“足料高質日本菜”
長阪燒的評論

長阪燒
香港排名第25 (共15,301家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

早幾日試左呢間日本菜,可能本身對佢無咩期望,所以試完真係覺得好唔錯,食物份量多之餘,味道都食得出經過悉心嘅處理,值得推介。

造訪日期: 2021年4月
感謝 risrislau

2021年4月1日 透過行動裝置

下午跟爸爸來到旺角逛街,心想很久沒帶他去吃日本菜,又不想和老人家在人太多的商場食飯,便上網找到這家附近的樓上日本料理

位置:
在雅蘭中心及朗豪坊附近一座小型商廈的三樓,地點相當方便,坐港鐵或巴士後走路也只需數分鐘

環境:
餐廳和式木元素為主調,配以日式燈籠、酒筒及一幅日本壁畫等裝飾,而正面吧台前擺放了一些魚類供客人選擇,感覺像日本魚市場,讓人印象深刻

服務:
點菜過程快,侍應態度不錯,上菜亦不算慢,而每枱都放上裝了熱茶的熱水壺,不用等侍應加茶,值得一讚

食物:
我們點了兩份套餐茶碗蒸及一些壽司作午餐:

和風沙律、海蜇及麵豉湯(跟餐)
套餐包括沙律、小食及麵豉湯,沙律是普通的蔬菜生律,配上醋食挺開胃✨
是日小食是海蜇,香麻油味加上海蜇的滑及爽,想多吃一份
麵豉湯是那種用粉開的,不過都算香及暖胃

原條汁燒鰻魚丼 $138
第一份套餐是原條燒的鰻魚丼,燒得很香魚油溢出,而鰻魚汁很香濃,配上鰻魚很好送飯鰻魚與飯中間放了一隻流心蛋,一切開鰻魚便不小心將蛋弄破,不過生蛋融入白飯後一如往常的香滑,混合鰻魚汁相當美味

阪膳吉列豚稻庭烏冬 $78
第二份套餐是吉列豬扒配稻庭烏冬,吉列豬扒是切件上碟,炸的很外脆內嫩,豬肉味濃而稻庭烏冬有應有水準,幼滑彈牙又順口☺️

茶碗蒸 $18
加點了茶碗蒸,蛋很結實,內有冬菇、鮮蝦及雞肉,食下去既甜又滑

蔥粒吞拿魚茸軍艦(2件) $18
因爸爸喜歡魚茸類,便點了這款軍艦,吞拿魚茸很香濃又打得滑,很合「沒有牙」的他的口味

芥辣八爪魚軍艦(2件) $18
個人喜歡生的八爪魚,配合芥辣帶出了牠的鮮味,是每次到壽司店必點之選

火炙京蔥三文魚(2件) $16
說到壽司,當然要點火炙三文魚,這裡也沒讓人失望,把三文魚燒得香而溶在白飯上,大滿足

完成這一頓午餐後爸爸很滿意的回家,不論環境及食物的確跟平時和他去的餐廳不一樣,是性價比較高的日本料理

造訪日期: 2021年3月
3  感謝 moshui
2021年2月9日 透過行動裝置

與朋友去咗一間位於旺角嘅日本餐廳食lunch,餐廳環境充滿日本風情而且都幾舒適

汁燒霜降和牛溫泉蛋丼($168)
和牛粒份量多到完全見唔到白飯要另外用碟盛起先食到啲飯和牛入口唔韌仲好軟腍,而且裹滿甜甜地嘅醬汁,食落真係好juicy溫泉蛋吓吓,篤開後蛋黃傾瀉而出好吸引蛋汁及牛肉醬汁混合珍珠米真係食唔停口
定食配有麵豉湯、是日小食及和風沙律,麵豉湯味道ok但唔夠熱;是日小食係帶子裙邊,作為開胃小食確係不錯;另和風沙律幾新鮮,與酸酸地嘅沙律汁一齊食幾開胃!

蜆肉烏冬($36)
蜆肉份量唔少,烏冬煙韌彈牙,日式湯底清清地又有蜆肉嘅鮮味,再配埋腐皮絲及粟米粒等,簡簡單單,味道唔錯

壽司:藍鮨赤身 ($24)、火炙平目魚背 ($28/ 2件)、油甘魚松露 ($24/ 2件)及三文魚($13/ 2件)
油甘魚松露有好香松露味,呢個配搭幾特別火炙平目魚背燒過後更鮮香甘甜,配蔥及芝麻一齊食都幾夾而藍鮨赤身及三文魚就比較一般,無乜特別

食物整體ok,服務唔錯,壽司又有半價優惠,可再encore

造訪日期: 2021年2月
感謝 dyiongw
2021年2月2日

3年前同一日黎過食飯,KEEP得好新淨,環境同樣舒適,服務好
而家無晚市,出到黎食午餐,兩個人就叫左SET壽司同一SET定食SHARE食!
燒雞扒溫泉蛋飯,包湯,沙律,小吃,麵豉湯夠暖身,味亦夠濃,再食埋沙律夠清爽
燒雞扒啖啖肉,加埋特製既醬汁,最搶眼既係呈流心液態既蛋黃,將之拌勻米飯一起吃
味道特別甘香濃郁,飯粒爽身粒粒分明好吃
另外壽司款式十分之多
包括藍鮨拖羅一件,火炙平目魚背,藍鮨赤身,醬燒帶子,三文魚醬油漬,京蔥三文魚,甜蝦
壽司鮮度十足,厚薄合適,唔一定要厚切先好食既,另一值得一提佢飯係做得好好,唔會好大件飯
變左食幾件就好快飽,炙燒過既食起黎更加鮮香甘美,價錢十分之抵食
埋單都係$300左右

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 alex lam 林
2021年1月28日 透過行動裝置

很久沒有去這家吃東西了,難得經過附近就決定去吃點東西吧。由於現在沒有晚市堂食,所以餐廳另外供應晚市菜單,所以食物選擇更多。午市過後來人流不太多,可以慢慢靜靜地跟朋友吃東西。
鹿兒島黑豚肉溫泉蛋丼飯 HKD$88,這個份量十足的丼飯,面頭鋪滿黑豚肉。黑豚肉肉質很腍身,口感煙韌還帶點油份,很喜歡這個半肥瘦的口感。醬汁味道濃郁不咸,還帶點甜味,用來拌飯吃挻好的。
自選壽司 HKD$18起/份,除了可選擇喜愛的壽司,也可以給廚師發辦的。當天選擇了多款壽司,包括:藍鮨拖羅/火灸平目魚背/油甘魚松露/三文魚醬油漬/立魚柚子/日本芝士蟹棒/醬燒熟蝦。魚生食材新鮮,肥瘦適中沒有根。還有幾件的口感不錯,油脂分佈平均,就算不放醬油也可以。壽司飯是紅醋飯,味道更香口煙韌。
大部份壽司也是以兩件起計算,只有部分是以一件計的,午市套餐跟餐有麵豉湯/小食/沙律附送。食物質素不錯,價錢中等可接受。環境寧靜不嘈吵,跟親友來慢慢用餐挻享受的。

造訪日期: 2021年1月
3  感謝 CHINGCHINGJAIII

查看過長阪燒的旅客也查看過

去過長阪燒嗎? 請分享你的經驗!