“旺角 | 衝著魚麵來吃的🤤”

麵麵(旺角)
訂位
Eatigo
線上訂購
香港排名第656 (共13,941家餐廳)
價位: US$4 - US$18
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年6月4日 透過行動裝置

上一次來是吃午餐,沒有去吃到魚麵,所以這次去吃晚餐就一定要吃吃才行。晚市剛剛開始不算太多人,所以不用等位可以入座☺。晚市套餐選擇挻多,跟餐還有飲品附送/升級飲品。
極尚魚宴料理配魚麵 HKD$98 , 這碗魚麵材料包括有 魚皮菜肉餃/ 墨魚春卷/魚肉春/魚蛋/蝦,湯底選擇了花膠濃湯魚,湯底呈奶白色魚湯味鮮甜很喜歡這個味道,魚麵味道不會腥味而且煙韌有咬感。
燒鰻魚定食配魚烏冬 HKD$138,定食材料包括有燒鰻魚/卜卜魚脆/前菜/花膠豚骨濃魚湯。這個賣相不錯的套餐,味道不過不失,湯底更香濃,因為加了豚骨來提升味道。
熱朱古力 HKD$5(跟餐價),賣相看似平平無奇及顏色不太明顯的賣相,但熱版朱古力(巧克力)味道很濃挻滑身的口感郁,還有心型拉花☺☺
荔枝沙冰 HKD$22(跟餐價),面頭有去核荔枝肉令到賣相更佳。味道不會很甜剛好,夏天飲沙冰挻透心涼的感覺。

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 CHINGCHINGJAIII

2020年6月2日

呢間餐廳係E.L會encore既餐廳之一
因為佢啲餐水準ok 而且賣相又靚
麵餐仲有小食同飲品送 性價比都幾高
今次就試左唔同既野先
前菜先黎個Fish nachos on the boat($68)
魚皮新鮮脆卜卜
加埋蕃茄粒同牛油果醬 味道fresh 得黎又有口感 好味
麵麵圍城($108)
即係魚麵配九碟伴碟小菜
小菜質素都ok架 但表現相對唔算太突出
魚麵彈牙鮮味 質素都keep得幾好
而且賣相幾靚 絕對係打卡精選
辛辣.瀛太子拌烏冬($78)
烏冬就比較腍
但如果揀魚麵整體表現應該會更好
味道辣辣地都幾開胃
人均消費:$154
美味指數: (8/10)
抵食指數: (8/10)
打卡指數:(7.5/10)
店名:麵麵 (旺角)
地址:旺角彌敦道726號1樓

造訪日期: 2020年5月
感謝 Elxlife
2020年5月1日

上次同好友食過呢間
全港首創魚烏冬既麵麵之後,
一直都對佢既彈牙魚麵念念不忘,
今日放假一於帶媽媽黎試下~

清新Café風格,用心裝潢,坐得舒服。

店舖既衛生防護意識好高,
入內會先為客人量體溫,
消毒全身,另提供信封放口罩,
而且每枱客人離開後會即時消毒枱面。

黑松露海蝦炒蛋配濃魚湯魚麵 HK$72

炒蛋滑溜,蛋香滿溢,
加入濃郁黑松露更能提鮮,
蝦仁爽口彈牙,三者味道絕配~
魚麵鮮甜Q彈,煙煙韌韌。

安格斯牛肉配濃魚湯魚麵 HK$95

安格斯牛肉口感軟嫩唔油膩,
魚麵魚味濃郁,Q勁十足。

流心蛋越南豆腐 HK$30

流心蛋蛋白軟滑,
流出又濃又香既半熟蛋黃,
賣相一流!
越南豆腐口感紮實而綿密。

蝦兵蟹將 HK$52

蝦餅煎至金黃脆口,蝦味十足,
配蟹籽和風醬更惹味。

漁人樂趣 HK$58
必點之選!有齊薯條、番薯條、
魚肉春卷、墨魚春卷,配黑松露沙律醬!
四款炸物都係即叫即炸熱辣辣,
特別推薦香酥又甜既番薯條、
外脆內Q彈既魚肉春卷~

