“大眾化的法國菜”

Odelice! (尖沙咀分店)
1/25(週一)
20:00
香港排名第29 (共14,740家餐廳)
價位: US$19 - US$45
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年12月11日 透過行動裝置

上星期和朋友到尖沙咀,晚餐時分路經了這一間平時門口很多人等候入座的法國餐廳,剛好當日人流不算太多,我和朋友想也不想便決定進去一試

餐廳菜式選擇不少,但是主菜已經有漢堡包意粉和肉類選擇,而且價錢亦不算太貴,更有誠意的是他們還有二人分享主菜

生牛肉他他,習慣了每逢有生牛肉提供的餐廳都會點,因為生牛肉是最能夠顯示餐廳對食材的要求,這一道生牛肉並沒有失望,牛肉的質素十分高,肉質鮮嫩重牛肉香,配搭他們的調味和法式麵包,是一道非常開胃的餐前小食

主菜點了他們的經典漢堡,同樣沒有失望,包皮烤得香脆,另外漢堡扒份量不少非常厚身,配搭他們香濃的芝士,是一款味道有層次和高質素的漢堡

朋友特意點了一款香烤盲糟魚分享,同樣沒有失望,魚肉非常嫩滑,而且配搭檸檬和蔬菜作調味,多了一份清甜的層次,值得推薦

最後甜品點了血橙燉蛋,香橙的酸甜配搭了燉蛋的清甜,令到這套甜品的甜香味道帶有層次感,為這道感覺良好的法國餐畫上圓滿的句號,絕對會再來的一間餐廳

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 VankoC1

2020年11月24日 透過行動裝置

天氣好,陽光普照,一於搵返間開揚嘅餐廳食個brunch放鬆吓依家香港嘅鬱悶情緒。嚟到尖沙咀The One ,見到4樓有間法國餐廳Odelice,佢嘅格局正合我意。

Brunch set種類多,包餐湯或飲品一杯,另加一份主菜,由幾十元至百零元就有一份,都算抵食。

Crab cake benedict

兩隻63度溫泉 蛋表面微微焦,內裏流晒黃,溫泉蛋大大隻黃,蛋香四溢,下層被自家製酥炸蟹肉餅墊起,酥炸蟹肉餅全是蟹肉,鮮甜得嚟又夠香口,兩樣一齊再沾上法式荷蘭醬汁食非常配合及滋味,更以新鮮嘅沙律菜伴食,感覺不俗。

Ribeyes steak and fries
肉眼牛排來自新西蘭嘅草飼牛, 肉質鬆軟,夠juicy, 生熟度剛好,沾上牛肉醬汁更加惹味。

凍咖啡、凍檸檬茶(糖漿、鮮奶另上)

套餐不包甜品,所以我哋自行附加咗一份甜品

蘋果檸檬磅蛋糕配士多啤梨果蓉和雲呢拿雪糕。

呢份甜品份量十足,有兩大件蛋糕,一人一件,食完非常飽。蘋果檸檬蛋糕檸檬味比蘋果味突出,食落較清新而且開胃,外層焗得脆脆地,入面蛋糕質地唔似海綿蛋糕,比較實淨,是我喜愛的一種。以士多啤梨果蓉及雲呢拿雪糕伴食,甜甜酸酸,有非常滿足嘅感覺。

造訪日期: 2020年11月
感謝 pingpingcspchow
2020年11月20日 透過行動裝置

整體黎講 好滿足既一餐
一定會再番黎幫襯

感謝 ver0n97
2020年11月20日 透過行動裝置

曾經在灣仔用過晚餐。對於呢度的法式可麗餅猶如玩sims在家大廚一樣,精緻可口甜品。
但最吸引的是松露薯條。
今日用brunch在the one商場,靠住的另一邊少少落地玻璃的美感以及陽光灑入,其實知道呢度有分店就試一試早午餐的菜品。
差啲失望,因為原來松露薯條是下午夜晚時段先有,不過多謝服務員貼心同廚房溝通。都為我可以點到。
松露薯條有咩特別呢?|黑松露薯条配松露蛋黄酱^
因為佢本身黑松露粉末以及配製的蛋黃醬。
熱愛卡路里在秋冬呢個季節,早午餐配搭一杯果汁。
|牛油果,青瓜,蘋果汁^
主食試左又一個松露大餐,|黑松露蘆筍意粉^配搭三文魚。
呢個奶油同松露配搭的完美,意粉以及奶油膩而爽滑,味道濃烈,食完口腔味蕾充滿黑松露味道。
最後甜品系選擇|士多啤梨可丽饼^
士多啤梨並不是當季,但可麗餅一直是法國甜品招牌的,例如去酒樓會叫點心。
可麗餅的製作可想而知,蛋皮的構造,但加上法式自己的創意。就變左另一種精緻甜品。
奶泡泡鬆軟,不會覺得甜膩。。。一個早午餐的放鬆,在呢餐松露大餐短暫而輕鬆解決。夠鐘繼續商場shopping。

感謝 HKdorawei
2020年11月20日

本小姐一直喜歡法國的文化
目前未能出遊
只好在香港找一家吸引的法國餐廳慰藉心靈

Odelice!在 the one的分店是我們的選擇
地利方便,格調休閒優雅
玻璃門的通透質感格外迷人
趁陽光明媚,來嘗我法國風情

鮮蟹肉闊條麵with自製蟹肉濃湯汁
一梳梳的蟹肉非常鮮甜
香濃蟹汁下更混入蟹肉
令闊條麵都沾滿蟹香
帶來典型歐式pasta麵粉的香氣

經典肉眼牛排配薯條
肉眼牛排份量大,肉質嫩滑
多汁兼具濃濃牛香

好好享受從天而降的燦爛陽光
誠一樂事

感謝 applepeggy

查看過Odelice! (尖沙咀分店)的旅客也查看過

去過Odelice! (尖沙咀分店)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