“好味道泰菜 不遜於九龍城”
亞萊泰的評論

亞萊泰
線上訂購
香港排名第4,152 (共13,979家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年6月30日

Family Day爸爸媽媽話想食泰國菜,於是就帶左佢地去食呢間平時都有食開既亞萊泰。 呢間野啲野食水準絕對唔差,而且價錢合理,晚市多數會有一個特價菜可以選擇(多數係魚/生蝦/串燒)。 仲有就係餐廳環境都好乾淨,比人感覺好舒服,位置就係淘大商場附近,都算係十分方便,想食泰菜既朋友們都可以一試。

造訪日期: 2020年5月
感謝 Hangggg33

2020年4月28日

亞萊泰 Aroi Thai
今次黎到淘大花園食飯,呢間叫亞萊泰既泰國餐廳
免收加一,抵食!水準唔錯!
今日叫左個二人套餐 $298 包小食盤,湯一款,4款主菜選1仲包一碟炒菜~
仲有4件甜品
泰式小食蝦餅,春卷都夠脆,蝦餅厚身肉質夠彈牙
蟹肉魚肚湯,養胃滋潤,份量夠飲四碗~
半隻海南雞,去骨,淡淡肉,雞味濃郁,係個黑醬汁唔夠濃味~
整體水準都唔錯
炒通菜,可選馬拉盞炒或蒜溶炒,炒得脆綠爽口,微微帶少少辣,好開胃~
最後甜品係班蘭糕同椰青糕,椰青糕透明質感,中間有椰肉絲,透心涼
整體水準都唔錯,仲要免加一,呢個時勢值得推介
外賣仲會有特價添,可以過黎試下

造訪日期: 2020年4月
2  感謝 alex lam 林
2020年3月17日

久唔久就去下淘大,次次經過依間都望到多人等位,店內環境乾淨燈光柔和坐得舒適,二人套餐份量頗多,加埋炒飯足以三人食,今次終於一試,味道又唔錯有點驚喜。

二人套餐 $298

套餐:迷你泰式小食拼盤
春卷外皮香脆菇餡料多,蝦餅彈牙有嚼口食落唔粉,香料魚餅啖啖滋味,鳳凰丸皮脆肉香,蘸埋泰式辣醬酸酸甜甜,令人食慾大增。

套餐:大頭蝦冬蔭功湯
湯味酸辣十分醒胃,少少辣有點搶喉,大頭蝦一開二,蝦肉彈牙新鮮貨色,湯料有大量秀珍菇,口感偏滑爽口,令個湯飲落更立體。

套餐:招牌咖喱海中寳
18吋法包有整張枱長有點誇張,法包鬆軟鋪滿了令人流晒口水的咖哩蛋漿,以及魚塊、蝦仁、墨魚仔等海鮮材料,豐富主餐令人大塊朵頤。

套餐:蒜茸炒通菜
通菜幼嫩爽口充滿蒜香,清清地不鹹不油膩的健康菜。

套餐:甜品
有奇亞籽大菜糕、斑斕糕和糯米千層糕, 整體味道清新不甜膩,唔錯。

泰燒豚肉丸生菜包 $48
平時食開生菜包肉碎,轉了豚肉丸又幾特別,口感截然不同,肉丸外皮脆咬落多汁,配料有子薑、蒜片和辣椒碎,最愛生菜包住豚肉丸加子薑,口味清新無咁油膩,好味抵食超讚。

泰式菠蘿海鮮炒飯 +$50
炒飯乾身粒粒分明,用上新鮮菠蘿味道清新,可惜菠蘿肉太碎食不到果肉,配料有肉鬆、腰果、甘荀粒、提子乾、臘腸粒和墨魚仔等,口感豐富啖啖驚喜。

造訪日期: 2020年3月
感謝 cargolam
2020年2月26日

餐廳幾闊落,而且光猛,仲有唔少梳化位,坐得幾舒服!

泰式明爐烏頭-烏頭夠晒大條,係個爐上面滾下滾下,食得特別滋味!湯汁酸酸辣辣,魚肉嫩滑,係幾好味架,但對我來講太刺激,留返俾姊妹們慢慢食!

馬沙文牛腩- 有咖喱嘅香味,但係又唔會太辣!牛腩煮得夠淋,連著小小肥,入口溶化,點埋蒜蓉包,超超好味!

蒜茸包- 包身係軟軟嘅塗滿蒜蓉牛油,邊位小小脆咁用嚟點咖喱簡直係一流!

咸魚椰菜苗- 菜苗炒得爽口,加埋鹹鹹香香嘅味道,抵食又好味。

泰式大頭蝦粉絲煲- 大蝦頭爆多高,蝦身又大隻,粉絲吸收左蝦嘅鮮甜味,食埋呢個就真係好飽啦!

芒果糯米飯- 糯米飯上枱熱辣辣出晒煙,煙煙韌韌,配埋小小凍嘅芒果再加啲有花生碎嘅椰汁,我只可以話,果然冇叫錯你!

造訪日期: 2020年1月
感謝 fullmoon128
2020年1月11日

過節不是中餐就是西餐,平日換換口味也好,九龍灣德福這家泰菜店外正播放著飲食節目推介的片段,於是一試。 一個298的二人餐看似豐富,但同行友人想要飯,店員提醒叫二人餐便可以優惠價50元加菠蘿炒飯,比單點便宜了1/3呢,加泰式特飲還有買一送一優惠! 入座即送泰式蝦片,比印尼的落脆,帶微辣

最先上的是泰式滷水無骨豬手  :  下面用椰菜墊底,既可吸油亦增加了一點新鮮的感覺,豬手入味肉質軟,無骨方便進食,以鐵板上可以保持住溫熱,冬日裡更覺得這樣很貼心,照片上模了的部分不是用了景深,而是煙  2.泰式小食拼盤  平日單點都與一個小菜價錢差不多,但只有二人,套餐內的份量正好,春捲鬆脆,中間的是雞肉丸,右邊是小蝦餅,味道不太鹹,配上泰式甜辣醬非常醒胃。

加50換的泰式菠蘿海鮮飯  材料豐富,腰果大粒粒,海鮮和飯的份量也不少(對女生而言),不太油膩。

.蟹肉仿鮑絲魚肚羹 : 賣相不俗,不會太稠,魚肚切成小件也不會細小到沒有口感,其實吃到這時已開始飽。。。加上上述的菜味道較突出,它較清淡,口感取勝。

.值得為它留肚的椰汁西米榚  口感實在帶點煙韌,下面是粒粒西米和少許粟米,椰味清新年不是極濃香那種椰汁,而是帶點椰青香氣的,非常對人喜歡!
泰式特飲買一送一優惠,29有2杯:青檸梳打,椰汁涼粉冰

總結:$377免加一,以上份量適合三個女生食用,2人而言或許運動後胃口大點才吃得完 男生就一定夠!小食拼盤、炒飯、豬手及椰汁西米糕推介!

造訪日期: 2019年12月
感謝 yipling2825

去過亞萊泰嗎? 請分享你的經驗!