“高水準”
長阪燒的評論

長阪燒
香港排名第26 (共15,151家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

3年前同一日黎過食飯,KEEP得好新淨,環境同樣舒適,服務好
而家無晚市,出到黎食午餐,兩個人就叫左SET壽司同一SET定食SHARE食!
燒雞扒溫泉蛋飯,包湯,沙律,小吃,麵豉湯夠暖身,味亦夠濃,再食埋沙律夠清爽
燒雞扒啖啖肉,加埋特製既醬汁,最搶眼既係呈流心液態既蛋黃,將之拌勻米飯一起吃
味道特別甘香濃郁,飯粒爽身粒粒分明好吃
另外壽司款式十分之多
包括藍鮨拖羅一件,火炙平目魚背,藍鮨赤身,醬燒帶子,三文魚醬油漬,京蔥三文魚,甜蝦
壽司鮮度十足,厚薄合適,唔一定要厚切先好食既,另一值得一提佢飯係做得好好,唔會好大件飯
變左食幾件就好快飽,炙燒過既食起黎更加鮮香甘美,價錢十分之抵食
埋單都係$300左右

感謝 alex lam 林

2021年1月28日 透過行動裝置

很久沒有去這家吃東西了,難得經過附近就決定去吃點東西吧。由於現在沒有晚市堂食,所以餐廳另外供應晚市菜單,所以食物選擇更多。午市過後來人流不太多,可以慢慢靜靜地跟朋友吃東西。
鹿兒島黑豚肉溫泉蛋丼飯 HKD$88,這個份量十足的丼飯,面頭鋪滿黑豚肉。黑豚肉肉質很腍身,口感煙韌還帶點油份,很喜歡這個半肥瘦的口感。醬汁味道濃郁不咸,還帶點甜味,用來拌飯吃挻好的。
自選壽司 HKD$18起/份,除了可選擇喜愛的壽司,也可以給廚師發辦的。當天選擇了多款壽司,包括:藍鮨拖羅/火灸平目魚背/油甘魚松露/三文魚醬油漬/立魚柚子/日本芝士蟹棒/醬燒熟蝦。魚生食材新鮮,肥瘦適中沒有根。還有幾件的口感不錯,油脂分佈平均,就算不放醬油也可以。壽司飯是紅醋飯,味道更香口煙韌。
大部份壽司也是以兩件起計算,只有部分是以一件計的,午市套餐跟餐有麵豉湯/小食/沙律附送。食物質素不錯,價錢中等可接受。環境寧靜不嘈吵,跟親友來慢慢用餐挻享受的。

3  感謝 CHINGCHINGJAIII
2021年1月25日

係朗豪坊附近搵咗一間日式樓上餐廳,主要係因為見到佢有定食同半價嘅壽司,幾抵食咁,所以就揀咗佢!我哋就叫咗個定食同散叫壽司。餐廳係2樓,一入去就覺得好有日本feel, 有唔少日式燈籠同清酒擺設。

燒花魚一夜干配御飯 (定食) $78
定食另配有麵豉湯、是日小食同沙律。麵豉湯有好多豆腐粒粒;是日小食係帶子裙邊,辣辣哋,幾惹味;沙津係沙津菜加醋,好開胃。到主菜燒花魚一夜干,花魚好大條,而且燒得好香。花魚嘅魚骨容易起到,咁就可以啖啖肉咁食。魚肉肉質爽滑,雖然本身經過醃製,但仍然帶有鮮味。

藍鮨拖羅壽司 $32/件
拖羅油脂分布靚,呈粉紅色,而且無筋位,唔錯。拖羅充滿油脂嘅甘香,亦有入口即溶嘅感覺,如果再厚身啲,一定超級正!

