“旺角樓上西餐廳”

Mini Friday (銀城廣場)
使用外送服務
香港排名第523 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年6月4日

在旺角, 發現銀城廣場上面竟然有西餐廳, 就即刻和老公入去試下。

餐廳在旺角地鐵站附近, 由地鐵站行過去只需要數分鐘,交通非常方便。

餐廳非常旺, 外面也有不少人排隊, 想來這也是一家幾出名的餐廳。環境闊落, 燈光暗淡,以西式木桌為主。

我們先點了一個肉眼扒, 賣相吸引, 煮到七成熟,剛剛好。 肉質鮮嫩, 一切下去還有一些肉汁流出, 非常juicy。 旁邊還有一個球狀薯蓉, 還有一些牛油香味, 感覺很creamy。

另外點了一個 ribs,份量非常大, 感覺差不多足夠二人份量。 Ribs最重要是咬落去軟淋淋的, 以往吃過的很多也是比較硬。 這個ribs做得不錯, 焗的時候能夠保留肉汁,肉質是軟淋淋的,感覺入口即溶, 外面再塗上barbecue sauce,非常入味。

造訪日期: 2021年6月
感謝 Miracle1travel

2021年5月11日 透過行動裝置

去開旺角附近諗緊食咩晚餐,就同想食西餐既朋友一齊黎到銀城廣場既mini Friday 喇

皇牌威靈頓牛柳

原來mini Friday 有出威靈頓牛柳,價錢仲唔貴喎,一於叫左份。出面既酥皮焗得好酥脆,有牛油香。入面有層蘑菇,再切開見到入面既牛柳都煮得岩岩好,有肉汁又肉質軟稔。伴碟仲有黑松露薯蓉,成件事好豐富

黃到金雞翼

雞翼都係宜度既招牌菜,仲有好多款味道可以選擇。熱愛咸蛋黃既我地梗係叫咸蛋黃味既黃到金雞翼啦。雞翼炸到外面好脆,裡面依然嫩滑,有粒粒咸蛋黃碎,好邪惡呀

溫泉蛋忌廉蝦肉燴飯

再叫左個溫泉蛋忌廉蝦肉燴飯。飯的軟硬度剛剛好,唔會太稔或太硬身,維持到口感。risotto既面頭鋪滿大大隻蝦肉、大量芝士,仲有半生熟嘅溫泉蛋。飯入面亦都有露筍、三色椒等蔬菜,中和返忌廉汁嘅膩感。

Mini Friday (銀城廣場)
旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

造訪日期: 2021年5月
4  感謝 delish_hk
2021年4月15日

今天晚上在旺角逛逛銀城廣場旁邊的電器舖,差不多到晚飯時段,變考慮銀城廣場內的mini friday晚餐!

坐電梯上到九樓就直接到達餐廳,店員安排我們入座,由於今天晚上不是周末,所以大大的餐廳未見有爆場,因為我印像中幾年前在觀塘的mini Friday充斥著爆場的場面!不過這樣很好,不用被安排細台!

其實未開始點菜吃飯前,臺上已有脆脆給我們作為一個頭盤,這個脆脆十分邪惡吃不停口!

其實價錢一點也不貴 dinner set 最平 $168 有齊沙律主菜餐湯餐飲,在餐廳來說價位相對公道!看來看去 $168 無論價錢及食物相對吸引,所以我們點了這個 dinner set

除了dinner set以外,DIY pasta 也是一個很好的選擇,自選自己喜愛的醬料,意粉,及配料,砌出來好不好吃就靠你的本事!所以我們便砌出一個意粉set! 蒜片欖油 + 扁意粉 + 煙鴨胸 面試我今晚的意粉 DIY 套餐。

而單點菜單嚟香草牛油焗田螺酥盒無論價錢圖片都十分吸引,所以我們也點上作為小吃!

香草牛油焗田螺酥合,味道香濃有十分重的牛油味,加上熱辣辣的大鐵盤送上,保持溫度,很不錯的安排,但要小心不要被燙到手!

基本餐廳羅宋湯不過不失,而且有扒房的感覺!沙律大大分,而且新鮮配上胡麻醬,清新開胃!

晚餐168元黑松露忌廉花膠會美國雞扒送上!超級多的黑松露忌廉醬汁,我喜愛!而除了雞扒和花膠,配料有,露筍,粟米芯,蘿蔔 都很清甜!不知道是否因為雞扒份量多又大所以叫做美國雞扒?清爽清甜雞扒配上黑松露忌廉汁別有一番風味!

自選DIY pasta,蒜片欖油 + 扁意粉 + 煙鴨胸,很明顯沒有配搭錯誤,蒜片欖油不像白汁creamy所以沒有很油膩的感覺,扁意粉也煮得恰到好處,再配上少少鹹味的煙鴨胸味道充份表現出來!

除了餐飲外我也點上一杯小熊手作為週四一個mini Friday 的感覺作為 Ending

造訪日期: 2021年4月
感謝 Jay H
2021年2月15日

MINI FRIDAY ,出名食西餐或食扒
最近出旺角,都會搵下樓上鋪餐廳黎食,一來貪佢唔洗排隊,二來通常無咁迫
呢度午餐去到1600 有六款餐選擇,最便宜一款係番茄汁鴨胸肉意粉$48
想食豪D,午餐都食扒,有一款紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁,可配飯或意粉或薯菜  $98 ,包餐湯+茶,即係有$100有找!

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 alex lam 林
2020年12月28日 透過行動裝置

Mini Friday (銀城廣場) (旺角)
見網上都算多人介紹嘅一間cafe, 所以聖誕節就嚟試吓,睇落環境都唔錯,幾有聖誕氣氛,但食物質素就令人失望了
首先嚟到見到有聖誕午餐 $388 咁就諗住試吓,但唔知點解埋單嘅時候佢話個聖誕午餐其實係$426 (並非連加一)表示成頭都問號
食物方面,佢個蘑菇忌廉湯比較酸。水牛城雞翼覺得係最好食嘅,但牛扒肉質比較差唔知食緊啲乜,個黑松露忌廉意粉食落去冇乜味道,有啲似就咁食冇味嘅意粉咁 最後就係佢個甜品蛋糕,佢個甜品係朱古力布朗尼,食落去就係平時超市買返嚟嗰啲雪藏蛋糕嘅質感。
只可以話係過嚟食個環境都還可以嘅。但食物就有待改善了。
Mini Friday (銀城廣場) (旺角)
旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 hkfood_searcher

查看過Mini Friday (銀城廣場)的旅客也查看過

去過Mini Friday (銀城廣場)嗎? 請分享你的經驗!