“「園遊會影片在播放,這個世界約好一起逛。」”
Courage Eighteen的評論

Courage Eighteen
香港排名第90 (共608家咖啡和茶)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年7月4日

如果呢個世界得返兩樣野飲既存在,我一定會
揀酒精同咖啡,咖啡係我最無力果陣賜我力量,
激活細胞,等我頭腦返哂黎。而酒精就可以係
我最失意既時侯緩衝一下,麻醉自己,訓醒
第二日就會清醒返。既然係咁,我諗唔到
其他理由阻止我對咖啡既追求。而我知道
係尖沙咀呢間高質Coffee Shop「Courage
Eighteen」對咖啡既藝術品味有一定既執著,
絕對係值得黎支持一下呀!
Eggs · Benedict -
▪ Avocado Eggs Benedict - $88
▫ 食得Brunch就走唔甩「牛油果 · 水波蛋」
啦,以牛油果做主角,賣相就夠哂靚仔啦。
切開裡面蛋汁十足,配上大量牛油果,
當然口感會再豐富啦。係呢個天氣特別有feel!
Toast · Bagel -
▪ Bagel Avocado · Scrambled Egg · Portobello -
$68
▫ 皇牌之一既「貝果 · 牛油果 · 炒蛋 · 啡菇」,
最吸引就係佢既牛油果呀,生熟度岩岩好,
食落特別新鮮腍滑;而炒蛋炒得夠幼滑,完全
唔乾身,入口仲有啖啖蛋汁;而Bagel對我
呢d煙靭控真係情難自禁,厚度夠結實,
咬口十足;加上有陣陣既藍莓味,
入口仲有少少果肉,非常清新。仲有最後既
啡菇以片狀鋪底,增強口感,整體可以話無得輸!
C o f f e e -
♦️B L A C K -
▪ Coffee Tonic - $48
▫ 用左Espresso做基底,混合Tonic製成,
呢個咖啡既配搭非常創新,而飲落質地獨特,
有種汽泡既感覺;另外味道似似地飲緊
雪碧既feel,果然有諗頭呀!
M i l k -
▪ Dirty - $38
▫ 識嗌一定嗌Dirty,點解?因為呢杯充滿
濃郁既奶香同咖啡,兩種質感混合可以
話係最頂峰既享受。而dirty就係鍾意佢係
表面再灑多陣可可粉,令佢成個層次
更加壯觀,飲落咖啡味特別濃郁,
這就是幸福嚕!
Courage Eighteen
尖沙咀麼地道63號好時中心地下55號舖

造訪日期: 2020年7月
感謝 lankiman6330

2020年5月29日

Bagel配牛油果、炒蛋、啡菇 $68
用上藍莓Bagel,食到淡淡的藍莓味及少許果肉,配搭熟透的牛油果、香滑的炒蛋和惹味多汁的啡菇,係一個Classic又好味的組合。整個擺盤好精美,特別一讚佢地將啡菇切成一片片鋪底,方便進食又唔會整淋整濕成個Bagel。

Bagel配三文魚、煎蛋、洋蔥 $78
同樣用上藍莓Bagel,Bagel經過烘焙和加熱,外皮邊位有微微脆身口感,裏面則是超級煙韌、有咬口。配搭肥美的三文魚、半熟的煎蛋和新鮮蔬菜,食落感覺幾清新。

Coffee Tonic $48
店長細心講解Coffee Tonic飲法,先喝一口,再隨喜好加添Espresso和Tonic Water,兩者味道都係酸酸地,混合一齊又出奇地好飲,係一個有趣的平衡,個人認爲選用酸味較突出的咖啡豆會更有風味!

造訪日期: 2020年5月
感謝 eatwithbabe
2020年5月20日 透過行動裝置

聽聞Courage eighteen係由一個只有18歲嘅年輕人開嘅一間cafe,欣賞佢年紀輕輕就有勇氣闖一番事業,所以專登嚟支持下。店舖位於尖沙咀東部好時中心,舖仔細細,只有六七張枱,所以經常要等位。正門在商場內,後門則在商場外。後門則寫着有需要可取口罩或酒精搓手液而毋需消費,有社會責任,未食嘢先比讃!侍應全是年輕人,除了基本餐具外供應外,還有額外餐巾用來覆蓋口罩,實在貼心。食物種類唔算多,主打bagel,要自行去櫃位落單,沒有加一服務費,食物由侍應送上。食物質素、擺碟及食材均屬達標水平,但有改善的空間。畢竟經驗尚淺,但值得支持香港的年輕一群為理想而努力。

造訪日期: 2020年5月
感謝 pingpingcspchow
2020年1月7日

空間不算好寬敞,充滿工業風的吊燈,咖啡方面選了鮮奶咖啡,美美的樹葉拉花,看得出咖啡師為食客帶來的溫暖驚喜,咖啡香而濃厚,奶味適中,而且價錢都好合理!仲有得買佢地出品嘅咖啡豆,值得一試!

造訪日期: 2020年1月
感謝 KitmanW4
2020年1月3日

Cafe大門玻璃和牆身均用了不同字體的句子既相片佈置,裡面空間不算好寬敞,充滿工業風的吊燈、neon light點綴了整間cafe✨。而且收銀櫃貼上很多咖啡卡,看來有不少捧場客呢!

咖啡方面還是選了我最喜歡的鮮奶咖啡,美美的樹葉拉花,看得出咖啡師為食客帶來的溫暖驚喜,咖啡香而濃厚,奶味適中,帶有微微的after taste。可是Cream Cheese Bagel稍微有點過硬!

造訪日期: 2019年6月
感謝 eatwithbabe

查看過Courage Eighteen的旅客也查看過

去過Courage Eighteen嗎? 請分享你的經驗!