“小娘惹的招牌喇沙”
小娘惹的評論

小娘惹
香港排名第3,133 (共15,380家餐廳)
周圍地區: 鰂魚涌
周圍地區: 鰂魚涌

鰂魚涌海堤街有2間喇沙專門店係拍住上,其中一間我之前去過喇,好很好食,隔離嗰間 小娘惹 Little Nyonya,食物款式多啲、鋪頭大啲、位多啲、坐得迫啲。同樣係招牌喇沙,湯無咁濃,味道似咖哩湯,蝦同螄蚶原隻連殼上,整體份量都多少少,仲有健康飲品送

造訪日期: 2021年5月
感謝 aminn613

2020年7月8日 透過行動裝置

多年前嚐過天后「廚師」廖師傅的手藝後,令我們從此愛上喇沙 ,惜自他退休後,至今也未能吃到一碗合心意的出品。

早已從媒體認識這小店,友儕中也獲得不少好評,可想吃上一碗也並不容易,只做午市(11:45 - 14:45),星期六休息,比吃米芝蓮等的星級名店難度更高。

店子非常「纖巧」,而且又是大熱暑天,卻依然座無虛席。

這裡的喇沙有兩款 - 新加坡深海魚蛋喇沙及招牌娘惹海蝦喇沙,我當然是鍾情後者啦。

午餐均奉送一杯(熱)無糖羅漢果茶或可半價轉飲其他特飲。

滿滿一碗深黃色的喇沙,未吃已傳來陣陣香料與咖喱之香;入口順滑、湯底濃郁帶微辣,椰奶的甜香突出,三隻大蝦、螄蚶、魚片、半隻蛋、豆卜、芽菜,食材豐盛鮮美,好吃得連湯也喝得一滴不剩!

原個椰皇奶凍甜度不算高,椰味香濃又滑溜,你唔係唔食呀!

那些店的喇沙是各位大力推介的?好嘢要多多交流呀!

#招牌娘惹海蝦喇沙 $70

電話: 34282250

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 127nelsoncheng
2019年11月21日 透過行動裝置

勁重椰香嘅叻沙,用新鮮蝦而非雪蝦﹔午餐送熱羅漢果水,正確來說係室溫... 份量少了一點點...點半後來到依然多人要搭枱張就張就

造訪日期: 2019年11月
2  感謝 KaKaKaFly
2019年10月2日 透過行動裝置

今日晏晝原本打算食台灣野,但行到過去見小娘惹冇咩人等位就即刻轉場過去,同事話出名喇沙,所以就點左個招牌海蝦喇沙再加杯怡保白咖啡。全店只有一位廚師,所以製作需時,但味道沒有令人失望,十分香口,少少辣,有椰香味,味道剛剛好,如果時間許可會再次光迎。

造訪日期: 2019年10月
1  感謝 Ka0313
2019年5月23日 透過行動裝置

午餐時間相當多人,店面很少,但人流也快的,餐單選擇不多,但有不錯的喇沙,價錢合理,店員友善,會再幫襯!

造訪日期: 2019年5月
感謝 tripcomment2018

去過小娘惹嗎? 請分享你的經驗!