“Romantic dinner”

香港排名第40 (共15,454家餐廳)
價位: US$8 - US$129
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
2021年6月6日

上次經過發現原來奧海城附近有間非常有情調的西餐廳,和老公拍拖日,急不及待去試吓。

餐廳裝修非常浪漫,以一部音樂電影做主題,亦有一個live band 表演台,不過我們當日是平日,沒有見到live band。

朋友提點我記得早兩天預約,吃一個叫威靈頓牛扒的菜式。這個牛扒賣相吸引,外面是酥皮焗製,裏面是一個慢煮威靈頓牛柳 。牛柳脂肪含量比較少,所以很健康。最出奇的是雖然脂肪含量少,但是咬落去非常軟淋淋,而且肉汁保留,應該是慢煮的成果。一啖酥皮一啖牛柳,層次感豐富,再配旁邊的幾種特製醬汁,例如法式佰那西醬,意大利香芹和初榨橄欖油,輕易帶出這個威靈頓牛肉味。

另外我特別喜歡吃白肉,所以點了這個牛油香煎澳洲深海盲槽魚。這個魚扒賣相吸引,上面鋪着一片乾西柚,厚厚的魚扒下面還有很多牛油香抄椰菜花。魚柳肉質鮮嫩,有深海魚的那種彈牙感覺,質感嫩滑,配上面的秘製醬汁和酸酸甜甜的西柚片,更加鮮味。

最後我點了他們的米蘭龍手制寬條麵配12小時赤米蟹膏龍蝦汁。龍蝦份量是完整全隻龍蝦,肉質新鮮彈牙。這個手制寬條麵特別有質感,煙煙韌韌。而最特別是這個12小時熬製的赤米蟹膏龍蝦汁,蟹味新鮮而濃郁但是不會過鹹,和龍蝦肉寬條麵一起吃,非常配!

造訪日期: 2021年6月
感謝 Miracle1travel

2021年5月30日

週末同家人行街加食Tea
朋友推薦咗一間氣氛好好嘅餐廳
晚上有live band show
可以包場用作Wedding party或晚宴場地

我同家人3點幾到✨
呢個時間可以食Set Lunch 同Tea Set
家人就叫咗Set Lunch
「加拿大JBS PRIME西冷 」 $168
西冷相當大塊,切開牛肉好juicy,有牛味,仲有沾埋蘑菇醬食好正
套餐再加咗「金文畢芝士球」+$42
外表酥脆可口,內部又香又鹹,岩哂芝士控~
而我就叫咗Tea Set
「煙燻火腿火炙芝士牛角堡」 $68
入面有煙燻火腿、芝士、蕃茄、生菜。半溶芝士味道濃郁。
「水牛城雞翼」 $78
味道辣中帶酸,香脆外皮,入面有嫩滑雞肉。
「巴斯克焦香芝士蛋糕」 $78
蛋糕口感軟滑濃厚帶有淡淡焦香,仲有超濃郁嘅芝士奶香。

LOST STARS LIVEHOUSE BAR & EATERY
大角咀利得街11號利奧坊一期地下506號舖

感謝 Mbee007
2021年5月25日 透過行動裝置

世事往往就係咁奇妙,遷出大角咀後,無諗到bff竟然搬入利奧坊,趁星期六大家都得閒,就嚟個大角咀一日遊,第一站就係去 LOST STARS 開餐~

我曾經講過,LOST STARS 一定係大角咀頭三位高質餐廳,即使今日重遊舊地,感覺依然一樣。

Sat 餐menu選擇多,除咗set lunch,o仲有brunch,價錢貼地親民~

黑松露薯條配黑松露巴馬臣芝士豆乳醬
薯條比較粗身,入口超級香脆,蘸上黑松露巴馬臣芝士豆乳醬後,薯條就會有外滑內脆既口感,成個口腔都會有濃濃既黑松露菌香,非常惹味~

水牛城雞翼
雞翼味道辣中帶酸,脆皮外層,包住嫩滑嫩肉,超高質,絕對係必食推介!

煙燻三文魚班尼迪配蜂蜜檸檬時蘿蛋黃醬
賣相吸引,吃時將三文魚份足,食既時候將班尼迪蛋刺穿,等蛋汁慢慢流出,滲透係多士內再放入口,蛋香味超濃郁,配埋蜂蜜檸檬時蘿蛋黃醬,甜甜酸酸,很開胃。

加拿大JBS Prime西冷
西冷雖然唔算厚身,但係都相當大塊,牛肉味濃郁,肉質嫩滑,牛扒面帶有點點脂肪,油花感唔重,但食落就好甘香,下面仲放咗d薯仔粒粒及青蘋果粒粒,令口感更加清新~