感謝 heimenmen
NoodleNoodleHK,麵麵(旺角) 的 Marketing,回應了這篇評論已於 2020年5月5日 回應

多謝你的意見,好高興聽到你滿意我們的食物和防疫措施,我們會繼續努力,期待下次再次喺麵麵見到你

2020年4月25日 透過行動裝置

麵麵- 香濃魚湯料理

一打開升降機門後,一幅非常搶眼的綠化牆,中央有一個小小的窗口,仔細一看是麵字的圖案,很有心思的設計,內裡環境光線充足,舒服悠閑的感覺。

極尚魚宴料理
材料豐富的一款麵食,有魚皮菜肉餃子、墨魚春卷、魚肉春卷、魚蛋、蝦和溫泉蛋,配上香濃的花膠豚骨濃魚湯,魚湯魚味特濃,而且不會死鹹,而魚麵魚味鮮,口感彈牙又煙韌。

薑汁豚肉定食
炆煮的薑汁豚肉,肉質淋身,醬汁帶甜;還配有胡麻醬沙律菜和卜卜魚脆,最後還有花膠豚骨濃魚湯配魚麵。

香口脆炸魚皮
配上香濃的魚湯,一浸一咬。

香煎鯪魚餅
足料的鯪魚餅,外表香煎到金黃色,魚肉有咬勁。

海鹽焦糖咖啡
一開始就有甜甜的焦糖味,而咖啡中有著少許鹹味的海鹽,甜中帶鹹又不膩。

斑蘭咖啡
蛋糕就經常吃,咖啡卻是第一次,原本意為是綠色的顏色,想不到和一般咖啡顏色大同小異,還有一片斑蘭葉,一喝下去時濃濃的斑蘭味,非常驚喜。

1  感謝 justforshan
NoodleNoodleHK,麵麵(旺角) 的 Marketing,回應了這篇評論已於 2020年4月28日 回應

多謝你的意見,好高興聽到你喜歡我們的食物和飲品,期待下次再次喺麵麵見到你

2020年4月5日 透過行動裝置

餐廳:麵麵 (旺角)
地址:旺角彌敦道726號1樓

唔知大家細個有無食過唧唧多魚麵呢?仲記得以前打邊爐成日會買黎食,用魚肉打製嘅麵真係好好食,而我最近係彌敦道726號1樓就搵到呢間麵麵,佢地主打魚麵/魚烏冬,緊係唔可以錯過

叫午餐有特色前菜送,有柚子汁大根(即白蘿蔔)、甜蕃薯同胡麻醬海苔。而午餐嘅麵類仲可以揀魚麵、魚烏冬或者稻庭烏冬,價錢最平$50就有,想食飯嘅都有多款定食

叫左個Twins海龍皇卷濃魚湯魚烏冬($68),四條炸魚腐海鮮卷香脆可口,海鮮卷彈牙,仲食得出粒粒海鮮夾雜係中間。魚烏冬係自家製嘅,用左50%魚肉去整,入口魚味香濃而且非常彈牙,仲無骨無魚腥味,花膠濃魚湯底熬足9️⃣個鐘以上,烤鮮魚同花膠蓉令濃湯鮮香好味,食完記得飲多兩啖

另外跟餐叫左個魚皮餃子配柚子汁($38.4),
午市叫小食仲有8️⃣折優惠,將魚皮同韭菜放入餃子入面,面頭再加上蟹籽同柚子汁,口味獨有而且吸引,值得試下

黎食野午市仲免加一,真係夠哂抵食

感謝 hinsonfoodhk
NoodleNoodleHK,麵麵(旺角) 的 Marketing,回應了這篇評論已於 2020年4月7日 回應

多謝你的評分和意見,好高興聽到你喜歡我哋嘅食物,期待下次再次喺麵麵見到你

去過麵麵(旺角)嗎? 請分享你的經驗!