“JA和牛燒肉店 X 季節飛驒牛祭”

和牛燒肉·純
香港排名第1,057 (共15,381家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

呢間餐廳直接進口日本多個縣市嘅和牛,所選最頂級嘅A4同A5,提供全隻牛嘅各部位除咗燒肉料理外,仲有日式涮涮鍋同壽喜燒今次揀咗$2180嘅特選飛驒牛豪華燒肉套餐(二人前)
本日精選前菜拼盤3種
碎牛肉海膽壽司:生牛肉幼細香滑,預先調味食落香甜,配上甘甜嘅海膽同微辛嘅青芥末
雜菜豬肉卷:豬肉片包裹住芽菜、蔥段同紅蘿蔔絲,味道爽脆開胃
炸日式豆腐:嫩豆腐炸至外皮鬆脆,配上鮮美嘅鰹魚湯
本日刺身
赤身:肉質滑溜緊緻,魚味適中
油甘魚:肉質軟滑爽口,帶魚油香
本日沙律
凱撒沙律:羅馬生菜新鮮翠綠,配上鹹香嘅煙肉同香脆嘅麵色槺
特選飛驒牛A5肉眼
油花呈大理石紋,肉質柔軟鮮嫩,牛脂香四溢,肉味濃郁
特選飛驒牛排肉
油脂分佈綿密,肉質軟嫩無比,牛脂豐腴細膩,入口即融
日本產豚肉
豚腩肉:腩肉肥瘦均匀,肉質爽彈,油而不膩
豚肉眼:肉質偏瘦較結實,豬肉味突出
牛舌
薄切牛舌爽滑,咀嚼時有回彈口感,牛味香濃
本日餐湯
海鮮清湯:用上蟹肉絲、蜆肉、魷魚粒同洋蔥熬成,味道清甜鮮味
白飯(使用日本米)
飯粒軟糯煙韌,濕潤度剛好配上醃榨菜同蘿蔔柚子漬
甜品
桃雪葩:味道冰涼甜蜜,桃味自然

造訪日期: 2021年5月
感謝 Quest09595597620

2020年5月28日

星期日,趁返工前一日,同朋友去尖沙嘴食好西。朋友介紹左一間專食和牛燒肉既餐廳,叫和牛燒肉純。
呢間餐廳裝潢不錯,本身主打日系風格,有卡位包廂。重要既係位子較大,坐得舒服。店內抽風系統不錯,唔會煙霧瀰漫。

呢間雖然主打和牛燒,但餐牌上仲有刺身同海鮮類。想點反d熟食既仲有得選擇。而我為牛而來,當然主點牛類啦!

我地點左牛既不同部位,有和牛肉眼,和牛牛排肉,同和牛上牛排肉。
平時食飯只係食安格斯牛肉多,但當同和牛一比較,真係有過之而無不及甘正。
不同部位既和牛,帶來既衝擊感各有震撼。

首先係上牛排肉,因油脂較多,不妨燒多幾秒,等表面燒至金黃色帶脆身。輕輕一咬,上牛排肉濃郁的和牛油脂香已滲透入口腔。整個口感豐富起來,提起食慾!配上一口白飯,中和一下油膩感,再讓餘香係口腔迴盪,正!
值得一提,由於燒食係自己手動燒,正好自行選擇自己喜歡的風味。而上牛排肉正好配檸檬汁,帶點清新既口感既開胃。

接下來燒牛排肉,牛排肉油脂相對無甘多,不宜燒耐,輕輕放係網上兩面各燒25秒,加少許鹽同胡椒碎。一咬,牛嫩多汁,牛味濃郁,鮮嫩既牛肉正好將上肉排牛肉既味道更上一層樓。和牛肉質既細緻,絕對不能同一般貨色相提並論。

而牛肉眼則是集兩家之大成。悅目既雪花網紋交織在肉眼上,已經急不及待要處理佢。
一咬,肉香同油香均勻地分布係口腔,入口即融之餘,牛香更突顯其美味。難怪和牛同白飯係至佳拍擋,因為會食慾大增,令人停不了口。
原來享受到真正既美食係會令人相當開心。強力推薦想食好西既朋友一試!

造訪日期: 2020年4月
感謝 Togethereateat
2020年1月2日

日本產和牛肉盛合 hkd$780
油花最靚當然係肉眼,雪花面好靚而且燒完係入口即溶既感覺好重牛油味,食完仲係口腔徘徊住.肉排部份雖然無肉眼咁肥美瘦得黎入口都好香牛味而且又無筋.

厚燒牛舌 hkd$188
好厚身成個脷形出晒黎,牛舌上加左少少椒鹽調味已經好足味,本身牛舌牛脂香好重.入口唔會咬唔開,一咬質感爽脆而且油份重所以食落感覺好滑.

造訪日期: 2019年11月
感謝 Cantzipmyjeans
2019年12月10日 透過行動裝置

剛去完日本,好掛住d啊這間餐廳吃飛驒牛~好吃啊!跟在日本差不多,牛上牛排肉是最好吃的,入口鬆軟,現在已經想念那味道呢~叫一杯梅酒更想念日本呢~豚肉雖然不是這裏的主打,但亦很好味,可惜已經太飽,不能再多吃

造訪日期: 2019年12月
感謝 Tourist814337
2019年11月3日 透過行動裝置

「和牛燒肉‧純」在東京開業超過十五年以上,有多間分店,香港現在有兩間(銅鑼灣及尖沙咀),推廣日本牛肉。純種和牛來自宮崎、飛驒、佐賀、鹿兒島、櫪木等地,不時轉換,只取日本和牛,之後經日本屠宰後送抵香港,所以肉質有保證。餐廳午市比晚市抵食,用一半價錢食到靚牛,不妨一試!

午市供應多款套餐定食,附有沙律、前菜、日本米白飯、湯、咖啡或紅茶。

特選五色和牛定食 :
五色和牛定食分別有上牛排肉、肩眼肉、牛排肉、特選三角牛排肉、特選牛排肉,份量很足,非常飽肚。

三色和牛定食:
三色和牛定食分別有上牛排肉,肩眼肉,牛排肉。

造訪日期: 2019年11月
感謝 leannewong

去過和牛燒肉·純嗎? 請分享你的經驗!