“Chilly place”

Odelice! (尖沙咀分店)
10/30(週五)
20:00
香港排名第26 (共14,312家餐廳)
價位: US$19 - US$45
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

尖沙咀出名多嘢食 之前係呢間餐廳食過午餐 見質素都ok 所以同朋友嚟咗呢度食dinner

星期日至四5pm-8pm係happy hour 所以cocktail有特價 我叫咗一杯夏日熱情特飲 裏面有伏特加 熱情果 橙汁 檸檬汁等 酸酸甜甜帶有少少酒味 好適合女仔飲

另外叫咗個虎蝦沙律 分量都幾大份 裏面啲蔬果好新鮮

另外叫咗個牛扒 會配埋薯條 牛扒叫咗medium rare 生熟控制得幾好 牛扒食落唔會un 有牛味

另外叫咗是日煎鮮魚 當日係跟三文魚 塊皮煎到香脆 魚肉唔會過熟 另外會跟埋蕎麥珍珠米同埋菠菜 食落即刻覺得好健康

同時亦叫咗個帶子蕎麥薄餅 裏面除咗有四隻大大隻嘅帶子之外 亦有啲由煙肉炒起嘅雜菌 配埋蕎麥薄餅 煙煙靭靭得黎又帶有少少脆 都幾特別

最後兩人埋單813蚊 價錢算可以接受
另外The one而家仲做緊一啲promotion 消費滿一定數額會有現金券派

造訪日期: 2020年9月
感謝 haileychui

2020年9月11日

很久沒有在假期出去吃東西了!有種釋放的感覺!太興奮了!
這天在尖沙嘴逛商場,到了要醫肚的時候,就去了Odelice,之前吃過那邊的晚餐,很不錯,這次試試周末早午套餐!
套餐有湯或飲品,再加上自選主菜,brunch來說,選擇有好多!
因為沒有吃早餐,所以我們點了三個菜式!
是日餐湯有雞湯!清甜的味道,有蔬菜粒,想不到西餐會有雞湯,很特別!
煙三文魚蕎麥薄餅
一直都很喜歡法式的crepe,這個帶點脆口的鹹味crepe,加了蕎麥粉,感覺更健康!比起甜味,這個更吸引我!材料好豐富,很多嫩菠菜,厚切的煙三文魚,加上水波蛋,完美的配搭!
香酥蟹肉餅班尼迪蛋
平時通常食煙三文魚或者牛油果egg benedict,見到有蟹肉餅,好特別,就點了!蛋上面有好開胃的法式荷蘭醬汁,酸酸地,超多蛋汁,蟹肉餅好足料,好厚,外層炸得酥脆,伴上荷蘭醬汁和蛋汁,鮮味,非常滿足!
經典肉眼牛扒配薯條
這天好想吃牛,點了個肉眼扒,新西蘭草飼肉眼牛扒,牛味濃,medium,口感軟硬適中,煎得好香不乾,還有肉汁,點牛肉汁一流!
薯條非常之脆!
整體食物好好,環境亦非常舒適!

造訪日期: 2020年9月
感謝 catthinlee
2020年8月13日

呢間法式餐廳晚市就食過幾次,下午茶時段就真係第一次

見佢套餐有咸(主食)或甜品選擇,連扒都有得鋸,配飲品一杯

唔想食咁飽就懶係嘢叫個沙律啦.................點知......................呢個香草烤鷄沙律 ($75),份量同晚市都差無幾喎

顏色繽紛,輕易引人食慾,材料相當豐富,包括烤鷄,牛油果,鷄蛋,車厘茄,爽脆沙律菜及兩片麵飽,作為午餐都仲得

醬汁係以蜜糖芥末醬,入口甜甜地幾好味; 烤鷄份量都唔少,烤得皮有少少脆度,而鷄肉亦已調好味道; 仲有我最愛嘅牛油果,香滑柔軟,加埋烚蛋片,食完真係相當飽肚!

另加$12可以轉鮮奶咖啡,呢$12一定唔好慳,入口相當香滑,仲有舊LOTUS甜餅,更加滋味!

呢餐下午茶餐,性價比相當高呀!

造訪日期: 2020年8月
感謝 gingerszeto
2020年7月23日 透過行動裝置

餐廳在The One中層,在門口就見到成間餐廳都系用落地大玻璃,空間感很大,而且我來的時候是黃昏時間剛好見到斜陽漸漸落下的景色

Drink Menu選擇有很多,特別的有新鮮榨果汁、花草茶、法式酒等,我們試了新鮮蘋果茶配法國蜂蜜,沒想過是一大壺蘋果茶,新鮮榨沒有加糖更飲到蘋果的清香,蜂蜜加Biscuit亦都帶出甜味

頭盤先來過牛油果他他,牛油果上鋪滿一層口口的蟹肉,裡面混入少許蕃茄粒增加口感和食慾,底下牛油果調味適中,牛油果控一定喜歡

鵝肝配多士
再來一個豪華頭盤,這個鵝肝多士是冷盤,比起煎的鵝肝沒有那麼油膩,但鵝肝味依然非常重

極致羅西尼牛扒
一開始我是被鵝肝吸引,香煎鵝肝本來就焦點,加上200克的牛脊肉,肉質嫩滑,我叫七成熟牛扒煎得剛好,牛肉面配上少許蜜糖配搭得宜
順帶一提,底下的香滑薯蓉實在非常出色有驚喜很好吃

造訪日期: 2020年7月
感謝 hka3102003
2020年7月23日 透過行動裝置

最近疫情又死恢復燃, 不過都無阻我同女朋友食好西的習慣!
今次我地去到尖沙咀的Odelice!
地點方便, 位於The one 四樓。
餐廳環境優美, 想必香港繁榮之時一定要大排長龍, 但今日卻冇乜人等候。

我同女朋友分別點了一個
Ribeye steak & Fries 及Asparahus & Black truffle spaghetti
分別是$155 和$140
再配上兩杯set coffee, 我點了一杯拿鐵, 女朋友就是Mocha。
肉眼調味得剛剛好, 完美, 我們點了五成熟, 可是有一點點overcook了。
意粉方面是黑松露的, 完美的味道, 十分推介!!
咖啡方面, 不過不失, 勝在划算!! 但建議大家可以點熱咖啡, 因為拉花拉得非常好看!!

整體而言, 餐廳在香港尖沙咀這核心地段, 不貴! 很抵食!
將來我會再來試試晚餐!

造訪日期: 2020年7月
感謝 kwokclaw3

查看過Odelice! (尖沙咀分店)的旅客也查看過

去過Odelice! (尖沙咀分店)嗎? 請分享你的經驗!