“創意十足mamaday☺️”
嘛嘛地的評論

嘛嘛地
香港排名第30 (共13,782家餐廳)
價位: US$6 - US$26
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

之前同朋友聚會提及過呢間餐廳,今日特意過嚟試下佢哋嘅午餐有冇朋友講嘅咁正
門面貼左好多好有創意嘅裝飾,店面嘅裝飾亦充滿玩味感覺,整體就似一個主題Cafe一樣餐牌食物選擇尚算多,而且配搭幾特別,好多都係未試過而又想像不到的配搭
蕎麥麵沾魚露配蜜汁香茅豬頸肉~
幾特別嘅配搭,類似東南亞與香港口味的fusion菜,整碟以沙律為主,加入紅莓藍莓等等帶有酸甜味的生果,配搭沙律菜,感覺十分清新而且開胃配搭脆脆嘅蝦片估唔到又幾夾☺️蕎麥麵大概係一啖份量,鹹鹹地味道幾特別,不過份量比較少~香茅豬頸肉新鮮濺起,外皮小小香脆,內裏肉質油脂較為豐富,富油香,而且爽口
夏日熱辣辣慢煮炸雞明太子冷烏冬~
估唔到明太子加入麻醬拌烏冬味道又幾夾,味道帶有少少酸甜味,有醒胃感覺,而且烏冬凍食比熱食較為彈牙,配合外皮炸得香脆嘅炸雞一齊食有兩種唔同層次嘅感覺而且賣相都好fresh☺️
你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?~
第一次見益力多加柚子嘅配搭,估唔到柚子嘅酸甜味道加入益力多味道原來又幾夾,不過益力多味道比較出,而且因為製成沙冰所以味道沒有想像般濃烈,適合不喜歡太甜嘅人,夏日炎炎可以refresh一下☺️
無糖紅茶~
可以跟餐配搭,天氣咁熱當然要叫杯冰茶,無糖正適合我呢啲唔鍾意太甜,而且紅茶嘅少少苦澀味可以中和返肉膩感,感覺無咁濟~

感謝 tummyfoodie

Mamaday 也開了好一段時間了吧,想吃十多萬次也從未成功,朋友J 很叻地早一星期訂了午餐的位置,終於終於都可以吃到了啦,好感動。店面的裝修都是花了很多心思,滿滿都是玩味的風格,還有很多文宣之類的佈滿在整家店內。 我們很快地便決定點lunch set,因為懶也餓了,後來發現很多人都是單點,但點set 應該比較開心吧。
虎蝦哈HA 欖油蒜香辣扁意粉 $126
這是朋友J 點的意粉,扁意粉煮得不錯呀,超彈牙的,蒜香是爆炸的濃烈,但只有微微的辣,幾乎吃不出來。主角大蝦是有三大只,蝦肉是爽彈的,完全不梅,很不錯。
夏日熱辣辣慢煮炸雞明太子冷烏冬 $92
這是大熱天吃真的很合適,冷烏冬的份量也不少,伴了明太子汁吃起來不會太單調。另外炸雞很大方的有六舊,很日式的味道,而且雞肉是不鞋的,超滑和有點汁,皮也不會太炸太乾,很好吃。
抹茶比利時窩夫 $38
午餐可以加配比利時窩夫,有抹茶、焦糖和紫薯可以選,我們怕漏便選了抹茶。除了窩夫本人外,還有雲尼拿雪糕,煉奶和超好吃的紅豆蓉,怎樣配都可以。窩夫是有點外脆內軟,質感很好,不是超飽肚的那種,所以當飯後甜品吃是最合適不過。

1  感謝 Alice C
3 週前評論 透過行動裝置

由上樓梯個刻已經覺得有品味,因為我見到其中一張poster 係one of my favourite movie!!!好感已經大增!