星加坡風味虎蝦扁意粉
扁意粉口感煙韌有彈性,味道帶點微辣,充滿星加坡風味,而虎蝦大大隻,肉質爽口彈牙,有濃厚蝦味,加埋青瓜粒粒同其他配料,令口感變得更豐富~

Flat White & Coffee Rose Latte
Flat White 質感細滑,脂香味濃,但又唔會搶咗咖啡香味; 而 Coffee Rose Latte 帶有陣陣玫瑰花香,咖啡味濃厚,口感柔滑細緻,非常有層次~

朱古力心太軟蛋糕配雲尼拿雪糕
心太軟外層微脆,內層朱古力漿滑溜,甜度啱啱好,唔會甜都搶喉,食完亦唔會有膩滯感覺,配埋香滑既雲尼拿雪糕,冷熱交融,讚~

感謝 monbeebee
2021年5月20日 透過行動裝置

這次跟朋友去了大角咀覓食,去了一家位於利奧坊的餐廳,餐廳環境裝修很美,而且很舒適涼快☺。另一邊還有Live Band的舞台位置,受疫情影響暫時無法欣賞。餐牌上有多款食物供應,還可用優惠價加購食物。
黑松露溫泉蛋扁意粉 HKD$108,這個很香黑松露味,把溫泉蛋弄穿再拌意粉吃,意粉質感更滑身。裡面有大量野菌口感豐富,醬汁味道濃郁不咸。
煙燻火腿火炙芝士牛角堡 HKD$68,這個包份量十足,看到滿滿的材料和半溶的芝士覺得很吸引。材料有煙燻火腿/芝士/蕃茄/生菜/洋蔥。這個芝士味道濃郁,不用額外加配醬汁也不錯☺。
水牛城雞翼 HKD$78,這個可選擇3/5隻,這個口味我們也喜歡吃的。滿滿的醬汁在雞翼面上,味酸酸辣辣的。醬汁味道濃郁不咸,既開胃又惹味,雞翼大大隻肉質嫰滑。
拿玻里風味肉丸 HKD$78,這個一份有4粒,另有吐司可拌醬汁吃。肉丸用雞肉和豬肉混合而成,這個口感煙韌帶點肉汁。這個拿玻里醬汁酸酸甜甜的,用來配吐司挻不錯,口感更濕潤。
玫瑰牛奶咖啡 / 朱古力咖啡 HKD$28,這兩杯咖啡是有跟餐升級價,其中一杯裝咖啡的杯子很美。兩杯咖啡也有美美的心型拉花,咖啡味道濃郁不酸,與奶的比例剛好。
甜品方面,點了巴斯克焦香芝士蛋糕/是日精選蛋糕/朱古力心太軟配雲呢拿雪糕。每一款甜品味道也很濃郁,但味道是甜而不膩,邪惡感會少一點。
食物質素不錯,價錢一般。大部分食物/飲品有跟餐加購價,可以便宜一點吃。跟朋友慢慢享受悠閒的下午,慢慢享受咖啡談天☺。
大角咀利得街11號利奥坊一期地下506號舖

1  感謝 CHINGCHINGJAIII
2021年5月13日 透過行動裝置

呢度環境都幾唔錯,裝修好有情調,昏暗嘅燈光加上好多唔同嘅大細既波波燈泡,同埋大型字母燈泡感覺好浪漫大部份枱上面仲有少少花做裝飾,情侶嚟嘅話真係好有氣氛呀!原來逢星期五六日呢到仲有live Band表演添!雖然我哋今日係星期三冇live Band,不過店內都不停播放好多好聽嘅音樂。

難得同出嚟輕鬆一下,Cocktail是必須的,啲Cocktail名都好浪漫㗎❤️

We found love
主調係Vodka ,配以檸檬汁同埋荔枝,賣相係白色透明仲有少少花瓣碎做裝飾,入口酸酸甜甜好清新!

‍❤️‍‍How long will I love you
賣相係好靚嘅西瓜紅色,有菠蘿、紅莓同埋伯爵花茶喺裏面入口好有層次,酒味偏淡易入口

招牌菜威靈頓牛柳賣相好靚我第一次食威靈頓牛柳所以覺得呢個味道真係好震撼,金黃酥皮包住鵝肝醬同埋蘑菇蓉,仲有粉紅色充滿肉汁既牛柳,真係好好味,成件事真係超級夾❤️

沙律係意大利布袋芝士雜錦鮮蔬沙律配暖墨西哥餅熟成蛋黃及松子仁,味道淡淡地唔會好漏,感覺好健康

造訪日期: 2021年4月
感謝 Cherrie_siulan

查看過Lost Stars Livehouse Bar & Eatery的旅客也查看過

去過Lost Stars Livehouse Bar & Eatery嗎? 請分享你的經驗!