“燒味三拼”
翠园 (形点)的評論

翠园 (形点)
使用外送服務
香港排名第7,209 (共15,304家餐廳)
價位: US$100 - US$500
2021年3月21日 透過行動裝置

恢復晚市堂食,其中光顧當然是翠園,因有信用卡折扣優惠

1. 燒味三拼(乳豬+$10、叉燒、豉油雞),今次的乳豬很到位,皮脆肉嫩,當然皮下有一層脂肪,不喜歡的可用餐具去掉,再將乳豬皮蘸上適量的醬,那脆脆的皮入口,再舀一口白飯相陪,wow,集「脆、惹味、香噴噴」的三元素結合,就是我喜愛的吃法

2. 豉油雞,皮是滑嘟嘟的,雞翼和髀位當然是嫩滑,而胸肉雖不及前兩者,但的

3. 叉燒,肥瘦參半,又有少許燶邊,肉質是不錯的

4. 蟶子皇炒海蝦,喜歡兩者的我有些失望,因蟶子Overcook了,海蝦的味道和質感也只是尚可

xx卡2-3人光顧晚市有6折優惠,無論好吃或味道普通,總是有折好

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 friendychan

2019年5月7日 透過行動裝置

我們一家人到翠園元朗形點分店吃晚飯。我們點了很多菜,其中一項是上湯龍蝦伊麵。這一道菜很入味,而且龍蝦不太老,肉質不錯的!

造訪日期: 2019年4月
感謝 MikeC702
2019年3月13日 透過行動裝置

因為女朋友住附近既關係, 今日同埋佢屋企人尼翠園食飯. 位置都幾寬敞,坐得幾舒服.

因為我地都幾經常尼,知道佢既燒味每次都好好食 佢咁岩又換左menu 今次叫左d未試過既燒味.

乳豬釀糯米- 中意食糯米既我超級推薦大家食尼道新菜, d糯米吸左d乳豬既肉汁,真係好正!

頭抽雞- d雞係好滑 可惜d厚肉近骨既位有d紅 我就一般啦

炒鮮奶- 幾香牛奶味,送飯一樓

小插曲:
因為我地唔肯定信用卡有冇折,就埋單問經理,點知佢唔理我地
之後對單既時候發現menu 原來冇寫一隻豉油雞價錢 只寫左半隻 竟然一隻貴過半隻lol 我覺得唔太合理所以同左第二個經理講,佢最後幫我改番張單

如果唔係錯單同唔理我地既經理 我會比4/5

造訪日期: 2019年3月
1  感謝 adrianlph
2018年11月19日 透過行動裝置

假日一家人嘆茶是中國人的聚會文化,就是這樣我們就找個禮拜天跟家人去嘆茶了!我們到了店號碼也到了,店員說有限時一小時四十五分鐘聽到之後我們也呆了一下!店員說是禮拜六、天和假日就是有限時!那沒辦法了我們也懶得去另外食店,那就進店!
店內環境看似高檔可是枱比較擠,而且服務給我們感覺是酒店價錢,服務就比平價酒樓感覺!
食物方面我們只覺得普普通通!也不會有太大驚喜!
我只希望飲茶文化不要再有限時啦!

造訪日期: 2018年11月
感謝 jacklin121
2018年9月25日 透過行動裝置

很喜歡的人蔘烏龍,由別緻的透明茶壺盛載着

咖喱牛筋腩,喜歡筋淋,咖哩好送飯

椒鹽九肚魚,至愛之一,若能弄得再亁身一點更佳

三味蝦球,對於喜歡吃蝦的人,我也,絕對是大️足

造訪日期: 2018年9月
感謝 friendychan

去過翠园 (形点)嗎? 請分享你的經驗!