“✤♡ 美味雞蛋卷 • 香口的炸雞 • 一解思鄉情懷🇰🇷 ♡✤”
鳳雛的評論

鳳雛
使用外送服務
香港排名第1,740 (共15,301家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
4 週前評論 透過行動裝置

很喜歡韓國,所以又來吃韓國菜‼️ 餐廳除了有一系列的午市套餐外,晚餐的某些菜式在午餐時段也有,而且還有優惠折扣‼️開心
▫️
❥$(午市$) 半半炸雞 一半原味一半辣味,還有大量的炸薯條‼️ 炸雞外皮香脆可口,肉質嫩滑 剛剛炸起熱氣騰騰的,很滋味‼️ 辣味的其實不太辣,甜甜的味道很討人喜歡‼️❤️
▫️
❥$(午市$) 芝士雞蛋卷 軟綿綿的質感好誘人‼️ 雞蛋卷充滿雞蛋的蛋香和濃濃的芝士香,真的很。好。吃‼️ 就算放久變涼了也依舊美味‼️
▫️
❥$ 海鮮拉麵+紫菜包飯 在韓劇劇情中常常看到他們豪邁吃拉麵的劇情 所以吸引我也ᴏʀᴅᴇʀ了一份 海鮮拉麵辣度剛好,配料有青口、很多的蜆肉、大量的蔬菜及雞蛋‼️ 紫菜包飯的材料簡單但不失豐富,包著一起吃就自然的覺得美味‼️ 午市套餐還配有前菜3小碟,全是我喜歡的‼️

造訪日期: 2021年4月
感謝 msfoodloverr

2021年4月7日 透過行動裝置

#cassiegomk
之前都介紹過旺角726號大廈有好多餐廳,好多好嘢食,今次瘦編又來搵食啦!依間「鳳雛燉雞」係韓國過江龍,由韓國人主理!
招牌菜係燉雞,以特調醬汁炮製,加入大量蘿蔔、薯仔、洋蔥,以韓式冬粉墊底,煙韌入味。不過瘦編朋友想食芝士醬汁無骨炸雞($128)多啲,無骨炸雞食落超方便,雞肉新鮮炸起,外脆內軟,咬落口超juicy。芝士醬汁都有好多,可以包住炸雞食,好正!
另外個煙肉泡菜煎餅 ($98)好有心機煎,邊邊好脆。其實我第一次見泡菜煎餅加煙肉,但原來依個組合又幾好,同埋啲泡菜好大塊好好食!
味道評分▶️ (4.5)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4.5)
➡️ 鳳雛燉雞 (旺角)
旺角彌敦道726號10樓

造訪日期: 2021年4月
感謝 cwycassie
2020年9月17日 透過行動裝置

呢間黎自韓國嘅過江龍已經喺香港開咗幾年之前喺韓國食過一直都好回味而家午市仲有八折好抵

鳳雛原味燉雞 $198 (+$28 魚蛋&魚糕)
燉雞可以揀有骨/冇骨 揀咗冇骨 啖啖肉雞肉份量幾多 差唔多有一隻 而且雞肉唔鞋 好入味 辣度方面可以揀唔辣/小辣/勁辣 雖然叫咗小辣不過都唔係好辣 醬汁方面偏濃味 重口味人士啱晒 配料方面有青瓜、紅蘿蔔、薯仔同冬粉 薯仔好淋 冬粉索晒啲汁好好味 另外仲加咗韓式魚蛋同魚糕 仲有兩粒芝士丸 魚糕同魚蛋都好入味 大滿足

芝士雞蛋卷 $70
有十舊雞蛋卷 入面嘅芝士溶晒 配埋啲蛋好夾 茄汁同沙律醬一齊食 酸酸甜甜可以解膩 食多幾舊都唔怕

造訪日期: 2020年9月
感謝 blissfulfoodiary
2020年5月28日

星期二晚,同韓迷朋友去左試一間韓式餐廳,鳳雛。
韓國人真係好鐘意食雞。淨係睇餐牌上不乏雞既選擇就知。本身想食想芝士炸雞。但見呢間既招牌菜係鳳雛燉雞,就決定一試。

5好睇少呢個燉雞既份量,原隻雞再加上配菜同冬粉,絕對夠2個女仔食。如果想再追加配料都可以,有飯焦,年糕等。而店家有個抵讚既地方,就係有得揀無骨雞件。對於5想食到骨既我,係貼心既選擇。而且可選辣度,岩哂冬天食辣既人。

係冬天食熱騰騰既燉雞,令個人當堂暖哂。小辣可以令個人更開胃,提升食慾。醬汁夠特別。配合左多種香料,提升左味道既層次。醬汁帶點甜味,正好同辣味互相衝擊,令味蕾感覺煥然一新。而值得一讚是醬汁不會太濃或稠。因為沒有搶走雞件本身的雞味。再者,雖然是燉雞,但沒有令雞肉變老,依然嫩滑易入口。加上有口感的冬粉,又不會令菜式單一。建議蘿蔔留到最後食,等佢吸收左醬汁,更具風味。

總括而言,真係好味同好飽丫!

造訪日期: 2020年3月
感謝 Togethereateat
2020年5月4日 透過行動裝置

位於旺角彌敦道726號10樓的鳳雛燉雞 (Bongchu Jjimdak),主打韓式燉雞。餐廳以啡色為主色,感覺樸實舒適。餐廳的廚師也是正宗韓國人,菜式的口味也相當正宗。

點了一客芝士燉雞 (Cheese Braised Chicken),燉雞可以選有骨或無骨,以及辣度,還可以額外加配料。

另外還有其他韓國菜式,如豬手芝士燉雞、部隊火鍋等。

店員先送上一份前菜,有韓式泡菜、大荳芽及醃青瓜片。韓式泡菜質感爽脆,辣度和酸度適中,相當美味。

約十五分鐘後,芝士燉雞來到了。今次則選了不辣的無骨燉雞。

芝士的份量相當充足,整體賣相十分誘人。鹹鹹香香的芝士口感軟綿綿,令雞件的味道更豐富。首先會嚐到外面芝士的鹹味,之後再吃到韓式醬油的甜味,與及雞肉的鮮甜味。雞肉的筋已經去除,而且質感不會十分老及嚡口。

相比起炸雞,燉雞較為健康,而且口感上不會過膩。

燉雞份量相當大,兩至三個女孩子點一客來分享也足夠。其他配料包括有冬粉、洋蔥片、薯仔、紅蘿蔔片、青瓜片等。

另外,還點了一客牛肉紫菜包飯 (Beef Kimbap)。飯卷是即點即包的,配料相當豐富,包括有醬油味濃的牛肉絲、醃蘿蔔、煎蛋等。配料的比例甚至比飯更多,口感相當滿足,一口氣能吃到五款配料的味道和質感。

造訪日期: 2020年2月
3  感謝 Letsgocrazyjanet

去過鳳雛嗎? 請分享你的經驗!