餐廳間格做得非常好,除左距離夠遠,每張台都有張小屏風,夠晒私隱度,得閒仲望到街景,細心留意既話每樣佈置、所有語句都係有意思的,無論係環境同食物,都係同朋友lunch time 既小確幸,因為真係好舒服。

Menu 已經夠趣怪,叫左個”有得食手打漢堡仲想點” 同埋”肥牛蛋包飯” set,加埋甜品waffle 同cake 各一。

見到個蛋包飯真係好震撼,D牛肉多,砌到成座山咁,D飯有埋肉汁,好好味呀。

漢堡配埋薯條,好典型既美式薯條,非常香脆。手打漢堡果然JUICY D,又嫩又軟既感覺,配埋脆口既包,異常地夾

最期待既甜品終於出場啦! Waffle 好脆,雪糕藍色好特別好吸引! 再加上焦糖脆脆,但完全唔會太甜同太多,岩岩好

個cake 係士多啤梨cheese cake,香濃芝士又有酸酸甜甜既士多啤梨味,又係配得岩岩好,仲有配紅茶解解膩,非常完整既set。

野食樣樣足料又好味,點會係mamday!!!與想像不符!!而且度度打卡位,真係人流冇斷過嫁,一定會再幫襯,因為此店真係好有態度同gimmick!!店員全部都好好人又靚仔靚女!!

感謝 wing37op

今日帶家人再訪這間食店,食店嘅裝修都同上次分別唔大,但牆上面多左唔小牆貼,同因為疫情嘅關係,桌子多左個紙板分隔食客☺️令到餐廳更顏色豐富
店員安排我地住窗邊,由於陽光透光窗可以提高室內嘅透光度,天花掛左唔少乾花,營造到令人放鬆嘅感覺
餐點方面,以西式,意大利菜同創意菜為主。餐牌上放左唔少心思。大家可以細心睇下餐牌,玩味十足

我地叫左一個軟殻蟹pizza,蜜糖芥末雞翼,宇治抹茶窩夫同一杯焦糖脆脆咖啡沙冰

軟殻蟹勁大隻,係即炸,食落外脆內軟,仲有啖啖鮮味。pizza 係簿批黎,食落有2種芝士,仲拉到絲,仲有少少薯仔味好夾

蜜糖芥末雞翼食落係單骨雞翼,雞翼沾上甜甜辣辣的醬汁,好好味,炸得好脆肉嫩,有肉汁。

宇治抹茶窩夫,窩夫個做型好靚,4件窩夫整齊排好,紅豆容唔會太甜,有芝士奶油cream同豆腐味嘅雪糕,抹茶嘅味道好濃,好正,可以自己揸上唔同嘅topping,我就喜歡熱熱嘅窩夫搽上雪糕,食落更有層次,抹茶控必點

焦糖脆脆咖啡沙冰飲落好冰凍,消暑一流,咖啡好香濃,上面有焦糖脆脆,食落甜甜地,味道好似脆脆嘅叮叮糖幾好飲

造訪日期: 2020年4月
感謝 kaling1119
3 週前評論 透過行動裝置

這間 Mamaday, 淨看餐廳名字已經十分搞笑, 但餐廳佈置與及餐牌菜式名稱也同樣搞笑。
叫了「辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯」$118,豬頸肉微辣爽口 ,肉碎超多,再加上滑蛋與蕃茄,已經超過整碟的三分二 size, 誇張得很。
「避風塘style肥牛蛋包飯」, 超多肥牛和粒粒炸蒜,吃起來很有咬口。 這餐廳的蛋包飯做得十分出色,蛋漿嫩滑,像裙擺一樣把飯蓋著,好看又好吃。
午餐附送了一杯美式咖啡,及只需加$28可換脆炸魷魚圈,魷魚肉質彈口,炸得酥脆,裝滿整個籃子,更是超值之選。
這餐廳 size 不大不小,每一個角落都有一些充滿趣味性的字語,是與朋友聚會閒聊的好地方。

感謝 fattyfamily

去過嘛嘛地嗎? 請分享你的經驗!