“芝士燉雞”
鳳雛的評論

鳳雛
訂位
線上訂購
香港排名第2,025 (共13,784家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
3 週前評論 透過行動裝置

位於旺角彌敦道726號10樓的鳳雛燉雞 (Bongchu Jjimdak),主打韓式燉雞。餐廳以啡色為主色,感覺樸實舒適。餐廳的廚師也是正宗韓國人,菜式的口味也相當正宗。

點了一客芝士燉雞 (Cheese Braised Chicken),燉雞可以選有骨或無骨,以及辣度,還可以額外加配料。

另外還有其他韓國菜式,如豬手芝士燉雞、部隊火鍋等。

店員先送上一份前菜,有韓式泡菜、大荳芽及醃青瓜片。韓式泡菜質感爽脆,辣度和酸度適中,相當美味。

約十五分鐘後,芝士燉雞來到了。今次則選了不辣的無骨燉雞。

芝士的份量相當充足,整體賣相十分誘人。鹹鹹香香的芝士口感軟綿綿,令雞件的味道更豐富。首先會嚐到外面芝士的鹹味,之後再吃到韓式醬油的甜味,與及雞肉的鮮甜味。雞肉的筋已經去除,而且質感不會十分老及嚡口。

相比起炸雞,燉雞較為健康,而且口感上不會過膩。

燉雞份量相當大,兩至三個女孩子點一客來分享也足夠。其他配料包括有冬粉、洋蔥片、薯仔、紅蘿蔔片、青瓜片等。

另外,還點了一客牛肉紫菜包飯 (Beef Kimbap)。飯卷是即點即包的,配料相當豐富,包括有醬油味濃的牛肉絲、醃蘿蔔、煎蛋等。配料的比例甚至比飯更多,口感相當滿足,一口氣能吃到五款配料的味道和質感。

1  感謝 Letsgocrazyjanet

2020年4月5日

放工後,約左朋友們在旺角行街。當次次諗食咩既時候,大家都話冇所謂,沒有人表態,真係冇眼睇‍♂️有見及此,我就提議食韓國野,因為自己想食辣年糕,冬天食辣野就至好
這間韓國餐廳是我第一次去,售賣不同地道的韓國美食,如辣年糕、炸雞、紫菜包飯等等,而最為出名是燉雞不過,由於我和朋友對燉雞沒有太大興趣,所以選擇了其他的食物
1. 炒年糕 $88
這個炒年糕煮得很軟食,和魚糕吸收了微甜和偏辣的辣椒醬汁,非常刺激開胃
2. 海鮮煎餅 $98
這個煎餅很大塊,而且煎得很香脆材料有蛋、蔥、魷魚和蘿蔔絲,很足料。如果蘸魚露來食,除了沒有那麼油膩,多一點鮮味更好食
3. 辣味炸雞 $98
炸雞是即叫即炸,端出來還有一點煙在冒出。由於店家是用了雞腿肉,所以肉質較鮮嫩,和甜辣醬汁一齊食,非常滋味

感謝 glassesgor
2020年2月27日

好耐無食韓國嘢啦難得兩公婆一齊收早,就係搵食好時機呢間我係隨意咁係OpenRice度搵到嘅韓國炸雞就食得多,燉雞就真係未試過所以決定又去試伏

鳳雛燉雞$248 :唔可以用「碟」嚟形容係一「盤」呀‼️我地兩個見到都呆咗咁大盤兩個人點食呀入面仲要勁多料,目測淨係雞都唔只半隻❗️因為件件都好大件雞肉仲好嫩滑一啲都唔嚡口
其他配菜仲有紅蘿蔔、薯仔、青瓜同埋洋蔥,全部都煮到好入味最正嘅係,個底原來仲有冬粉,個冬粉吸晒成盤醬汁嘅精華真係超好食‼️

海鮮煎餅$98 :我地冇諗過燉雞嘅份量係咁誇張所以落單果陣仲叫咗個海鮮煎餅不過呢個煎餅我地都覺得有驚喜佢厚薄適中,煎到外圍邊好脆口而中間位置食落就好煙韌,餡料都好多有蜆有魷魚仲有好多蔬菜配埋個魚露汁,真係好鮮味

兩個人飽到上心口燉雞其實3個人食都得下次要搵多幾個朋友一齊嚟,再試埋其他嘢食
Encore❗️Encore❗️Encore❗️

性價比:4/5
回頭率:4/5

感謝 mrs_ng_c9
2020年2月19日 透過行動裝置

餐廳:鳳雛燉雞 (旺角)
地址:旺角彌敦道726號10樓

鳳雛燉雞係韓國出名嘅食肆,係韓國唔少人除咗鍾意食炸雞之餘燉雞亦係佢地另一個選擇,而今日要介紹嘅就係係旺角彌敦道726號10樓嘅鳳雛燉雞

一入到餐廳除左聽到耳熟能詳嘅K-pop songs之外,裝飾同擺設都加入左唔少韓國元素,一埋位就已經有基本嘅前菜享用,係青瓜、泡菜同埋芽菜

叫左個招牌無骨鳳雛燉雞(小辣),價錢係$248,但我想講呢個份量絕對係兩至三個人食嘅份量,一黎到見到盤滿缽滿就即刻嘩左一聲,所有雞件都係無骨,啖啖肉非常吸引,秘製嘅醬汁唔會太濃或者鹹,非常適合香港人的口味,加上少少辣仲更加吸引,除咗有雞件之外仲有冬粉、紅蘿蔔、薯仔、青瓜等配料,好豐富呀

因為今次一個人黎,所以只係叫左個燉雞,下次一於叫多啲朋友黎試多啲其他野先

感謝 hinsonfoodhk
2020年2月11日

上次食過這間鳳雛燉雞,對辣味炸雞情有獨鍾!今次再和朋友黎到食其他韓國食物,為呢幾日轉涼的天氣帶來一點點溫暖~
——————————
辣味炸雞 半隻 $88
辣味炸雞果然一樣咁正,炸粉不會太厚,肉質嫩而多汁,外層有滿滿甜辣汁,令人一啖接一啖!薯條也是剛好炸起,香脆可口,不錯

炒年糕 $88
上次見到隔離枱叫炒年糕,已經好想食,但真是太飽~這次不食燉雞,有多餘胃口食其他食物。炒年糕有好多醬汁,裏面有魚糕、年糕和洋蔥,全部都很濃郁入味,越食越辣,朋友好食得辣,表示想叫碗飯撈埋一齊食~~~

海鮮煎餅 $98
這個海鮮煎餅有點似港式味道,不會有太多韮菜和蔥段,還有些魷魚和蝦乾仔。雖然食落不算太香口,但醬汁好惹味,酸酸甜甜,值得一試~~

造訪日期: 2020年1月
感謝 haru d

去過鳳雛嗎? 請分享你的經驗!