“精緻fusion菜”
The Balcony的評論

The Balcony
香港排名第4,096 (共14,630家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2 週前評論 透過行動裝置

呢間位於中環皇后大道中嘅西餐廳係一間食物用心製作嘅餐廳黎
先講環境佢嘅位置非常舒適☺️雖然店舖唔大但係服務同環境都好好 仲有露天嘅地方
我哋叫咗個set dinner$638 for 2
前菜揀咗法式焗田螺配黑松露及日式芥末茨茸
呢款菜式非常特別好少地方有得揀 田螺外層包着一層薄薄的酥皮 而面頭就有好豐富嘅黑松露同埋日式芥末茨茸 食落非常香口 個日式芥末茨茸有啲似蒜蓉味
另外仲揀咗煎北海道帶子配波蘭汁
帶子係得一件但非常新鮮完全冇腥味 帶子下面有塊白蘿蔔 碟仲有啲波蘭汁係有啲酸酸甜甜嘅 全部食材配埋一齊好match
食前菜之前佢就會比一份沙律
係蜜桃煙鴨胸沙律 啲鴨胸好香 啲沙律菜都好新鮮配埋啲沙律醋一齊食好開胃
食完前菜之後亦都會每人有一碗龍蝦湯 龍蝦嘅味非常突出 食得出係用心煲出嚟嘅
終於到主食啦
揀咗個烤美國野雞配燒薯
呢隻雞好新鮮食落去啲肉都好滑係呢篇細隻嘅雞嚟嘅兩個人食份量就啱啱好 唔會食到太飽 配菜呢就有燒南瓜同番薯都燒得好好味 甜度適中

西班牙豬扒配香菇意大利飯
豬扒雖然睇落去唔大 但兩個人都夠食嘅 佢塊豬扒好好食肥瘦適中唔會話好柴 同樣地都有啲配菜係燒南瓜嚟 至於個意大利飯就煮得偏硬咗啲 有淡淡嘅忌廉芝士同埋菇味 口感偏清淡
最後就黎到甜品
不得不提佢嘅雪糕係薑味嘅好少食呢隻味 都幾特別但就比較偏甜啲 所以中間有啲藍妹酸酸地俾你中和下啲口感 而且仲有兩件朱古力蛋糕佢有啲似平時食嘅拿破崙
最後呢個套餐會包兩杯嘢飲我哋叫咗一杯凍檸茶同埋蘋果汁
整體而言呢間餐廳嘅食物都係貴精不貴多 佢嘅食物係用心同有質素嘅 但你就唔好預食到好飽啦

造訪日期: 2020年10月
感謝 foodievii

2019年10月23日

餐湯係龍蝦湯,個味好濃,但偏咸。個前菜就好有驚喜,我地叫左法式焗田螺,佢係配啲黑松露醬,食落淡淡香,唔算好重味,另外仲有啲日式芥末味,個田螺好新鮮彈牙,我就最鍾意個薯蓉,因為好香同好夠味。另外一個前菜係煎北海道帶子配波蘭汁,佢係一粒帶子下邊有啲蘿蔔蓉,隔離有啲黑啡色嘅醬汁。個帶子勁新鮮同彈牙,啲蘿蔔蓉都好正,吸晒帶子的鮮味,正!而波蘭汁唔係好重味,配埋一齊食真係好好食。主菜叫左澳洲肉眼扒,佢都好大份,夠晒兩個人食,個肉眼扒煎得好香,我哋叫咗三成熟,嗰邊就煎得好靚,入邊啲肉就唔算太熟,食落仲保持到佢嘅肉汁,呢個真係好食。配菜有南瓜同埋薯仔,都相當唔錯。最後個甜品都相當有驚喜,最特別嘅係薑汁雪糕,我哋都係第一次食薑汁雪糕,個薑味好濃,而且仲食落好Fresh,呢個真係好好食。另外仲有一個榛子慕絲,佢有啲榛子粒喺度,又唔算太甜,都好味。仲有士多啤梨。

