“ 同朋友係朗豪坊附”

香港排名第73 (共677家甜點)
價位: US$50 - US$150
3 週前評論 透過行動裝置

同朋友係朗豪坊附近行街,大家打算買幾個cake一齊開心share下,
平時行開,都會比佢地既蛋糕型格吸引,今日終於有機會食啦。

日本白桃
白桃食落去好有驚喜,每一粒桃都會有清甜既感覺,完全唔會感覺到平時出去食既甜膩桃味。

英國伯爵茶
成日我都都聽到朋友話佢地既伯爵茶做得好出名,今次終於可以食到啦~一打開已經聞到好香伯爵茶蛋糕,食落去仲可以有食到伯爵茶香好到位。

日本柚子
呢款柚子味有一種淡淡清香既柚子白味,但原來食落去反而同軟滑忌廉原原來真係好夾,開頭仲擔心柚子味會唔會太霸道,原來食落去好有驚喜,兩者好夾。

香濃開心果❤️❤️
蛋糕入面會開心果粒,好有咬口,而開心果果色綠再配埋蛋糕上既士多啤梨,朋友拎黎影相都可以夠晒靚啊。

蛋糕食落好有驚喜,質地好軟熟,蛋糕食落去可以食到好棉密既層次忌廉仲要口感好軟甜,下次有朋友生日,一定要買佢地既大蛋糕慶祝一下!

造訪日期: 2020年5月
感謝 marblejjj

2020年3月29日 透過行動裝置

心血來潮想食戚風蛋糕 (當預祝兒童節 俾個籍口自己食蛋糕) 知道La Famille既戚風蛋糕 賣相靚 口味多 最重要係價錢唔貴

選擇困難症既我 款款都想試 一於唔理 買夠四個 見到佢個瑪德蓮又幾吸引 忍唔住又買左個黎試下 果然無令我失望

La Famille既戚風蛋糕 篷鬆濕潤 回彈力超高 富空氣感 個人超鍾意中間既北海道鮮忌廉 香濃軟滑 入口又唔會太甜膩

▪️北海道秋色 $60
北海道秋色原來係 栗子 紫薯 南瓜 面頭有幼滑既紫薯蓉 紫薯味既戚風蛋糕體有番薯粒粒 入口淡淡既番薯味 味道係三者中最為突岀 其餘兩款味道則相對偏淡

▪️日本柚子 $54
望落平平無奇 點知食落好有驚喜 蛋糕體有柚子粒粒 入口柚子味好突出 好清香 配上酸酸甜甜既莓 成個感覺好fresh

▪️香濃開心果 $65
戚風蛋糕既開心果味超突岀 蛋糕體夾雜住開心果碎 增添左不少口感 開心果控絕對會鍾意

▪️北海道南瓜可可 $60
戚風蛋糕面頭有香甜幼滑既南瓜蓉 入口淡淡南瓜清香 可可味既蛋糕體 味道較為突岀 同南瓜蓉又幾夾

▪️伯爵茶瑪德蓮蛋糕 $18
瑪德蓮濕潤唔乾 伯爵茶味突岀 面層既朱古力甜度比想象中低 味道濃郁 略嫌有小小蓋過伯爵茶香

整體而言 La Famille既戚風蛋糕 輕盈唔太甜膩 食完無乜罪惡感 私心推薦開心果同柚子

造訪日期: 2020年3月
感謝 sistersnfood
2020年2月13日

情人節元宵節又點可以無蛋糕同情人一齊甜蜜一下? 肯花心機嘅我 當然唔會搵連鎖麵包鋪求其買個蛋糕就算。 喺一眾小店之中, 今次就揀咗La Famille 的盛莓藍蝶, 喜歡其簡單的賣相,而有豐富的內涵 。

