“人氣嘛嘛地”
嘛嘛地的評論

嘛嘛地
香港排名第36 (共13,988家餐廳)
價位: US$6 - US$26
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年6月27日 透過行動裝置

呢間人氣嘛嘛地,食過就知佢簡直係掂掂哋,今日就同朋友嚟食下呢間人氣餐廳,沿住樓梯上一樓,就見到唔同嘅潮語,別有風格
餐廳坐無虚席,裝修創意十足,幸好一早訂咗位,等咗十分鐘就可以入座。
餐牌嘅設計都好有創意,夠幽默
點解個個都叫軟殼蟹比蕯㗎
Pizza薄脆,烤得十分香脆,千島醬配菠蘿、蟹柳,仲有層薄薄芝士薯蓉,主角軟殼蟹原隻放係pizza正中間,夠哂突出,軟殼蟹卜卜脆,蟹肉鮮味
平凡到冇得再平凡既洋蔥圈
洋蔥圈份量都幾多,金黄香脆,又唔油膩,仲食到清甜既洋蔥味
手工紫薯窩夫
用紫薯造既窩夫,香脆厚身,配合紫薯蓉一齊食,唔太甜,仲有牛奶味好濃既自家製雪糕,好食到唔停得口
呢三款都係超水準之作,仲有其他好多款,我哋都好想試,一定要下次再book定位,再嚟食

感謝 Ceciho123

2020年6月21日 透過行動裝置

聽講好難book位嘅Mamaday,一來design夠晒型格又特別,一入到黎幾乎每個角落都係打咭位二來好多人都話食物質素高,唔係齋玩gimmick野,食物唔係mamaday架重點係佢仲係人氣黃店集合左呢三大元素難book位完全唔意外喇午餐時間menu嘅每一款主食都可以轉套餐有飲品~

◾️點解個個都叫軟殼蟹pizza架 • $138
炸軟殼蟹十分肥美厚肉切開中間仲有膏size比平時食開果啲大好多,Pizza係比較脆嘅薄餅底,上鋪左菠蘿同蟹柳,配上千島醬十分開胃!

◾️有go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 • $128
個名咁多蟹,當然意粉入面都好多蟹有蟹膏、蟹肉、蟹鉗、蟹籽呢款意粉本身係冇乜醬汁,比較乾身,用上大量蟹肉令每一柱意粉都沾上蟹肉,香濃鮮味十足,蟹鉗都幾鮮甜
◾️自家製手工蛋糕 • $28
今日只有呢款抹茶紅豆芝士蛋糕,芝士蛋糕有3層,第一層係抹茶芝士、中間係紅豆芝士、最底係消化餅餅底,仲有花瓣作點綴抹茶味道入口回甘,口感都幾幼滑,整體唔會太膩。

◾️無糖紅茶
紅茶唔係hea野,味道十分芳香清新,唔會苦澀!

感謝 sinsinyym
2020年6月20日 透過行動裝置

終於去左試呢間人氣cafe,平日下午去都差不多爆晒,一上樓梯已經有好多創意又有玩味的裝飾,色彩繽紛,打卡一流,連菜式名都好搞鬼同新意架,雖然佢個名叫Mamaday,但人氣同食物質素
都係唔嘛嘛地架,仲要係黃店,好值得試試

點解個個都叫軟殼蟹比薩㗎? $138
pizza上有大大隻軟殼蟹,賣相好吸引,
而軟殼蟹炸得好鬆脆,加上芝士、千島醬、菠蘿同薄脆的餅底,呢個配搭好好味,正呀

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$128
唔覺意又揀左有蟹的野食因爲呢個都好吸引,意大利扁麵配上蟹膏﹑蟹肉同蟹籽,蟹味濃郁,十分鮮味,推介呀!

感謝 caroljai26
2020年6月20日 透過行動裝置

過左peak season唔駛OT, 可以準時放工跟老公食個dinner! 老公揀左呢間係鵝頸橋附近既本土小店餐廳。裝修工業風幾特別,當然要支持一下小黃店!

餐牌好特別係用皮製既,幾有心思。

餐牌食物介紹好鬼正,幾有創意貼地的!我們點算了小食雞翼、pizza 和甜品

蜜糖芥末雞翼
雞翼皮帶脆口幾野味,芥末醬濃有點刺鼻,加入蜜糖及香草甜甜地中和了刺鼻感,味道豐富。

明太子薯條

明太子薯條
帶咸香的明太子味道不遜於黑松露,個人第一次食這樣的配搭,夾之餘薯條還很香口野味呢,明太子醬份量很足

軟殼蟹pizza
個人覺得很滿意的一款pizza, 餅底是薄脆款加入芝士、菠蘿、蟹柳及很贊的原隻軟殼蟹幾足料,軟殼蟹炸粉一d都唔厚口感酥脆,好食

心太軟
熱騰騰端出來濃濃的朱古力味不會太甜,口感軟滑配上海鹽雪糕,咸加甜的味道很特別!員工還很貼心,入坐時告知他們明天是老公生日在他們安排了甜點上寫了happy birthday呢!

感謝 Bobolace
2020年6月19日 透過行動裝置

#哇係鴨肉喇沙蛋麵呀($98)
個名...完全唔係佢上菜嘅時候我嘅反應
因為我以為係平時食開嗰啲喇沙湯麵 以為比錯咗
味道好特別 比平時嘅喇沙多咗一重creamy口感
不過都幾辣 唔食得辣嘅人唔建議叫
而且鴨肉得兩件 同意粉嘅比例可以改善下
#真心冇乜驚喜黑松露意大利扁麵($106)
個名同現實不符嘅 因為好好食 好有驚喜!
面頭有一棵炸過嘅金菇 朋友話似蜘蛛
意粉裏面仲有其他菇 吸哂忌廉汁
黑松露醬喺面頭 食嘅時候記得撈勻佢
意粉口感彈牙 不過可能因為忌廉汁重 容易覺得滯
#脆炸洋蔥圈(跟餐加$28)
份量比我哋想像中大 大約10幾件 兩個人分啱啱好
外皮酥脆 唔會太多粉 擺耐左都唔會淋 呢個價好抵!
#美式咖啡 (跟餐)
#朱古力牛奶($48)
咖啡就正正常常冇乜特別 個餐包埋
朱古力奶嘅朱古力味超濃郁 入口滑順唔苦
用經典嘅萬壽無疆杯上 (雖然寫住一般)
面頭仲有一層可可粉 好似一個盆栽 賣相好有心思
甜度適中 飲晒成杯都唔會覺得好漏

感謝 eatwith4feipor

去過嘛嘛地嗎? 請分享你的經驗!