“高質牛肉麵”
六両三的評論

六両三
線上訂購
香港排名第2,860 (共13,784家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

見到朋友尼左衣度食台灣野,賣相好吸引,今日特登同豬先生出尼尖沙咀食,兩點先尼到唔洗點排隊,等左5分鐘就入得。牛肉麵都有幾隻款可以揀,而且有得揀湯底,紅燒或者麻辣。我揀左半筋半肉麵配紅燒湯底,另外一碗牛肋麵,豬先生話想試麻辣所以揀左麻辣湯底。(其實豬先生係唔食辣既所以最後係我食晒)我地仲叫左一碟滷肉青菜同東瓜茶。

造訪日期: 2020年4月
感謝 foodcravershk

2020年3月13日

外觀似日式,其實是台式牛肉麵店。地方不大,很多機會搭枱,不過最近少好多人出街食飯,週日晚市毋需等位。尖沙咀一碗牛肉麵$75 (牛肋 $80)免加一尚算良心。湯頭清甜無味精,不過牛肋未算軟腍但重牛味,普通牛肉麵反而肉質更佳,來一碟燙青菜,簡單好味又一餐。難得外出食飯,幫襯一下良心小店希望都捱得過飲食業寒冬。

造訪日期: 2020年3月
感謝 Fungsmall
2020年3月7日

紅燒牛肉麵$75,湯底好清但有牛肉味,無味精。麵條彈牙,而且足料。另加一份百頁豆腐,份量都算多,味道唔錯。侍應態度好有禮貌。值得再去支持。

造訪日期: 2020年2月
感謝 Faithloveeeee
2020年2月1日 透過行動裝置

這間餐廳是值得一去再去的,無味精的午肉湯底非常讚,免就是普通的台灣麵,滷肉飯和牛肉湯飯也不錯,雖然餐牌的款式較少,不過專門賣好食的,一兩款就已經足夠了,餐廳內的位置較少,播放的音樂有品味,服務員態度也親切,總體而言,值得支持,有家的感覺。

造訪日期: 2020年2月
感謝 CiCi_19890130
2020年1月14日

每次經過餐廳都見到門外有人排隊,今次都唔例外,1點半去到排左接近15分鐘左右就有位,餐廳設計簡約,裝修以木為主,有點日式餐廳感覺
------
1. 紅燒牛腱牛筋粗條麵 4/5
2. 蔥油拌粗麵 3.8/5
3. 皮蛋豆腐 4.5/5
4. 滷豬腳 3.5/5

牛腱牛筋都煮得很腍,食落有種融化既感覺,湯底亦好濃

蔥油拌麵醬汁都係碗底,食前要拌勻,味道有點偏咸,但蔥油份量係多既,可惜有少部份麵條黏住一舊,未煮得熟

皮蛋豆腐好食豆腐夠滑,加埋上面木魚碎同埋醬汁,食落幾清涼既感覺,作為小食是不錯,但皮蛋份量有點少,只有三舊

滷豬腳有點失望,煮得唔夠腍,每一啖都要好大力同豬腳搏鬥,同埋煮得唔夠入味

造訪日期: 2019年11月
感謝 travelovernfoodie

去過六両三嗎? 請分享你的經驗!