黎啦,呢碟肉已經有落調味料,所以唔需要點任何醬汁,就甘燒完黎食已經好好味
韓牛牛肩肉,和牛牛胸腹肉,和牛牛板腱肉,方切和牛
每款都牛味十足,油花分布得好靚,口感嫩滑,真系食到停唔到口
黑毛豬五花肉都好有驚喜,食落唔會太肥,肉質唔會韌

海鮮有紅蝦配大墨魚,用炭燒出黎嘅海鮮真系香口好多,蝦肉好鮮味,墨魚分別有辣同唔辣,咬口爽脆

同場加配最上等牛肋骨,真好大塊呀呢個唔可以燒太耐,如果唔系就會韌,燒到有血水就即刻燒另一面,然後用剪刀剪成一小塊,點上醬汁就更好食

柚子檸檬梳打 $36
有新鮮檸檬加西柚,飲落有好清新嘅柚子味

忌廉鮮奶梳打 $36
一見到個顏色又即刻心心眼粉藍色打卡真系好靚,味道同罐裝忌廉鮮奶一樣好飲

造訪日期: 2021年2月
感謝 kaylameme

去過柞木炭家嗎? 請分享你的經驗!