“Happy hour +生蠔的選擇”
長阪燒的評論

長阪燒
訂位
香港排名第10 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年6月2日 透過行動裝置

原本約朋友Happy hour 喝一杯才吃飯,他卻向我推薦長阪燒,除了可以吃到刺身、日本串燒,還有超值的生蠔套餐!

Oyster set $268,包一打韓國生蠔和一支白酒,如此超值,喜出望外。韓國生蠔非常新鮮,海水味濃,encore 了兩次!

芥辣八爪魚 $38
送酒的餐前小吃,包括有我最愛的芥辣八爪魚 ,芥辣醒神,八爪魚又可以慢慢嚼,配白酒很配搭。

燒鱈魚乾 $38
也是大人小孩喜愛

造訪日期: 2020年6月
感謝 Lovebonnie312

2020年5月24日

之前聽朋友講過呢間餐廳都幾好食,今次我就帶埋我嘅朋友一齊去試下!由於今日我同埋有人都唔知食咩好因為實在太多選擇我哋邀請左經理去幫佢哋揀選我哋嘅晚餐。

前菜 - 半打生蠔
係嚟自日本北九州嘅生蠔,都算肥美而且非常之順口,勁鍾意食生蠔既我下次會會嗌足一打

松葉蟹膏多士
佢係以好似甲羅燒咁嘅形式上菜,將啲蟹膏放晒落去個蟹殼入邊,加埋多士一齊食,唔油膩之餘仲好惹味

串燒
我地嗌左牛舌、豚拖羅、雞骨豬肉腸、海苔年糕串燒...等等,最欣賞係雞骨豬肉腸,因為配埋日本生雞蛋,夠晒正宗!

壽司
平目魚、真鯛、蟹肉壽司,三款壽司都好新鮮,其中真鯛最為美味,非常鮮甜。食完啲新款壽司之後但係都唔夠飽,再嗌埋隻燒三文魚腩,超肥美~

汁燒日本槍烏賊(原條)
估唔到佢咁大條,非常飽肚,汁燒得好入味

牛肉稻庭烏冬
最後收尾食埋呢個烏冬,係經理推介嘅,湯底濃郁,因為我嘅最愛稻庭烏冬

呢間餐廳嘅環境非常適合朋友聚會或者男女朋友聚餐,因為環境夠寬敞。而且見到佢呢度有好多自製嘅梅酒,好吸引,下次要試試。最後要讚讚呢間餐廳嘅經理,非常之友善亦都好貼心問我哋進食後嘅意見,亦都好有禮貌 嘢食唔錯,經理服務態度非常之好,會因而再次幫襯

造訪日期: 2020年5月
感謝 571miuw
2020年5月24日 透過行動裝置

係旺角附近唔知食咩好 聽朋友講有間日本料理幾好食 就決定同女朋友上去試下

上到去環境唔錯 一入去就有張bar枱 座位唔算多 幾舒服

蟹肉份量足 而且幾實唔會散開哂 味道正常

牛肋肉 $38
牛味充足 燒得好香 醬汁亦唔太咸 唔錯

免治雞肉棒 $38
雞軟骨同雞肉一齊燒成嘅燒物 第一次食 口感好特別 點生蛋黃一齊食 唔錯 推薦

牛舌$38 & 鹽燒豚拖羅$26
牛舌爽口 豚拖羅(即係豬腩肉)唔會太肥 油脂感好夠 美中不足係兩樣味道都偏咸

燒海鰻 $68
全晚最有驚喜 個樣睇落平平無奇 但實際上表片燒得好脆 入面嘅內滑嫩多汁 非常好食 推介

松葉蟹膏多士 $118
餐廳招牌之一 蟹膏夠咸夠份量 配多士味道一流 必食

醬燒海苔年糕 $28
咬落非常煙韌彈牙 好食

牛肉稻庭烏冬 $78
烏冬非常爽口彈牙 湯底夠濃亦唔會太咸 牛肉亦好淋 唔會過肥過瘦

汁燒日本槍烏賊 $78
望落好似好乾 但實質上唔會 肉質爽口

兩個人total食左$1000 但餐廳嘢食質素唔錯 亦座得舒服 總括而言值得一試

感謝 hauyiy2019
2020年5月24日 透過行動裝置

因為疫情緩和,開始四出搵食。於是約了朋友出動食好西。找了這間日式餐廳,裝潢很有日本風,吧枱前面擺放了一些食材,而侍應也為我們介紹了今天的新鮮食材。
最後我們點選了:
牛舌,厚實又Q彈
牛肉烏冬,超滑,湯底好香濃
原只赤貝,飽滿光澤好新鮮
黑豚串燒,肥瘦分明好香口
雞皮串燒,超級香脆
烏賊,好新鮮,醬汁特別野味
炸蝦天婦羅,炸粉薄,蝦亦很新鮮
雲丹天婦羅,炸粉薄,如果先咬雲丹部份,超正!但如果一口吃一件,略嫌紫菜太長,蓋過雲丹的味道

感謝 carmanh2019
2020年5月19日 透過行動裝置

香港新冠肺炎疫情放緩了,而限聚令亦由4人放寛至8人。心情也好像輕鬆了。可以踉朋友相約見面飯聚。原本計劃4月去日本旅行,因為疫情都不成行,唯有吃餐日本料理安慰一下吧。
這晚,約友人到旺角樓上食肆,長板燒吃日本料理,接待處職員為我們先量度好體溫同潔手,才進入餐廳內安排坐位。餐廳環境整潔,放心晚膳。
日本料理少不了串燒。店員推介
免治雞肉棒 同牛舌。
雞肉棒肉質鮮嫩,燒至金黃色,配合旁邊蛋黃,很吸睛,沾蛋漿吃味道一流,不覺油膩。
牛舌,有咬口,吾乾身。鹽燒牛舌絕對是最佳烹調方法。
日本雞腎,夾口,嚼勁十足。
牛胸腹,入口鬆化,油脂同牛味濃

松葉蟹膏多士-推介趁熱食。多士脆口,蟹膏份量多而且味道香濃,用多士配食一流。
楚蟹肉壽司,
蔥粒吞拿魚蓉壽司,蔥粒將吞拿魚香提升。

感謝 fionn5

查看過長阪燒的旅客也查看過

去過長阪燒嗎? 請分享你的經驗!