造訪日期: 2019年7月
感謝 嘉龍 吳
2019年7月4日 透過行動裝置

今日同朋友嚟到一間好溫馨嘅餐廳品嚐好有特色嘅西餐

沙律
豆腐望落去已經覺得好似牛奶布甸咁滑~沙津菜配日式麻醬係無得輸嘅味道 最特別係有啲綠色嘅蟹子鋪左喺面 連埋豆腐食唔會覺得好淡

秘製龍蝦湯
試左呢個龍蝦湯真係會覺得同出面嘅快餐/大型連鎖店賣嘅無得比 佢唔會好鹹 即使無龍蝦肉但飲得出好濃嘅龍蝦味 encore多杯都無問題

煎北海道帶子配波蘭汁
估唔到呢道菜用左白蘿蔔去托住粒帶子 賣相好精緻 白蘿蔔好腍索晒啲汁入去 配埋帶子同啲脆脆一齊咬 唔錯

凍八爪魚配牛油果蕃茄醬
夏天咁熱 最鍾意食啲甜甜酸酸嘅野食開胃 本身以為牛油果蕃茄醬會係混埋一齊嘅一個好creamy嘅sauce 但上左菜見到八爪魚同另外兩樣蔬果都排列得好精緻 顏色好靚 個汁(唔係醬)酸甜適中 加埋八爪魚嘅煙韌非常好味

慢煮羊膝配意大利粉
本身唔係太好羊肉 因為怕佢有一陣羶味 但呢個羊膝我接受到佢煮得好腍一切就會離骨 意粉煮得彈牙唔會好腍 配埋個蕃茄醬汁 幾好味 一個女仔食一定飽 仲可以會太多添

西班牙豬扒配香菇意大利飯
豬扒肉質睇落去好結實 但入口唔會好韌~ 無諗過個意大利飯會有咁多芝士 可以拉到少少絲 如果再腍啲會更好~

甜品
Tiramisu x 薑味雪糕
Tiramisu味道唔錯~ 口感再幼滑啲就正 連埋藍梅、士多啤梨食都幾好 薑味雪糕好特別!仲有啲海鹽/拖肥味 好正❤

飲品
熱檸茶同熱奶茶 糖同茶壺分開上 想加幾多隨自己鍾意

造訪日期: 2019年7月
感謝 missloveseat
2018年11月9日 透過行動裝置

中環中心對面有座大廈全部都係食野,黎左3樓食西餐;餐廳環境幾舒服,天花板貼到藍天白雲,牆身貼左仿白色磚;

前菜:
Prawn & Avocado Salad $78
用左芝麻醬配上蝦 同 好新鮮既牛油果

Baked Escargot with Wasabi Mashed $78
食到好香牛油味,有齊專業用具比你食

香煎三文魚扒配黑松露意粉$168
三文魚魚煎至脆卜卜,意粉超香黑松露,加左大量忌廉口感非常creamy,仲配上芥蘭好有特色:份量唔會太多岩岩好,好適合女仔食

日式吉列肉眼扒配咖哩意大利飯$198
每粒飯粒都比咖哩汁包住,吉列牛用左肉眼扒炸至全熟

Homemade Lemon Tarr $58
檸檬味偏甜唔會好酸,上面有層薄薄焦糖

Chocolate Brownie with Ginger Ice cream $58
冰火口感,上面雪糕下面微熱既Brownie 好濃既朱古力

當晚無套餐叫有點失望單叫食物餐牌有2版,飲品就比較多選擇共3版酒類佔左2版

造訪日期: 2018年11月
感謝 ayumiwy
2018年8月7日

我是隨意在網上找到這餐館. 去到, 比我想像中的還要小, 環境與我在網上看到的照片有些出入. 食物都不錯, 但款式選擇都很少.

造訪日期: 2018年7月
感謝 elainel389

去過The Balcony嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