La Famille 係以濕潤的戚風蛋糕作為主打。 當然我呢個盛莓藍蝶 的base都係戚風蛋糕。 然而最讓人 覺得甜絲絲的是佢外層溫馨的粉紫色,配上內層戚風蛋糕成熟的紫色, 加埋不同種類又 繽紛的莓果, 一整個設計就係營造了與情人共享的浪漫色調。

蛋糕咁靚實在唔捨得切。 但冇理由唔食㗎。 當 粉紫色甜中帶酸 的忌廉,配搭深紫色的戚風蛋糕送到口邊, 加埋內裏 奶白色 柔軟香滑 的忌廉, 蛋糕 柔軟濕潤口感,讓人深深著迷。新鮮雜莓清甜而且富有果香, 配搭濕潤的戚風蛋糕 ,令味道變化更多,加上不同莓果的微微酸香,可以中和甜點的膩口感。

順帶一提, 喺舖頭攞蛋糕時會附設冰袋及蠟燭切都等等, 即使車程比較遠, 亦都唔怕蛋糕會溶掉。 服務真的很貼心呢。

造訪日期: 2020年2月
感謝 phonebus
2019年11月13日 透過行動裝置

同事有日請左件朱古力瑪德蓮蛋糕我食,獨立包裝好得意,一望先知係la famillie出品。平時食開佢地既原個戚風蛋糕,咁靚既蛋糕竟然50幾蚊有交易~價錢佢平之餘味道又好又細細個容易食~平時都冇為意有瑪德蓮蛋糕,多得同事請我食先知有得咁買,放工就即刻去買番去同屋企人開心share!食完晚飯即刻開黎食勁happy~

瑪德蓮蛋糕(抹茶、焦糖、法國玫瑰、朱古力)

一口氣買左4款唔同口味,每種口味既除左蛋糕底唔同之外分別在於左邊既脆皮外層~抹茶味同法國玫瑰味用左白朱古力外層,食落香甜帶奶香,抹茶同玫瑰味感覺都好清新,食落唔覺得漏,法國玫瑰味仲有花瓣係面,賣相超討好~送俾女仔食實鍾意~而焦糖同朱古力味道較濃,我就更鍾意呢兩款味道~甜而不膩,大愛~~

雙重朱古力戚風蛋糕

雙重朱古力戚風蛋糕係媽咪指定一定要買,愛朱古力既朋友一定都會愛上呢個蛋糕!佢面層有朱古力脆脆作點綴,蛋糕係輕營既戚風蛋糕,中間位置係朱古力忌廉~蛋糕食落仲會有朱古力粒~享受到香濃朱古力味之餘唔會覺得有罪疚感~超級推介~~

雙重朱古力、英國伯爵茶切件

另外買左兩種口味既切件~~又係獨立包裝超方便~我揀左雙重朱古力同英國伯爵茶切件~朱古力切件同樣有朱古力粒係入面,啖啖都食到濃濃朱古力味~英國伯爵茶既茶味比我想像中更濃,蛋糕口感綿密,配番杯茶當早餐或者HIGH tea都勁正~

造訪日期: 2019年11月
感謝 catcatbobo
2019年11月2日 透過行動裝置

ʟᴀ ғᴀᴍɪʟʟᴇ
自從上次食過後,就愛上咗呢間蛋糕店,所以早排男友生日都揀咗呢間店嘅蛋糕,等自己都有份食✌⁣

香印青提 (15cm) $398 外貌協會嘅我齋睇蛋糕外表已經好滿意,面頭鋪滿高質嘅香印提子,並唔係普通提子咁簡單,甜度比一般提子高,而且產量少啲,再配埋帶酸嘅藍莓,味道配搭剛剛好,切開後就見到鬆軟戚風蛋糕,我想講,連啲蛋糕都帶有淡淡提子香,係我近期食過最好食嘅蛋糕 ⁣

造訪日期: 2019年10月
感謝 lccllbb

查看過Patisserie La Famille Atelier Fraicheur的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Patisserie La Famille Atelier Fraicheur嗎? 請分享你的經驗!