藍鮨赤身壽司 $24/件
赤身鮮紅,同拖羅一樣無筋位,口感軟嫰。

日本芝士蟹柳壽司 $18/2件
芝士蟹柳經過火炙,變得更香。蟹柳係真蟹柳,唔係麵粉嗰隻。壽司表面更加上了沙津醬,令成舊壽司味道更豐富,大人細路都一定啱。

叉燒拉麵 $33
淨係叫壽司怕唔夠飽,所以就另外嗌份拉麵。拉麵份量大概係平時一碗嘅三分二,都幾多。另外,仲有兩件叉燒,豬骨麵豉麵湯底都幾濃郁,唔會過鹹。

總結,餐廳環境幾靚,舒適。食物價錢合理,唯壽司飯略為冧咗啲。

1  感謝 jas4food
2021年1月18日

今日來到旺角逛一逛,需要買一件新的大褸,亦順便吃午餐。今次是在香港很流行的盧端燒餐廳,是源自日本鄉間的冬季美味!餐廳專門選用新鮮海鮮,以足夠炭火在食客面前現烤。不過受疫情影響,取消了晚市,現在就沒有這種「表演式」食法了。幸好最近餐廳正做疫情優惠,所有壽司都有半價優惠!
位置:在朗豪坊的街道,一直往前走,看到一個小門口是乘搭電梯就正確,很容易到達,四處是熱熱鬧鬧的逛街好地方。
環境:很舒服,在門口擺有一面的日式燈籠,一個方櫃的自家製梅酒,佈局呈T字形橫向,一邊是靠邊窗和有布簾,相對有私人空間,另一邊是在中央的盧端燒,有一行的吧台,但前方的海鮮區是沒有任何海鮮了。盧端燒的佈置很華麗,使人眼前一亮,亦很適合打卡拍照。
服務:上菜速度很快。
午市:
蒲燒原條鰻魚定食 $138 (已包麵鼓湯、和風沙律和是日小食)原條鰻魚放在木板上,視覺上已感到震撼,因為平常日式鰻魚飯是已切好一塊塊,鰻魚肉質鮮嫩可口, 厚塗蒲燒汁在鰻魚肉,魚皮亦煎得脆口,蒲燒汁滲入日本珍珠米,內有一隻溫泉蛋,將所有東西拌勻一起,味道一流。
由於壽司有特價,也叫了五款(兩件):黑松露油甘魚$24、京蔥三文魚$13、醬燒熟蝦$22、吞拿魚蓉軍艦$18和藍鰭赤身$48。油甘魚被黑松露味完全蓋過了,三文魚肥美配京蔥提升味道,而藍鰭亦是吞拿魚,赤身代表瘦肉、魚背不含油脂的部位,呈紅色,雖然含脂量少,肉質充實有咬口。當中最好吃是吞拿魚蓉軍艦,價廉物美,能吃到鮮味,口感綿滑。
荼碗蒸$18另外再叫了一款小食,底下有嫩雞肉和蘑菇,蛋夠嫩滑。
整體而言,環境舒適,食物質素高,特價後性價比合理,值得一顧。

1  感謝 ying0564335
2020年12月12日 透過行動裝置

上星期朋友約左我去旺角睇戲,睇戲前BOOK左 - 長阪燒食晚飯,好耐之前食過Lunch吾知晚餐味道又如何呢?

三文魚刺身:三文魚既厚度適中,紋理ok的;味道帶點點魚油味,同樣帶有鮮味的。

雲丹海膽壽司:海膽份量滿佈於壽司上,海膽味道吾腥吾臭;入口即溶,海膽甘香味吾算特別濃郁,整體味道也不錯。

串燒(牛舌&雞腎):經職員介紹就order左牛舌,果然無介紹錯。牛舌口感吾硬口,反而林中帶少少爽口,牛既油脂滲出令整體味道好juicy。雞腎也是我很愛吃的串燒之一,口感好爽口,絕對吾硬又吾乾啊!

赤蝦壽司:大大隻既赤蝦味道好鮮味,當中帶點甜,個人也推介啊!

椰子雪芭:椰子味極特出,口感又夠滑口,作為甜品一流啊!

造訪日期: 2020年10月
感謝 foodiemenus

查看過長阪燒的旅客也查看過

去過長阪燒嗎? 請分享你的經驗!