“普羅大眾都能享受的居酒屋美食”
長阪燒的評論

長阪燒
訂位
香港排名第9 (共13,979家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年6月29日 透過行動裝置

(長阪燒) 位於旺角朗豪坊附近,設有迷你海鮮檔口,可近距離自選時令海鮮刺身,也有多款燒物炸物可從餐牌下單。

Set Wine & Oyster set12隻 $268:日本兵庫縣牡蠣(淡身香滑),Irish Gigas(愛爾蘭石蠔)(礦物味重丶入口厚身)12隻。

Australia Resling 澳洲白酒一支,礦物味重,沒果香,較適合配白酒。

火炙三文魚腩壽司兩件$39,質素有保證。雜錦野菜天婦羅$68,其中一秘訣是用上薄炸漿,能見其食物原型者為佳,在此可以大眾價位享用中高階水準,實屬難得。
明太子雞翼$32,明太子帶少許果醬香,雞翼口感結實,肉汁豐富。

除可自選日本直送的時令海鮮等高級食材,店內也提供拉麵烏冬等基礎主食。叉燒烏冬$68,為較高級的稻庭烏冬,會比讚岐烏冬更幼細丶更白滑丶掛湯能力更勝一籌。鰹魚湯頭非常濃郁,夾一束烏冬使勁往上拉,一陣陣鰹魚香氣隨空氣飄蕩。

感謝 krystalyip666

2020年6月25日

月尾出糧是時候食D好野,同事推介收工去食(長阪燒)日式料理,位於旺角地段,十分就腳!

正宗日本格局,裝修好靚,音樂亦好有日本風!

生蠔好新鮮只需加點,已經好滋味,一直對大隻的生蠔有D抗拒,但今次見店員特別推介,果然無介紹錯,味道好清新又無腥味,好鮮甜

秋葵/燒露筍$28串
秋葵好爽脆,而露筍外層香脆之餘,內裏亦出奇地多汁鮮甜,這兩款串燒都是健康之選

楚蟹肉壽司$24件/海膽壽司$49件
味道及質感有點像平日食的長腳蟹,不是很多地方有得食,而且味道亦十分鮮甜!海膽入口鮮甜,一D都唔腥,賣相亦好吸引!

燒三文魚飯糰$28件
本應諗住點來飽飽肚,但出奇地有驚喜,外層脆卜卜帶芝麻香,內層亦帶出了三文魚的魚香味,外層內軟口感不錯!

感謝 tybblee
2020年6月20日 透過行動裝置

與一位舊同事相聚,揀選了位於旺角的平民居酒屋,環境不錯,價錢適中(當然豐儉由人,活魚及特色水產另計),最重要是得知其精選生蠔拼盤(12隻)配白酒一支只售$268,平民價錢邊嘆生蠔邊嘆白酒,賞心樂事。

精選12隻生蠔拼盤 + 澳洲Riesling白酒一支 ($268): 兩款生蠔分別是日本兵庫赤穗生蠔和愛爾蘭石蠔 (Irish Gigas) — 先吃味道較淡的日本赤穗,味道較清甜及爽滑;後者愛爾蘭石蠔礦味及海水味較重,而且肉質較為飽滿奶滑。

生蠔拼盤附送的澳洲Riesling,有別一般擁果實香甜為主的Riesling,這款沒有果香,而是礦物味較重,相對較Dry,但適合搭配生蠔享用。

燒牛舌 ($38): 牛舌有若干厚度,而且爽滑彈牙,能妣美牛舌芯。再者,肉味濃郁,亦非常Juicy多汁。

燒雞心 ($27): 三粒雞心,一開二,共有六粒,燒得蠻惹味,而且亦有相當肉汁。

日式叉燒拉麵 ($68): 極濃郁香甜的麵豉湯,有點出乎意料的小驚喜,拉麵軟硬適中;相對昆布清湯的烏冬,這純對是更為出色。日式叉燒共有四塊,肥瘦適中,嫩滑美味。

感謝 raytang806
2020年6月17日 透過行動裝置

餐廳喺旺角砵蘭街,以為喺舊區餐廳裝潢會簡陋啲,上到去同我想像完全相反。中高檔日式餐廳裝潢,樓底高有空間感,燈光柔和,地方整潔(連洗手間都係)。卡位有簾遮閉,隱密度高;而我哋就坐吧枱,前面用竹籃、木盤放咗各種食材。加上店員招待有禮,整體感覺令人舒適愜意。

食物種類都幾多選擇,有多款小食、沙律、壽司、刺身、串燒、爐端燒、天婦羅、一品料理,有選擇困難証嘅我哋揭咗幾次餐牌先揀到,因為睇落咩都想食,哈哈。

【清酒煮蜆$78】湯底清甜再帶少少酒味,酒味恰到好處唔會搶走蜆嘅鮮味。蜆肉每隻大小差不多,鮮甜爽口。

【火炙三文魚壽司$30】三文魚都切得幾厚,燒到半生熟,既有魚鮮味又有微微焦烤味。雖然唔係三文魚腩不過都幾肥美。

【明太子雞翼$32】雞翼燒得炍脆肉嫩,上枱時仲熱辣辣。入面嘅明太子都幾多,明太子嘅咸香都嫩滑雞肉又幾夾。

【松葉蟹膏多士$118】松葉蟹膏都幾多,可以搽滿小多士。鬆脆多士x濃濃蟹膏味,大滿足!

【汁燒日本槍烏賊$128】新鮮大魷魚切片上碟,搽滿咗日本醬油去燒,燒出到嚟好惹味,口感煙韌彈牙。

餐廳仲推出咗Oyster set,$268有12隻日本新鮮生蠔同埋一支白酒,啲生蠔仲係即開添架,保証新鮮。下次一定要嚟食呀!

感謝 marioyuen
2020年6月17日 透過行動裝置

疫情平緩後,逛街購物的人已很多了! 到旺角購物,想舒適吃晚餐,到砵蘭街的長阪燒一試。

餐廳裝潢別緻,食品豐儉由人,不失為一個好選擇! 甫進餐廳就會看到很多食材,令人食慾大增。 店員會帶客人到吧枱親自揀選食材,亦作會詳細介紹。

日本手羽先和明太子雞翼,前者燒得金黃、皮脆肉嫩,後者美味豐腴、入面釀滿明太子,咸鮮並重。

汁燒日本槍烏賊是我們揀選的,只剩一隻。 原條上碟,配備特製薑蓉,既新鮮亦柔軟,碰撞出特殊的滋味,無論肉身和鬚爪,都燒得原汁原味,極之好吃!

岩鹽燒美國西冷牛小排,外皮燒得微脆,肉汁封鎖在內,配搭上特製的香草醬汁,吃到口裏,肉味香濃。

牛肉稻庭烏冬牛肉半生熟,嫩滑有口感; 烏冬爽口彈牙,加上鮮甜湯底,很不錯。

感謝 Leesouffle

查看過長阪燒的旅客也查看過

去過長阪燒嗎? 請分享你的經驗!