“長阪燒”
長阪燒的評論

長阪燒
訂位
香港排名第11 (共13,782家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

朋友聚會,揀咗間樓上舖食串燒,裝潢都幾華麗,坐得好舒服。

油甘魚刺身,超級厚切,算得上是肉厚肥嫩。魚肉油分重,比較柔軟細滑,果然無失望。

燒牛舌,好爽口,嚼勁十足但又不會韌!最喜歡呢道菜,燒得夠香,之後仲Encore 再追加多一串!

燒雞腎,彈牙有口感,索索聲~落咗少少辣椒粉喺面一齊燒,幾香辣惹味。燒雞胸軟骨,每次食串燒都必定嗌雞軟骨!呢間雞軟骨同其他串燒用同一樣方法燒,夠濃味,送酒一流。

燒蕃薯,燒得好靚啊!唔係平時串燒嗰款細粒蕃薯,而是甜蕃薯一片片厚切!

鹽燒豚拖羅,好多肉汁加上肥瘦適中,口感較為厚實。簡簡單單用鹽燒汁燒,甘嫩〜十分喜歡!

仲叫咗燒菠蘿,酸澀味比較重,個人認為落一層焦糖一齊燒會更完美〜

造訪日期: 2020年5月
感謝 sam7so

3 週前評論 透過行動裝置

一向好鍾意食日式料理,朋友話食過旺角一間樓上日本餐廳覺得好食,終於就啱時間同佢一齊黎試下。

呢餐相當有驚喜,依家睇番啲相都覺得好回味,介紹下野食先。

釧路活海鰻
釧路市係北海道嘅一個城市,釧路港係北海道最大嘅漁港,漁獲非常豐富。呢道活海鰻實在令人非常驚喜,海鰻外皮燒得香脆,帶點焦香,肉也十分爽脆,同平時嘅腍軟口感截然不同。配上甜美濃郁嘅醬汁,非常滋味!

月見免治雞肉棒
雞肉棒有少少脆骨,口感豐富,加上雞蛋醬汁,甜甜地,幾好食。

鹽燒豚拖羅
大大串豚肉,肥瘦相間,見到都流口水口感一流,簡單調味已經好好食。

醬燒海苔年糕
係我非常喜歡嘅一款。咬落去外皮香脆,面煙煙韌韌,加埋一個甜甜嘅醬汁,真係好好食

另外點咗兩客壽司,想食d比較特別嘅款式,所以聽咗店長推介試試。楚蟹肉壽司真係一有一絲絲嘅蟹肉鋪滿壽司飯,真係落足料。葱粒吞拿魚腩充滿魚脂香味,配上葱粒又帶點清新味道,唔錯。

野飲就點咗杯海鹽梅子蜂蜜梳打。

造訪日期: 2020年5月
感謝 iori625
3 週前評論 透過行動裝置

喺旺角搵食真係唔容易,因為太多選擇,而我地偏偏對食又有要求,今次行咗幾個圈,又上網睇下,就揀咗呢間長阪燒。
餐廳位於大廈二樓,大廈門口唔太起眼,我地都係跟住網上地址搵到黎。一上到去,成個環境氣氛好有驚喜,昏暗燈光下,bar枱佈置好有特色,有一籃籃嘅食材可供選擇。bar枱嘅每張椅都有個咕,成個感覺好舒服。

揀呢間餐廳主要係因為想食生蠔,所以點咗個蠔set,$148半打生蠔加一杯白酒
生蠔係來自日本北九洲,唔算好大隻,但真係超。鮮。甜!呢個價錢食到呢個質素嘅生蠔,我覺得性價比超高。

另外亦點咗幾款串燒,都好好食!
牛胸腹好香嫩,牛味濃,唔會軔,仲有少少焦香,正!

我本身唔太鍾意食秋葵,但朋友話好食,我就試咗佢一件。外面燒得好香口,面有少少黏稠,平時唔鍾意食秋葵嘅我都接受到,仲覺得幾好味添。

再要咗個蟹膏多士,蟹膏蟹肉份量都幾多,足夠配所有多士有餘。蟹膏好香,咁樣大大啖食好滿足。

感謝 beautywin88
4 週前評論 透過行動裝置

這間日本料理位於旺角某座商業大厦!交通都好方便!那間日本料理店舖地方都算好寬闊!裝修好特別好靚好有特式!坐落都好舒適!地方非常整理!非常江唔錯!.
至於食物方面:
计燒霜降和牛温泉蛋丼套餐!有沙律、小食、麵豉湯!賣相真係好吸引!和牛好新鮮味道又夠!咬入口肉質又夠腍又嫰滑!牛肉D肉汁又多非常之正!加埋D壽司飯又好食!軟硬適中!
八海山海老剌身丼套餐!
有沙律、小食、麵豉湯!剌身好吸引!睇到都想食隻虾又大隻!非常爽口又彈牙非常之正!海膽又新鲜!三文魚食入口好肥美鲜甜、帶子食入口好鮮甜!其實還有幾款!十分之豐富!食入口真係好新鮮!加埋D壽司飯非常之唔錯!
價錢方面大眾化價錢!都唔算貴!地方又唔錯打咭非常之正!

1  感謝 keke09080908
4 週前評論 透過行動裝置

到了吃飯時間想找餐廳吃吃,記得上一次去咖啡廳的地方,樓上有一家日本料理餐廳,所以這次去吃個東西才行~。

餐廳燈光柔和,裝修風格特別很日式風格。近落地1玻璃的位置餐有幾個小包房可以坐,跟朋友們靜靜地吃個飯也不錯。餐牌上面有二十多款選擇,看著餐牌已經餓了haha,快快點餐才行呢。

八海山海老刺身丼 HKD$148 ,廚會按照時令刺身而選擇,刺身一片片擺放得整整齊齊在飯的面上,最面還有一大隻大蝦。魚生食材新鮮,口感肉質不錯,簡單地配醬油提昇鮮味挻好。

汁燒霜降和牛溫泉蛋丼 HKD$168,用和牛圍著溫泉蛋賣相特別。和牛口感嫰滑煙韌,油份慢慢滲出令到味道更香,用溫泉蛋攪拌來吃令到口感更佳,飯質更滑挻吃喜吃拌飯。

1  感謝 CHINGCHINGJAIII

查看過長阪燒的旅客也查看過

去過長阪燒嗎? 請分享你的經驗!