“飯焦煲仔飯”

憶食尚腊味煲仔飯 (佐敦)
香港排名第1,296 (共15,454家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年6月8日

網址:
地址: 佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
電話: 35909933
===================

煲仔飯都唔係冬天先食架,中菜館係佐敦行10-15分鐘即到,

出名架煲食飯點可以錯過,無食就白來。2人-3人份$148提供埋頭抽蠔油同豉油,臘肉油脂好香,融入飯中撈豉油已經是一道美食啦。

成塊飯焦刮出來食先係我最期待架一刻,脆卜卜呀,再淋上豉油,無人同我爭幸福到暈呀!飯焦先係煲仔飯精華之處

小菜小炒都值得一試架,晚市供應。糖醋咕嚕肉,三色椒同洋蔥保持爽身,肉塊酥香

加返碟油菜啦,咁先健康腸道好。

鍾意食佢架臘腸臘肉,仲可以買返屋企,隨時都食到品質高架臘味。

造訪日期: 2021年6月
感謝 elaine20326

2021年6月8日 透過行動裝置

星期六約會友人,一起午飯,說說笑笑,開心 甚少去佐敦嗰邊,文匯街 「憶食尚臘味煲仔飯」,餐廳裝潢設計風格,漂漂亮亮,客人不多,寧靜舒適,樓上雅座,坐低不久,感覺熱呀!即刻叫店員,馬上開冷氣了

蝦球手工撈麵
大大隻蝦,爽口 彈牙,四隻上下左右 整齊,白色幼麵,青瓜絲,灑上蝦子,撈亂食、香噴噴,吃得好滋味

瑤柱冬瓜脆米湯飯
炎熱天氣,飲冬瓜湯消暑,非常不錯,清甜可口,脆米脆卜卜,增添 惹味,瘦肉、菇、芫茜⋯⋯

嫩綠 甜甜菜心一碟

吃飽飽,逛逛書局,各自歸家

造訪日期: 2021年5月
感謝 cchbonnie
2021年5月14日 透過行動裝置

今晚揸車途經佐敦, 見到有間餐廳叫憶食尚臘味煲仔飯, 即興入去試下。 餐廳有兩層, 地下已經坐滿客人,店員安排我們到一樓用膳。 店內環境舒適, 每一張枱都有屏風隔住私隱度高。 原先想試下這裏的煲仔飯, 但後來三心兩意之下點了瑤柱蛋白海皇炒飯$88、 再加兩個小菜瑤柱蝦米雜菜煲$85和 霸王蔥油雞$98。

⭕瑤柱蛋白海皇炒飯~ 炒飯夠乾身, 蝦肉大大粒又爽口, 賣相都好靚。

⭕瑤柱蝦米雜菜煲~ 有白菜、娃娃菜、菜心和西蘭花, 個湯清清地, 適合夏天飲用。

⭕霸王蔥油雞~ 有大量薑蔥排在雞上,雞肉嫩滑新鮮。

今晚兩小口子不算肚餓,所以點三個菜式做晚餐, 來一個輕食的晚上。

地址: 佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
借!

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年7月14日 透過行動裝置

佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

食臘味,唔使等秋風起

心血來潮好想食臘味,腦海中浮現出來嘅係憶食尚臘味煲仔飯,於是就同屋企人過佐敦文匯街食臘味煲仔飯。

疫症期間,好多餐廳都只係用膠板隔開座位。憶食尚就用咗屏風間開,感覺大方得體,而且仲提高咗私隱度添。

廣式臘味煲仔飯:
去得憶食尚,必點嘅當然係廣式臘味煲仔飯啦。雖然好耐之前有食過,但店員都會再介紹下,煲仔飯選用東北五常大米,食
起嚟米味更香。臘腸、臘肉同板鴨整齊排列飯面。店員將蔥花灑上面、再淋上頭抽拌勻。拌勻嘅過程中已聞到陣陣飯香同臘味香。一
啖入口,米飯濕潤富油香,加上香脆飯焦,非常之好味。臘腸、臘肉同板鴨都係憶食尚自家出品。臘腸七分瘦三分肥,酒味較重,無出食到嘅咁甜,相對地比較好味。臘肉肥瘦相間。板鴨味道甘香飽滿,每一件板鴨都啖啖肉。

黑松露雞煲:
黑松露嘅獨有香味,好多人都對其著迷。憶食尚就將黑松露融入雞煲。黑松露份量洽當,無蓋過雞嘅鮮味。味道芳香嘅黑松露配上鮮嫩滑雞,味道非常之配合。

潮風小炒皇:
小炒王有齊必備嘅韮菜、蝦乾、豆腐同五花肉絲。整個菜都夠哂鑊氣,而韮菜亦無草青味。處理得好好嘅菜式。

時令菜芯:
雖然係一款無需太多烹飪技巧嘅菜式,但就表現出食材嘅新鮮同鮮味。簡單嘅食材:上湯、薑、蒜、火腿,完美呈現食材嘅新鮮。

造訪日期: 2020年7月
1  感謝 kenku216
2020年7月10日

最近工作較忙,很少陪伴母親‍♂️難得一天休假,便相約去吃她最愛的煲仔飯
這間餐廳位於佐敦,店內環境寬敞,西式的裝修風格令一眼前一亮餐廳供應多款中式小菜,其中川味臘味煲仔飯是店內最有名的,也是招牌菜由於我和母親從未吃過辣的臘味,所以這次是懷着期待的心情去試下
1️⃣川味臘味煲仔飯 $148
當侍應將煲蓋拎起,幾種臘味所傳出的香味非常誘人畫面也很吸睛飯粒吸收了臘鴨、川味臘腸和臘肉的油分後,和蔥粒及頭抽攪拌,配上臘味一齊食,非常美味而川味臘腸是很有驚喜,除了少肥肉外,因為用了茅台酒和花椒醃製的關係,越食會越辣,越食越過癮
2️⃣南乳豬手煲 $118
豬手和南乳汁經過長時間炆煮,已變得很入味和軟腍豬手上沒有毛髮,令人食得很放心
3️⃣特色腸粉 $30
這個腸粉的皮很薄很滑,能看出內裏的餡料是臘腸,配上甜豉油,估唔到臘腸腸粉都咁好食

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 glassesgor

查看過憶食尚腊味煲仔飯 (佐敦)的旅客也查看過

中國香港

去過憶食尚腊味煲仔飯 (佐敦)嗎? 請分享你的經驗!