“a real mini friday”

Mini Friday (銀城廣場)
香港排名第559 (共15,292家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

今天晚上在旺角逛逛銀城廣場旁邊的電器舖,差不多到晚飯時段,變考慮銀城廣場內的mini friday晚餐!

坐電梯上到九樓就直接到達餐廳,店員安排我們入座,由於今天晚上不是周末,所以大大的餐廳未見有爆場,因為我印像中幾年前在觀塘的mini Friday充斥著爆場的場面!不過這樣很好,不用被安排細台!

其實未開始點菜吃飯前,臺上已有脆脆給我們作為一個頭盤,這個脆脆十分邪惡吃不停口!

其實價錢一點也不貴 dinner set 最平 $168 有齊沙律主菜餐湯餐飲,在餐廳來說價位相對公道!看來看去 $168 無論價錢及食物相對吸引,所以我們點了這個 dinner set

除了dinner set以外,DIY pasta 也是一個很好的選擇,自選自己喜愛的醬料,意粉,及配料,砌出來好不好吃就靠你的本事!所以我們便砌出一個意粉set! 蒜片欖油 + 扁意粉 + 煙鴨胸 面試我今晚的意粉 DIY 套餐。

而單點菜單嚟香草牛油焗田螺酥盒無論價錢圖片都十分吸引,所以我們也點上作為小吃!

香草牛油焗田螺酥合,味道香濃有十分重的牛油味,加上熱辣辣的大鐵盤送上,保持溫度,很不錯的安排,但要小心不要被燙到手!

基本餐廳羅宋湯不過不失,而且有扒房的感覺!沙律大大分,而且新鮮配上胡麻醬,清新開胃!

晚餐168元黑松露忌廉花膠會美國雞扒送上!超級多的黑松露忌廉醬汁,我喜愛!而除了雞扒和花膠,配料有,露筍,粟米芯,蘿蔔 都很清甜!不知道是否因為雞扒份量多又大所以叫做美國雞扒?清爽清甜雞扒配上黑松露忌廉汁別有一番風味!

自選DIY pasta,蒜片欖油 + 扁意粉 + 煙鴨胸,很明顯沒有配搭錯誤,蒜片欖油不像白汁creamy所以沒有很油膩的感覺,扁意粉也煮得恰到好處,再配上少少鹹味的煙鴨胸味道充份表現出來!

除了餐飲外我也點上一杯小熊手作為週四一個mini Friday 的感覺作為 Ending

造訪日期: 2021年4月
感謝 Jay H

2021年2月15日

MINI FRIDAY ,出名食西餐或食扒
最近出旺角,都會搵下樓上鋪餐廳黎食,一來貪佢唔洗排隊,二來通常無咁迫
呢度午餐去到1600 有六款餐選擇,最便宜一款係番茄汁鴨胸肉意粉$48
想食豪D,午餐都食扒,有一款紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁,可配飯或意粉或薯菜  $98 ,包餐湯+茶,即係有$100有找!

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 alex lam 林
2020年12月28日 透過行動裝置

Mini Friday (銀城廣場) (旺角)
見網上都算多人介紹嘅一間cafe, 所以聖誕節就嚟試吓,睇落環境都唔錯,幾有聖誕氣氛,但食物質素就令人失望了
首先嚟到見到有聖誕午餐 $388 咁就諗住試吓,但唔知點解埋單嘅時候佢話個聖誕午餐其實係$426 (並非連加一)表示成頭都問號
食物方面,佢個蘑菇忌廉湯比較酸。水牛城雞翼覺得係最好食嘅,但牛扒肉質比較差唔知食緊啲乜,個黑松露忌廉意粉食落去冇乜味道,有啲似就咁食冇味嘅意粉咁 最後就係佢個甜品蛋糕,佢個甜品係朱古力布朗尼,食落去就係平時超市買返嚟嗰啲雪藏蛋糕嘅質感。
只可以話係過嚟食個環境都還可以嘅。但食物就有待改善了。
Mini Friday (銀城廣場) (旺角)
旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 hkfood_searcher
2020年10月25日 透過行動裝置

一坐低 枱面已經有一小盤脆片 香口得黎唔太油膩

▪️火焰脆燒德國咸豬手 $238
店員會係客人面前用火槍點著豬手
比你打一打卡 再拎入去切片 好貼心
估唔到呢個豬手又幾有驚喜!真係睇得又食得!
豬手外皮超脆 但又唔會過硬過厚 重點係外層脆得黎 肉質依然keep到軟嫩唔乾 鹹味十足 仲有啲肥仔至愛既肥膏 有咬口得黎帶點入口即化
旁邊亦附有蜜糖芥末 醬汁唔會話好杰 微酸帶甜 幾開胃 味道亦更豐富

▪️DIY pasta $158
可以自選汁 粉 配料
今次就揀左黑松露忌廉汁 配闊條麵同煙肉
意粉軟硬適中 每一條都掛滿黑松露忌廉汁 creamy得黎 黑松露味好香
當中加有香菇 略嫌煙肉唔夠鹹香
DIY pasta仲包左田園沙律 餐湯 餐湯
仲可以加多$1 換是日甜品
白朱古力蛋糕 慕絲軟滑 唔會好甜膩 最底有一層濕潤既海綿蛋糕

▪️黃到金雞翼 $58
雞翼外皮無論擺咗幾耐都超脆!
食落淡淡鹹蛋同牛油香 雞肉嫩滑 唔會好油膩
不過重口味人士表示 如果鹹蛋黃再多啲再濃啲就好啦

整體而言 食物質素有驚喜 豬手亦係近期食過數一數二岀色!值得一試!

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 sistersnfood
2020年10月6日 透過行動裝置

早排約咗朋友去 Mini Friday
食 dinner
碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁肉眼扒厚身大塊,五成熟煮到啱啱好內裡肉質粉嫩軟腍有少少筋位同脂肪配上黑松露燒汁更加好味薯蓉 creamy仲有配菜
即製梳乎厘班戟配雪糕梳乎厘班戟嘅空氣感整得唔錯入口鬆軟蛋味香濃配埋朱古力雪糕雜果就滋味好多
餐前小食墨西哥脆片香脆,唔太油膩
田園沙律有番茄仔、粟米生菜食得出幾新鮮沙律加咗胡麻醬同爆珠就更清爽
是日餐湯當日係香草雜菜湯湯入面有雜菜、青豆同紅蘿蔔蕃茄味濃郁開胃
是日甜品芒果蛋糕有少少似慕絲唔會太甜☺️
冷泡水果茶(Jar)有橙蘋果士多啤梨酸酸甜甜又冰涼❄️
熱咖啡☕️偏苦唔澀

造訪日期: 2020年10月
2  感謝 0907kinki

查看過Mini Friday (銀城廣場)的旅客也查看過

去過Mini Friday (銀城廣場)嗎? 請分享你的經驗!