“高質黃店之選”
嘛嘛地的評論

嘛嘛地
香港排名第42 (共13,941家餐廳)
價位: US$6 - US$26
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年6月4日 透過行動裝置

想食呢間餐廳好耐,不過一直都好爆場,今日終於book到位食晏晝啦!:P

Set lunch來講唔算好多選擇,不過佢仲有另一本Menu可以散叫~

牛肉漢堡係手打架,好有牛肉味!唔會煮得過熟,配埋炸洋蔥圈同埋芝士等等嘅配菜,好食:P

天氣咁熱,所以我哋叫咗個冷烏冬~ 烏冬超級有咬口,配埋明太子醬同埋蟹柳絲,冰冰涼涼好開胃!另外仲有幾舊炸雞,夠熱又夠脆!

朋友叫咗杯抹茶沙冰,一開頭仲驚會好甜,點知佢唔甜不特止,仲有微澀嘅抹茶味~ 完全滿足到抹茶控呀~

見佢呢個咁特別就叫咗黎試吓,應該係用豆漿或者豆奶去沖咖啡~ 味道都幾夾,仲有個豆腐雪糕係上面,清清地咁幾好味

另外我哋仲加錢叫咗抹茶窩夫~ 價錢平平哋但係絕對冇欺場!上枱先發現原來仲有海鹽雪糕,芝士醬同埋紅豆蓉:o鹹鹹甜甜咁,每一啖食都有驚喜:o 夠晒特別但係又好Match!

少有嘅高質黃店,一定要再Encore!

造訪日期: 2020年6月
感謝 foodiepingping

2020年5月26日 透過行動裝置

記得半年幾前食過第一次依間mamaday之後一直念念不忘 除左因為係黃店之外仲因為食物質素真係好高!上星期帶媽媽去食諗住食返之前個勁惹味既泰式辣烏冬,但賣曬‍♀️ 好在其他野都完全無令我失望
▪️夏日熱辣辣慢煮炸雞明太子烏冬($92)
由港鐵站行過去餐廳呢段路真係熱到 好唔容易等到位入咗去真係叫反個冷烏冬食下先! 明太子醬汁超濃郁,加上烏冬口感彈牙,成件事好爽。雖然烏冬行fresh路線,但炸雞嘅配搭一樣match。
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️避風塘style肥牛蛋包飯 ($108)
份量十足!大約用左3 4隻蛋製成既蛋包飯,肥牛更加有大約十多片,依個份量真係夠兩個細食既女仔分 炸蒜粒香脆可口,好惹味,不過我本身expect佢會辣啲
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️焦糖脆脆窩夫(lunch+$38)
係我呢個勁鍾意食甜嘅人眼中,依個窩夫係要比爆分!焦糖脆脆十分香甜,海鹽雪糕帶出更濃奶味。
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️
〰️
▪️脆炸魷魚圈(lunch+$28)
Mamaday (銅鑼灣)
銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓

感謝 amber1117
2020年5月26日

之前曾幫襯過霎西街的「Mamaday」,感覺很不錯。餐廳的名字改得甚有意思,「嘛嘛地」,既謙虛又不自滿,加上店子風格向來惡搞抵死,玩味十足,令人印象深刻。

這天好友邀約我去吃下午茶,第一時間便想到這間 Café。雖然已經有好一段日子沒來,但感覺始終如一。很喜歡這裡的環境,裝潢獨樹一格,氣氛舒服自在,而且侍應服務親切,解釋詳盡,讓人未開始用餐,已經對餐廳充滿好感。

食物走親民路線,定價不高,有沙律、雞翼、薯條、薄餅、飯麵及甜品等,而且有部份菜式更注入了新元素,最啱熱愛歎 Comfort Food 的朋友。

我哋點咗蜜糖芥末雞翼 ($68)、炸洋蔥圈 ($65) 同軟殼蟹比薩。

蜜糖芥末雞翼 ($68),雞翼不算很大隻,但分量十足,而且做得好有水準,香甜的蜜糖加微嗆的芥末,甜辛交錯,味道融和,既香口又惹味,絕對是令人無法抗拒的美食,喜歡吃雞翼的朋友必試!

炸洋蔥圈 ($65),洋蔥圈新鮮即炸,上檯時仍熱烘烘,而且外形頗美觀,面層炸至金黃酥脆,口感甚佳。輕輕咬下,入口帶著濃濃的洋蔥甜味,令人忍不住一口接一口,吃個不停。

炸軟殼蟹比薩 ($138),Pizza上面有原隻軟殼蟹,再加上千島醬同菠蘿,賣相吸引。批底薄身,吃時還熱辣辣,入口激脆。軟殼蟹炸得好好食,金黃香口,乾爽唔黐油,連殼也可食埋,而且最搞鬼就係批内有一層薄薄的薯蓉,每一啖都滋味無窮。

餐廳非常受歡迎,就這天所見,入座時雖然已經過了繁忙時間,但仍然不停有食客等位,可見人氣之旺。

感謝 mjqueen7e
2020年5月23日 透過行動裝置

碰過兩次門釘終於食到呢間個個都話唔係麻麻地咁簡單嘅黃店

裝修好有風格連個menu, 用嘅餐具都非常有心思!!☺️覺得好靚呀餐廳用左連儂牆來做間隔, 大家可以寫memo

我地lunch time去叫左一個set, 同一個signature pizza

. 點解個個都叫軟殼蟹比薩架 . $138
大佬真心想知點解所以就叫左因爲個pizza真係烤得好薄好脆上面有好juicy嘅菠蘿重點係個隻好大隻嘅軟殼蟹呀!!! 好脆好好食仲有蟹膏 加埋千島醬正呀芝士仲有拉絲

. 夏日熱辣辣慢煮炸雞明太子冷烏冬 . $92
夏天食呢個凍烏冬真係唔錯烏冬份量都幾多幾彈牙, 撈埋明太子汁好食又有少少辣咁幾開胃, 炸雞唔會好粉食落ok仲有好多蟹柳tim

Set drink可以揀americano/black tea, menu飲品可以-$20!! 當然唔執輸試下啦

. Chocolate . $48
個杯好靚, 鋪滿可可粉嘅面勁吸引☺️☺️飲落唔會太甜

. 焦糖脆脆咖啡沙冰 . $48
見到有焦糖脆脆覺得好吸引一定要叫!飲落好似starbucks d frappacino咁真係好耐無飲過starbucks, 呢杯好似!! 飲落唔會太甜有咖啡味☕️留意返要快d食d脆脆原來會溶

仲有好多野想食同飲, 會再去食不過真係好難book位tst都有分店, 好似旺角遲d都會再開!

推介: (最高5星)

感謝 lifeforfooood
2020年5月22日 透過行動裝置

果然係出名黃店,平日晏晝時間嚟成個場都爆曬!如果想食記住book位!玩味十足嘅食物名,再加上好多視覺刺激嘅裝飾!
淡淡蟹肉青咖喱pizza
冇諗過係蟹柳絲咁多,而且亦都唔會好淡味!另外配上祝了芝士薯蓉同埋淡淡嘅青咖喱味!另外大讚嘅係夠薄夠脆嘅Pizza底!
唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
即使係半條鰻魚份量都好大!而且個蛋好滑、好有蛋香味
焦糖窩夫
Lunch set 可加$38叫一個窩夫,窩夫外脆內軟,配上海鹽雪糕同焦糖脆脆好夾!

感謝 Tifff_foodie

去過嘛嘛地嗎? 請分享你的經驗!