“終於食到喇!”
嘛嘛地的評論

嘛嘛地
香港排名第35 (共14,648家餐廳)
價位: US$6 - US$26
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

朋友好想食特意book此人氣cafe,之前walkin來到無位結果敗走,所以大家來食免得白走一躺,book定位為上策。環境色彩鮮艷呃like正,採自然光下午來都幾舒服,放鬆心情享用美食,共渡一刻美好時光,愛自己愛生活~

豆腐豆腐豆腐咖啡 $56
賣相靚仔,頂層一球豆腐雪糕好有豆香味,配以滑溜咖啡味道好夾,加上糖漿自行添加啱晒個人口味,此乃必飲之選。

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯(升級版) $152
加$28就原條鰻魚奉上,升級無悔望見相當滿足。鰻魚肥大肉厚無碎骨,肉質十分軟腍,如此好味咬一啖都好滾動。蛋包飯蛋有點老,飯粒圓潤粒粒分明,加埋鰻魚醬汁和木魚絲,都非常美味。

啖啖蟹肉...你就想~墨汁海鮮比薩 $128
八寸薄批口感香脆唔油膩,配料十足有魷魚、八爪魚仔、櫻花蝦、蟹肉等。平均分佈點都咬到。加埋美味芝士和墨汁,美味滿分!

紫薯芝士蛋糕 +$28
紫薯香甜薯蓉口感綿綿,蛋糕唔會好甜,清新好味!

感謝 cargolam

4 週前評論 透過行動裝置

呢間餐廳位於樓上舖位,但未到餐廳,由樓梯開始就開始見到餐廳嘅玩味氣氛!餐廳地方唔算好大,但環境都幾舒服☺️~
[辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯] (HK$118)
蛋包飯份量好大,成個小山丘咁,十分吸睛~啲蛋好滑仲好有蛋香(用日本進口蛋係唔同啲嘅),面頭佈滿香辣嘅肉碎,十分惹味!豬頸肉大概有5、6塊,每塊都好嫩,唔會乾爭爭。
[有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵] (HK$128)
呢個意大利扁麵有蟹膏、絲絲蟹肉,面頭仲有兩隻蟹鉗,再佈滿蟹籽、香草,賣相吸引~仲要店員端上時就已經香氣撲鼻。意大利扁麵軟硬適中,而蟹膏份量好多,整體食落好鮮甜。
[焦糖脆脆咖啡沙冰] (HK$48)
呢杯沙冰面頭有一塊oreo ,同埋幾塊自家製嘅焦糖脆脆,賣相唔錯!飲落咖啡味香濃☕️,而且甜度適中。
[你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?] (HK$48)
睇落普普通通,但飲落都幾特別~既有益力多嘅乳酸味道,亦有柚子蜜嘅香甜味道,兩者幾夾,飲落好清新。
✨妹豬仔: 整體嚟講,食物質素唔錯!另外,大至餐廳門面、裝潢,小至擺設、餐牌、餐點名稱、碟子等等,都係咁玩味十足,更見餐廳嘅營運心思。搞鬼又貼地,真係不禁有種共鳴感,令人會心微笑❤️~
妹豬仔話你知‍♀️~餐廳實在太受歡迎,強烈建議大家唔好walk-in ,記得早啲book定位。

造訪日期: 2020年10月
感謝 muichujai

Mamaday
銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓
⭐️ Mamaday裝修好colourful,而且有好多meme同打卡位 食物水準中上,份量都幾大☺️ 好啱同朋友嚟傾吓計飲杯野
⭐️ 佢哋而家喺尖沙咀同油麻地都有分店,又係勁多打卡位,記住去朝聖下啦
可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 $112
: 本身唔太鍾意明太子,但係食完之後即刻愛上左明太子醬汁好濃郁,而且有好多蟹柳同木魚,感覺好日式
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 $126
: 烏黑黑嘅墨汁risotto好creamy 仲有炸魷魚圈同爽口彈牙嘅墨魚滑 墨魚控必食✌
蜜糖芥末雞翼 $68
: 雖然雞翼普普通通,但外層炸得幾脆,而且帶少少微辣 幾惹味

感謝 foodstalkers_hk
4 週前評論 透過行動裝置

銅鑼灣百貨公司大減價, 一年一度的盛事,當然要參與。 大家血拼一番之後, 再去到鵝頸橋附近, 海味店買東西。 不經不覺已到 午膳時間, 還記得上次和同事 在霎西街, 好得意嘅餐廳食下午茶, 一於帶屋企人都試試。

魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉
炸芝士外脆內軟, 芝味香濃有拉絲效果。薄薄的魷魚, 煙煙韌韌, 十分美味。 扁意粉質感軟硬適中, 酸甜的蕃茄汁滲進每一根麵條 。

泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯
蛋包飯的滑蛋 juicy嫩滑, 震撼的分量, 滑蛋愛好者可以大滿足了 韓式泡菜香辣脆口,黑豚片肥瘦適中。 最特別飯底是炒過的紫菜飯 最特別飯底是炒過的紫菜飯

脆炸魷魚圈
必食推介 , 跟餐只係需要加28蚊
非常香口而且脆卜卜, 配上蛋黃醬, 減低邪惡感

芝麻豆腐自家製蛋糕
桃紅色的玫瑰花瓣, 充滿少女情懷, 自家製芝麻豆腐mousse cake, 豆味香濃 滲出淡淡芝麻味, 質地軟滑厚實。

熱無糖紅茶
熱呼呼的香濃 紅茶, 為豐富的一頓午膳, 劃上完美的句號!

感謝 Chingyee0708

《Mamaday (銅鑼灣)》
地址:銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓
Mamaday食字粵語「麻麻地」但餐廳的菜式絕不是麻麻地。餐廳在時代廣場附近,很容易找到,需要走一層樓梯。面積不少,有單邊大窗,陽光☀️充足,讓人心情愉快。
餐廳裝修很有趣,有著各種不同的引言,引發你的思考,也讓你從忙碌的生活中輕鬆一下,笑一笑心情舒暢
菜式名字可愛:[泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯]這個份量不️了!
炒滑蛋接近鋪滿整個碟子,中央的泡菜豬肉片也絕不少,配以底下的紫菜碎韓國飯,簡直了性價比。另外點了[有得食手打漢堡仲想點]是芝士漢堡,附送薯條,連餐飲才$88。完全融好的芝士披在多汁的漢堡扒上,絕配。
飲料方面點了個豆腐咖啡☕️,豆腐雪糕不太甜,豆味香濃,餐廳分開上糖漿,可自己調甜度,我喜歡這點的細心❤️
⭐️性價比:4/5星
人均:$100港元

感謝 hkrestaurantfoodie

去過嘛嘛地嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